У вас депресія чи порушення сну? Сімейний лікар може надати психологічну допомогу

У вас депресія чи порушення сну? Сімейний лікар може надати психологічну допомогу
  • В Національній службі здоров’я розповіли, що українці можуть звертатися по психологічну допомогу до сімейного лікаря.
  • У Вінниці лікарі в амбулаторіях теж бережуть не тільки фізичне, а й ментальне здоровʼя. Дізнались, з якими проблемами можна звертатися.

На початку 2024 року в Україні близько 70 тисяч медпрацівників (з них 16 тисяч — сімейні лікарі) пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP і тепер можуть надавати підтримку з ментального здоров’я. Тобто кожен третій лікар загальної практики наразі може розпізнати, діагностувати, допомогти, або ж за необхідності направити до вузького спеціаліста. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

У МОЗ також підкреслили, що медичні послуги пацієнтам з розладом психіки можна отримати у сімейного лікаря, терапевта та педіатра, які працюють у закладах із договором на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Ці фахівці пройшли спеціальне навчання та можуть надавати першу психологічну допомогу. Знання, отримані на курсі, дають можливість лікарям первинної ланки розпізнати симптоми ментальних розладів.У зв'язку з цим, з початку 2023 року року понад 85,5 тисячі українських пацієнтів з проблемами психічного здоров'я отримали медичну допомогу на первинній ланці.

Відео дня

Чим допоможе сімейний лікар?

Чим саме може допомогти сімейний лікар та де шукати фахівця, якщо ваш не має  відповідної кваліфікації?

Ваш сімейний фахівець може діагностувати порушення, надати підтримку або ж, якщо побачить таку потребу, скерувати до конкретного спеціаліста.

Якщо є потреба грунтовного втручання, сімейні лікарі складають план лікування, стежать за пацієнтом і постійно надають консультації. У разі необхідності переправляють до вузького спеціаліста - психолога, психотерапевта чи психіатра. Є чітко прописаний перелік діагнозів, які можуть встановлювати лише психіатри.

Отож, до сімейного лікаря можна звертатися з такими проблемами:

  •  порушення сну
  •  тривалу відсутність апетиту
  •  тривожність, напругу в тілі, панічні атаки
  •  нав'язливі думки про те, що може статися щось погане
  •  пригніченість, апатію.

Якщо ваш сімейний лікар не отримав сертифікат mhGAP?

Ви можете все одно звернутися до нього. Навіть якщо він не пройшов навчання й не має права надавати психологічну підтримку, він може знайти у системі фахівця, який отримав відповідний сертифікат й зможе допомогти.

Де можна знайти сімейного лікаря, який може надавати підтримку з ментального здоров’я?

Кількість лікарів, які пройшли навчання  mhGAP, постійно збільшується. Кожен новий спеціаліст з’являється на спеціальній мапі сайту НСЗУ. Тож ви можете самостійно перевірити, чи надають відповідні послуги у найближчій клініці.

Ця послуга є безкоштовною, адже надається у межах Програми медичних гарантій. Якщо у вас досі немає сімейного лікаря, і ви не знаєте, до кого звернутися, скористайтеся онлайн-мапою або ж зателефонуйте за номером 16-77.

Що з цим у Вінниці?

Сімейна лікарка Наталія Шеремета

Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з сімейними лікарями Вінниці. Дехто не чув про таку програму, а хтось знає про проект, і ще півроку тому пройшов спеціальні курси.

— Є програма і ми всі маємо проходити спеціалізацію по ній, — розповідає сімейна лікарка Наталія Шеремета. — Коли заклад буде заключати договір з НСЗУ, тоді ми можемо працювати з ментальними проблемами пацієнтів. Хоча ми і так надаємо допомогу, хоч і неофіційно. Таке життя, що сімейний лікар має бути в курсі всіх справ кожного пацієнта. Час такий складний, ми маємо допомагати людям. До прикладу, у мене зараз на прийомі пацієнт, в якого  захворювання пов'язане з психосоматикою. Ми живемо в зоні стресу і ризику, тому, за необіхдності, призначаємо антидеприсанти, підказуємо людям, куди звертатися з ментальними проблемами.

Сімейний лікар, який працюватиме у закладах із договором на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», отримувати за кожного пацієнта додаткову доплату.

— Якщо буде заключений пакет на надання такої допомоги, то за кожного такого пацієнта лікарня буде отримувати кошти, —  каже медикиня. — Сімейному лікарю буде теж доплата. В якому розмірі — я поки не готова відповісти, в нас офіційного наказу немає.

 

Читайте також:

«Довідки ходять за військовими»: відбулися зміни у проходженні ВЛК

Що таке нормальна температура тіла, а коли вас справді лихоманить? Розповідає інфекціоніст

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • 🎄

    Це точно
  • Людмила

    Вони вже б хоч соплі навчилися лікувати,а вже потім за якусь там психологічну допомогу бралися.

keyboard_arrow_up