Весняні проблеми у домашніх тварин. Чого варто остерігатися?

Весняні проблеми у домашніх тварин. Чого варто остерігатися?
  • Весна приносить домашнім улюбленцям не лише радість і приємні моменти. Розповімо про основні проблеми, з якими можуть зіткнутися домашні тварини, і як господарям слід допомагати їм.

Кожного сезону у домашніх тварин виникають якісь проблеми. Весна — не виключення. Профілактиктичні заходи допоможуть вирішити багато з них. Головне, своєчасно виявити проблему.

Які весняні проблеми найбільш поширені серед наших домашніх улюбленців?

Загострення хронічних захворювань 

Зазвичай двічі на рік у домашніх тварин з хронічними захворюваннями спостерігається їх загострення — восени та навесні. До того ж весняні загострення протікають значно важче. 

Відео дня

По-перше, це пов’язано з авітамінозом та зниженням імунітету. По-друге, значно впливають несприятливі погодні умови. Хронічні захворювання, що загострюються навесні найчастіше стосуються таких систем організму: серцево-судинної системи травної системи опорно-рухового апарату нервової системи.

Якщо улюбленець страждає від хронічного гастроентериту, сечокам’яної хвороби, хронічної ниркової недостатності, артриту та інших хвороб, знадобиться кваліфікована допомога ветеринарного лікаря з оцінкою стану тварини, та рекомендацією щодо профілактичних заходів: лікарські препарати та спеціальний дієтичний раціон.

Весняна алергія 

Атопічний дерматит — шкірне захворювання алергічного характеру, що загострюється саме навесні. Цвітіння також може спровокувати алергію у тварин. 

Симптоми алергії у тварин: виділення з носа і очей, висип, почервоніння шкіри, сильні розчухи сонливість Власникам тварин, які схильні до алергії, варто мати під рукою антигістамінні засоби. Якщо причина алергії невідома, зверніться до ветеринарного лікаря з метою діагностування та за порадами щодо лікування. До речі, алергія на квітучі рослини потребує системного застосування лікарських засобів у період цвітіння рослин.

Паразити

Саме навесні ризик заразитися паразитами виникає не лише у тварин, які щоденно гуляють на вулиці, але й у тих, хто ніколи не залишає приміщення.

Навесні активізуються блохи, які можуть знаходитися навіть у під’їздах. Вони є переносниками різних захворювань (наприклад, блошиного дерматиту) або яєць глистів. 

Велику небезпеку для наших чотирилапих друзів являють кліщі — переносники небезпечних хвороб, одна з яких піроплазмоз. Захистити домашнього улюбленця від паразитів можливо лише завдяки своєчасним профілактичним заходам — обробці від гельмінтів, бліх та кліщів.

Простудні захворювання

Навесні у тварин може спостерігатися авітаміноз та зниження імунітету. Саме тому собаки та коти в цей час схильні до вірусних респіраторних захворювань.

Якщо у тварини з’явилися виділення з носу, вона постійно чхає і кашляє, сльозяться очі, напевне це симптоми саме такого захворювання. Але вони можуть свідчити про інші, більш небезпечні хвороби. Тому не варто зволікати з візитом до ветеринара. Лише фахівець діагностує захворювання та призначить правильний курс лікування, завдяки якому тварина швидко одужає, та, головне, не отримає ускладнень.

Авітаміноз

Організм тварин так само, як людей, схильний до впливу навколишнього середовища, і швидко реагує на будь-які кліматичні зміни, що проявляється різними внутрішніми порушеннями і захворюваннями. Особливо гостро це помітно у тварин у період міжсезоння: восени і навесні.

Регулярний прийом вітамінів навесні забезпечує правильне функціонування органів і систем  організму домашніх тварин, знижує ризик розвитку патологій, дозволяє отримати здорове і життєздатне потомство.

— Як у людей, так і у тварин навесні бувають авітамінози, — розповідає ветеринар Іван Левінський. — Це тягне за собою безліч проблем: шкірні захворювання, інфекційні проблеми і так далі. Для того, щоб забезпечити повноцінне, здорове життя тварини, потрібно давати вітаміни. За консультацією слід звернутися до лікаря. Щоб визначити, чи є авітаміноз, слід подивитися на ніс улюбленця. Якщо з'являється біла полоска на носі, або він міняє колір — це перший сигнал про те, що тварині не вистачає вітамінів. Бережіть своїх улюбленців. Якщо виникають питання щодо здоров’я, неодмінно звертайтеся до ветеринарів. Нехай весна приносить тільки радість, а проблеми оминають ваших домашніх тварин.

 

Читайте також:

«Коли бачиш сивину на скронях дітей — хочеться кричати». Біженки знайшли вінницьку рятівницю

«На папері пишуть 14-15 тисяч, а на руки видають вісім». Від чого залежить зарплата водія швидкої?

Жіноче здоров'я під час війни. Які найпоширеніші проблеми в умовах стресу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up