Мобілізація по-новому: що з цього приводу думають вінничани і кажуть юристи

Мобілізація по-новому: що з цього приводу думають вінничани і кажуть юристи
  • Днями до Верховної Ради України внесли законопроект про удосконалення мобілізації та військового обліку. Українці гнівно реагують на нововведення. А що з цього приводу кажуть правозахисники? Ми дізналися. 

Ввечері 25 грудня до Верховної Ради України внесли новий законопроект №10378  про зміни до проведення мобілізації та військового обліку.

Варто додати, що до Ради також внесли законопроект про посилення відповідальності за військові правопорушення. Зокрема, він передбачає збільшення штрафів за порушення правил військового обліку та затримання порушників. 

Нововведення у проєкті викликали хвилю обурення у суспільстві. Ми зібрали реакцію вінничан на новий законопроект про посилення мобілізації та військового обліку.

Відео дня

Реакція вінничан на законопроект

У мережі розгортається справжній скандал навколо внесеного до Раду проекту. Вінничани на телеграм- сторінці сайту «20 хвилин» пишуть гнівні реакції. Зокрема:

Лідія Вівчарук: «Як це? Виключення з переліку висновків ВЛК висновку про обмежену придатність до військової служби. Це ж яке порушення прав людини! Що всі здорові? Що немає хворих людей? Жахіття!!!!!»

Мочи русню: «Ці довбо... при владі замість того щоб покращувати забезпечення військ, будівництва військових заводів роблять усе для знищення українців. Вони ремонтують бруківку а ви йдіть з лопатами в окопи гинути».

Галина: «Військовий це насамперед професія. Вона повинна гарно оплачуватись. Не всі можуть бути військовими».

Лєна: «Внесли б перелік уродів, що сидять біля корита і називають себе владою».

Санка: «Депутати міськ, обл та селищних рад, прокурори, судді, митники, податківці та їх родичі призовного віку мають повести за собою решту громадян, а не те що пропонують прикрити своїх під 50%, закон готує влада під себе і всіх своїх - решту хочуть загнати в окопи без варіантів. Мільйонери просто платять штрафи в сотні тисяч. Ось такий буде закон, черговий най... законослухняних громадян».

Наталя: «Для мобілізації, має бути оголошений стан війни!»

«Він ще не голосований жодного разу»

Чого очікувати українцям від змін в законодавстві про мобілізацію? Вінницький правозахисник говорить, що нової мобілізації не слід боятися, адже за законопроект навіть не голосували. 

Зазвичай після обговорень кількість пропозицій та змін до вихідного тексту може бути величезною, і фінальна версія законопроєкту може сильно відрізнятися від початкової.

 Микола Тимощук, юридичний консультант Ветеран Хабу:

— Щодо законопроєкту — він ще навіть не голосований жодного разу, тому в процесі законотворчості туди будуть внесені зміни. Зміна призовного віку не є новелою саме цього проєкту, тому тут нових ідей не прослідковується. Щодо захворювань — придатність до військової служби визначається не категоріями інвалідності, а наявністю об'єктивних травм, захворювань та порушень в організмі людини. Зокрема категорії придатності, обмеженої придатності та непридатності зафіксовані у наказі МОУ №402. Там фіксується структурована інформація щодо можливості проходження військової служби з тими чи іншими захворюваннями, травмами та станами організму.

Які зміни пропонують внести до проведення мобілізації:

  • зміну призовного віку з 27 до 25 років;
  • удосконалення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • надання можливості військовослужбовцям, яких звільнено з полону, відпочити та пройти відновлення шляхом надання їм додаткової відпустки зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів;
  • виключення строкової військової служби як виду військової служби. Так, всіх військовослужбовців строкової військової служби пропонують звільнити у запас;
  • встановлення, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації протягом двох років з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані, які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільненні зі служби у запас. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою;
  • виключення з переліку висновків військово-лікарських комісій висновку про обмежену придатність до військової служби;
  • виключення строкової військової служби – як виду військової служби та звільнення зі служби у запас всіх військовослужбовців строкової військової служби;
  • запровадження для громадян України базової загальновійськової підготовки до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах;
  • впровадження базової військової служби за бажанням до 25 років для тих, хто не пройшов базову загальновійськову підготовку;
  • встановлення обмеження прав громадян України, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби;
  • залучення до заходів рекрутингу на військову службу центрів надання адміністративних послуг, центрів зайнятості та центрів рекрутингу.

Наразі новий законопроект про мобілізацію передано на розгляд відповідному комітету Верховної Ради України та на ознайомлення народним депутатам для обговорення у робочих групах. Ці обговорення продовжаться до 10 січня. Після цього законопроект буде подано на розгляд Верховної Ради.

 

Читайте також:

До Верховної Ради внесли новий законопроєкт про мобілізацію

З доставкою додому? Як сприятимуть вінницькі ОСББ у роздачі повісток

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Ирина Броварник

    А де військові яких держава вчила,утримувала,квартири видавала пенсії хороші вже в 40 років,чому вони не воюють?
  • Олег Каськов

    Схоже,ми можемо повернутися до часів Пєтра Пєрваґо. Тоді теж хапали прямо на вулиці. І...на все життя.
  • Cheshik Polek

    Якщо будуть забирати субсидії та обмежувати можливість розпоряджатись коштами, то комунальникам приготуватись до збільшення заборгованостей населення за комунальні послуги...  І також 20% ПДВ з боргів за комуналку не надійде до бюджету.

    Ну, хоч в нотаріусів буде тимчасовий аншлаг.
  • Victor

    Закон ще не прийнято а тцк і поліція вже його виконують

keyboard_arrow_up