«На папері пишуть 14-15 тисяч, а на руки видають вісім». Від чого залежить зарплата водія швидкої?

«На папері пишуть 14-15 тисяч, а на руки видають вісім». Від чого залежить зарплата водія швидкої?
Фото ілюстративне
  • В редакцію сайту 20minut.ua звернувся вінничанин і попросив з'ясувати, від чого залежить розмір заробітної плати у водіїв екстреної служби.

В редакцію звернувся вінничанин Віктор (ім'я змінили за його проханням) зі скаргою про те, що йому, як водієві карети екстреної медичної допомоги, виплачують невелику зарплату.

— Документально ми взагалі не являємось водіями екстреної медичної служби, ми просто наймані робітники, — розповідає чоловік. — Я рік працюю водієм швидкої, може чогось не розумію. Але чому на папері пишуть зарплату 14-15 тисяч гривень, на руки видають лише вісім? В Одесі у водіїв швидкої 15-20 тисяч зарплата, в Хмельницькому теж. А чому у Вінниці така низька?

Вінничанин говорить, що раніше стикалися з такою ситуацією, справа набула розголосу, про це почули в мерії, і зарплату керманичам карет швидкої допомоги підняли.

Відео дня

— Зараз до кого звертатися? — зітхає водій. — Я навіть ім'я своє не називаю, бо керівництво дізнається — одразу скажуть писати заяву на звільнення. Біженців багато, і на таку зарплату погодяться. Не думайте, це не я один такий незадоволений ситуацією, нас багато таких. Робота в нас досить нелегка, а зарплати жалюгідні. Ми ж не тільки керуємо автомобілем, коли виїжджаємо на виклики. Ми і хворих на ношах допомагаємо спустити з верхніх поверхів багатоповерхівки, і в екстрених ситуаціях медикам допомагаємо.

Водій швидкої повідомив, що і доплати за ковідних хворих теж низькі.

— Останнім часом, хоч про ковід говорять мало, все ж хворих на коронавірус доводиться перевозити в лікарні, — каже Віктор. — Мені доплачують 11 гривень, а комусь 1 тисячу 300. Таке враження, як вважають за потрібне, так і платять. Але ж є якісь закони!

Оплата не за виїзди

У Національній службі здоров'я (НСЗУ) роз’яснили, як нараховується зарплата на екстреній медичній допомозі.

«Надання екстреної медичної допомоги відбувається за договором з НСЗУ кожного з 25 центрів екстреної медичної допомоги (ЕМД). Оплата відбувається за єдиним тарифом за готовність надати допомогу. Розмір оплат ґрунтується на кількості людей, зареєстрованих на території області чи міста. Сума договору визначається як добуток кількості людей, які проживають на території обслуговування закладу, та капітаційної ставки. Тобто, медичні послуги з екстреної медичної допомоги оплачуються не за виїзд і не за окремі надані послуги», — йдеться у поясненні НСЗУ.

У службі додали, що в 2022 році тариф на медичні послуги з надання екстреної медичної допомоги становить 289 гривень на рік.

Все залежить від стажу

У Вінницькому обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф нам пояснили, яка може бути мінімальна та максимальна заробітна плата у водія карети швидкої допомоги і від чого ця сума залежить.

«Мінімальна місячна заробітна плата, яка нараховується працівникам підприємства, в тому числі і водіям, становить 6.500 гривень на місяць, що визначено ЗУ Про державний бюджет України на 2022 рік», — повідомили у Вінницькому обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф журналісту 20minut.ua у відповідь на інформаційний запит. 

Ще одна цитата з відповіді: «Розмір максимальної нарахованої заробітної плати не обмежується, а відповідно до ст. 2 закону Про оплату праці, залежить від різних складових, які нараховуються в поточному місяці, та складається з посадового окладу, доплат, надбавок, гарантійних і компенсаційних виплат. За підсумками квітня 2022 року, максимальна сума нарахованої зарплати водієві склала 12 973 гривень».

Також у Центрі екстреної медичної допомоги зазначили, що водіям бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги встановлюється надбавка за тривалість безперервної роботи в розмірах, визначених відповідно до стажу роботи у бригадах швидкої допомоги, а саме:

  • від 3 до 5 років — 20 відсотків посадового окладу;
  • від 5 до 7 років — 40 відсотків посадового окладу;
  • понад 7 років — 60 відсотків посадового окладу.

Здійснення додаткових доплат водіям екстреної медичної допомоги проводиться згідно постанов КМУ, та встановлюється у розмірі 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями), з урахуванням доплат, надбавок) за години, фактично витрачені на надання екстреної медичної допомоги хворим із ознаками коронавірусної хвороби.

 

Читайте також:

«Коли бачиш сивину на скронях дітей — хочеться кричати». Біженки знайшли вінницьку рятівницю

Жіноче здоров'я під час війни. Які найпоширеніші проблеми в умовах стресу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (98)
  • Vasilis Obdumko

    Чому в м Новомосковськ зарплати водія єкстреної медичної допомоги становить 6-8 т,в той час як по області 12-15 т
  • Олег Мазур

    Так і не пояснили чому нарахованого не віддають,як нараховують зрозуміло,а ось чому не віддають все нараховане? Людина ж не запитувала про схему нарахувань...
  • Анатолій

    Як найобували так і далі буде, восьмий  рік на швидкій, отримую коли 7 -7500 і все про що мова.
  • Таисия Юхимчук

    Моі знайомі( сімейний лікар  22 тис на руки, медсестра 14 тис на руки) отримували до війни.
    Зараз подалися до Франції та Бельгії,  бо там будуть соцвиплати + робота.
    Нещодавно вони заявили,  що повертатися не хочуть , принаймні,до жовтня!( там більші кошти)

    Zesraka Zelena reply Таисия Юхимчук

    истинни патрийоты

keyboard_arrow_up