Що таке нормальна температура тіла, а коли вас справді лихоманить? Розповідає інфекціоніст

Що таке нормальна температура тіла, а коли вас справді лихоманить? Розповідає інфекціоніст
  • Підвищена температура — ми боїмося її як вогню, а в сезон «вірусняків» тим паче.
  • За словами інфекціоніста, ми звикли будь-яке підвищення температури вважати чимось ненормальним.
  • Відповідно, з цим потрібно щось робити і заспокоїти себе можна лише чарівними 36,6. Але навіщо?

— Тому що «доктор гугл», який ніколи не бреше, вже встиг натякнути, що 37,2 у вашої дитини — ніщо інше, як «рак, глисти, ракові глисти» або ще щось страшне, невиліковне, — говорить лікар-інфекціоніст Євген Щербина.

Але, за словами лікаря, нормальна температура тіла не 36,6. Більш того, нормальна температура тіла у здорової людини — це не стале число, а діапазон.

— У двох достатньо великих дослідженнях (в них брали участь більше 35-ти та 42-х тисячі людей) встановили, що у абсолютно здорової людини температура тіла (а в цьому дослідженні температуру вимірювали орально) — може коливатися від 35,3 до 37,7 градусів. А от середня температура у досліджувальних була — 36,6.

Відео дня

Цей показник протягом дня та цілого життя може доволі сильно коливатись, і ось основні причини такого коливання:

  1. Температура тіла може підвищуватись в денний та вечірній час через підвищену фізичну та психічну активність. І навпаки, під час сну та зранку температура тіла може бути нижче 36,6. Ці коливання протягом дня становлять біля 0,5 градусів.
     
  2. Будь-яка виражена фізична та психічна активність призводить до підвищення рівня метаболізму організму і, як результат, — підвищення температури тіла. Зазвичай вона не вища позначки 37,7 градусів.

    Але є і виключення: в дослідженнях на марафонських бігунах часто реєструвалось підвищення температури до 40 градусів і більше, а тривалий психологічний стрес є однією за найчастіших причин «субфебрильної» температури, особливо у жінок.
     
  3. Крім цього у жінок часто відмічається фізіологічні коливання температури тіла в постовулярну фазу менструального циклу. В середньому температура тіла підвищується на 0,6 градусів.
     
  4. У дорослих та дітей після перенесеної хвороби, яка супроводжувалась підвищенням температури тіла, часто спостерігаються подальші коливання температури тіла в межах одного градуса. І це може тривати тижнями після одужання. І це також норма.
     
  5. У дітей загалом, а особливо в періоди активного росту (перші роки життя, період статевого дозрівання), середня температура тіла може триматись на рівні 37,2–37,7 градуси.

При тому, що вони себе почувають абсолютно нормально, або мають неспецифічні помірні симптоми, на кшталт втомлюваності, рідкісних головних болей тощо.

— Це пов’язано із підвищенням рівня метаболізму та, відповідно, виділення більшої кількості тепла, — говорить Євген Щербина. — І навпаки: у людей похилого віку процеси росту вже давно завершилися, тому середня температура тіла у них дуже часто тримається позначки нижче 36,6. Тепер зрозуміло, чого бабусі ходять літом в шубах і постійно мерзнуть, а ваше «гімно мале» зриває з себе шапку на морозі, наче її перцем намазали?

Не лише позначки градусника

Під час лихоманки, а це — фізіологічний стан, коли організм підвищує температуру тіла для боротьби з хворобою, людина зазвичай відчуває себе дискомфортно.

— Головний біль, слабкість, відчуття жару, озноб, хвіст відвалюється…., а після прийому стандартної дози жарознижувального («парацетамолова проба») протягом години буде зниження температури, пропотівання (так організм скидає надлишок температури), покращення стану, хвіст знову стає «пістолетом», — говорить інфекціоніст і додає, що у випадку реальної хвороби з лихоманкою, а не просто через фізіологічні коливання температури, у людини дуже часто є купа додаткових симптомів.

А саме: нежить, кашель, біль у горлі, діарея, блювота, болі в животі, висипання на шкірі або в ротовій порожнині, запалення суглобів, значне збільшення лімфатичних вузлів, втрата ваги та купа всього іншого.

— Навіть якщо ми маємо саме лихоманку і без інших симптомів, — говорить Щербина. — Там все одно буде температура явно за 38 градусів з поганим самопочуттям та відповідною реакцією на жарознижувальні препарати.

Тобто підвищення температури до 37,7 градуса, іноді більше, з нормальним самопочуттям, без інших симптомів, без реакції температури на жарознижувальні препарати — це частіше всього не є ознакою запального процесу в організмі.

— І приблизно 90-95 відсотків всіх моїх консультацій — з приводу таких от підвищень температури тіла у дітей, хоча і дорослих це стосується не менше, — розповідає лікар. — Але якщо коливання у дітей пов’язане більше з метаболізмом та періодами росту, у дорослих в основному це все в наслідок хронічного стресу та тривожних розладів.

Чи треба додаткове обстеження?

За словами інфекціоніста, якщо людина виглядає здоровою, немає ніяких симптомів, а є лише підвищення температури до 37,7 переважно в обід чи ввечері, а ще «проба жарознижувальним» не дає ефекту пропотівання, зниження температури та полегшення стану — тоді ніяке обстеження не потрібне.

Якщо ж батьки дитини або сам дорослий пацієнт сильно переймається цим питанням, то зазвичай можна обмежитись стандартними:

  • клінічним аналізом крові,
  • аналізом сечі,
  • С-реактивного білка,
  • тиреотропного гормону.

Цього достатньо, щоб пересвідчитись в безпечності стану та заспокоїти людину.

— А от чого не треба робити, так це аналізи крові на глисти, антитіла до ВЕБ, цитомегаловірусу, токсоплазми, хворобу Лайма, — каже лікар. — А ще не потрібно робити посів калу та з носоглотки на «стафілокок», «клебсієлу» та «кандиду», шукати на УЗД «реактивні зміни» в печінці та підшлунковій, «чистити кров» чи засовувати собі в заднє місце всякі «гормональні пелети». Краще звертайтесь до людей з медичними дипломами.


Читайте також:

Коли на вулиці слизько і не тільки: алгоритм надання медичної допомоги при переломах

Чим ми зараз хворіємо і як потрібно лікуватись, розповідає сімейна лікарка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ivanka Zhuk

    От начебто і знаю цю інформацію, бо наш дитячий лікар https://medikom.ua/pediatriya-kiev/ постійно все докладно пояснює, але не можу не хвилюватися кожного разу, коли бачу у дитини температуру вище 36,6...як на мене, краще перестрахуватися та зайвий раз сходити у лікарню

keyboard_arrow_up