«Довідки ходять за військовими»: відбулися зміни у проходженні ВЛК

«Довідки ходять за військовими»: відбулися зміни у проходженні ВЛК
  • Незабаром військовослужбовцям не потрібно буде збирати всі документи від військово-лікарської комісії та носити їх за собою. Всі висновки ВЛК будуть зберігатись і передаватись в електронному форматі.
  • Які ще зміни відбудуться у проходженні ВЛК? Ми дізналися. 

Для визначення придатності до служби чоловіки в Україні проходять військово-лікарську комісію при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Протягом 2022−2023 років порядок та процедури змінювали, тому тепер ВЛК є при лікарнях, поліклініках, госпіталях, інших військових установах. Нині в країні реформують порядок проходження військово-лікарських комісій.

Повторне проходження ВЛК

В Україні проходження ВЛК, розклад хвороб, рекомендації для обстеження закріплені Наказом № 402 МО в Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України. Також тут вказано, який термін дії постанов ВЛК, які хвороби означають придатність чи непридатність, залежно від порушень функцій організму і тд. 

Також в Положенні йдеться про те, що військовозобов'язані можуть повторно проходити ВЛК після того, як керівник ТЦК вручає повістку на проходження комісії.

Відео дня

— В ТЦК можуть вручати повістку на ВЛК раніше терміну закінчення дії попередньої постанови комісії, виданої через постановку на облік чи обстеження для мобілізації. В законах ніде не вказані обмеження щодо цього,— каже юрист Микола Тимощук. — Направлення на ВЛК командир чи лікар можуть давати виходячи із поточного стану військовослужбовця. 

Повістку на ВЛК вручають після того, як особа отримала повістку на уточнення даних та особисто з’явилася в ТЦК із документами та оновила персональні дані й наявність підстав для відстрочки. Військових на ВЛК може направити або командування або лікар під час лікування поранення, травми, каліцтва, контузії.

 Відмовитися проходити ВЛК повторно не можна.

— У Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів передбачено, що поява у вказаний час за вказаною адресою ― обов’язок військовозобов'язаного, — наголошує правозахисник. — Відмова від проходження ВЛК під час воєнного стану і мобілізації тягне за собою адміністративну відповідальність.

Довідки і черги на ВЛК — в електронному форматі

Про зміни у проходженні ВЛК повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Довідки ходять за військовими» — ключовий принцип реформи ВЛК і МСЕК, які продовжуємо реалізовувати», — написав він у своєму Telegram.

За його словами, в уряді планують зробити проходження ВЛК максимально швидким і зручним.

«Уже збільшили кількість ВЛК на 50%, більш ніж удвічі зросла пропускна спроможність гарнізонних ВЛК на базі цивільних медичних закладів. Запроваджено електронну чергу в усіх військових закладах охорони здоров’я, цифровізували документообіг у 90% військових частин. Продовжуємо розбудовувати безбар’єрне середовище — виділили на це необхідні кошти. Усі ці заходи вже дозволили зменшити тривалість проходження ВЛК утричі», — розповів Шмигаль.

У Мінцифри також планують найближчим часом оцифрувати висновок ВЛК. За словами Шмигаля, це рішення, яке допоможе отримувати інші послуги онлайн.

«Також дав завдання опрацювати пропозицію Мінсоцполітики щодо наявності соціальних працівників у медичних закладах для допомоги військовим з отриманням необхідних послуг», — додав прем'єр.

Нагадаємо, раніше у Міноборони повідомили, що в Україні розробили зміни до законодавства, які дозволяють спростити процеси, пов'язані з проходженням військово-лікарської комісії (ВЛК) для поранених військовослужбовців ЗСУ та Міноборони. Тепер заклади охорони здоров’я можуть обмінюватися документами з військовими частинами й ТЦК та СП через електронну систему.

Читайте також:

Мобілізація по-новому: що з цього приводу думають вінничани і кажуть юристи

З доставкою додому? Як сприятимуть вінницькі ОСББ у роздачі повісток

Медзаклади можуть обмінюватися документами з військовими частинами і ТЦК

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталья

    Сліпі прозріють, горбаті вирівняються.

keyboard_arrow_up