«У тридцять років хребет, як у 70-річного». Як зберегти здоров'я при сидячому способі життя

«У тридцять років хребет, як у 70-річного». Як зберегти здоров'я при сидячому способі життя
фото ілюстративне
  • Прокинулися, сидячи поїхали у транспорті на роботу і за столом проводимо весь день у офісі. Або ж взагалі за межі свого ліжка не виходимо. І, як наслідок, дискомфорт у шиї, попереку чи грудному відділі спини — часті «товариші» сидячої роботи. 
  • Розібралися з експертом, чому працювати з ліжка — завжди погана ідея, як облаштувати робоче місце та який вид спорту найкраще вам підійде.

Те, що сидяча робота — це не дуже корисно для здоров’я, нібито загальновідомо. Однак, чи задумуємось наскільки сильно ми можемо шкодити своєму організму щодень? У час карантину чимало вінничан перейшли на роботу з офісів — додому. І це лише погіршило ситуацію, бо якщо ж у офісі ми принаймні працюємо за столом, то вдома ліжко аж надто часто манить до себе. 

В яких тільки позах не працюють люди за комп'ютером. А найкраща поза, коли коліна та лікті зігнуті на 90 градусів, і рука розслаблено лежить на мишці — дуже часто залишається поза увагою. 

Разом з лікарем розібралися, чим це може грозити та як попередити ймовірні проблеми? Допоміг нам у цьому нейрохірург, який має понад 20 років хірургічного лікування патології всіх відділів хребта, спеціаліст медичного центру «Альтамедика» Віталій Обертинський. 

Відео дня

Хочу зменшити негативний вплив сидячого способу життя. Як мені піклуватися до здоров'я спини?

— Все починається з дитинства. У школі діти по сім-вісім годин сидять за уроками і гімнастику на перервах не проводять. Остання якраз дає багато користі для здоров'я спини. Такі статистичні напруження по 45 хвилин, як у нас в школі, погано впливають на спину і поставу. 

Як це все працює? М’язи нашої спини під час сидіння перебувають в одному положенні тривалий час і вони сильно напружуються. У молодих людей, які не мають патологій хребта, виникають болі саме через спазм м'язів. 

Нещодавно я почув цікаве дослідження. Наша голова в нейтральному положенні важить близько 3-4 кілограма. Під нахилом в 60 градусів її вага створює напруження для шийного та грудного відділу хребта в 25-30 кілограм. Уявіть, яке навантаження постійно отримує ваша спини, якщо ви надовго затримуєтесь в статичному положенні, зігнутим за ноутбуком чи телефоном.

Також, на жаль, у нас немає розуміння того, що потрібно звертати увагу на взуття у якому ти ходиш, на плоскостопію. Люди на це не звертають увагу, ходять у незручному взутті з поганими устілками і це все збільшує навантаження на хребет. 

Харчування, як не дивно, теж відіграє свою роль. Тобто, тут все у комплексі працює. Як піклуватися про себе? Більше рухатися, робити перерви у сидячій роботі (кожну годину на 5-10 хвилин), не забувати про поставу та зарядку, і не працювати у ліжку. 

Наскільки важливе робоче місце? Як його облаштувати? 

— Очевидно, що дуже важливе. Але, якщо ви не будете правильно сидіти, тобто рівно, то робоче місце вам не допоможе вирішити всі проблеми. Має бути нормальний стіл і стілець. Вони мають бути правильної висоти і відповідати вашому зросту. Спинка у стільця не має бути надто м'якою. Хороше освітлення не менш важливе, бо, що ми робимо, коли недобачаємо? Правильно, схиляємось, а це робити не потрібно. 

Спина має бути рівна і впиратися у крісло. Ноги теж рівні, не підгинати під себе. 

Маленький лайфхак від нас. Якщо ви забуваєте про правильно поставу, то існує безліч додатків, які можуть постійно нагадувати вам про необхідність випрямитися або відірватися від роботи. 

Які види спорту особливо актуальні при такому способі життя?

— Найкраще, звісно, плавання. Для того, щоб розслабити м'язи спини і водночас укріпити їх. Проте корисною буде й звичайна зарядка, розтяжка та комплекс простих вправ, що укріплюють м'язи. Останніх безліч в інтернеті, головне робити їх обережно і регулярно. 

Коли вже час звертатися до лікаря? 

— Тут важко сказати, бо поріг болі у кожного різний. Але, якщо відчуваєте, що біль у спині чи шиї вам заважає нормально функціонувати — треба звертатися до фахівця. 

До нас дуже часто звертаються молоді люди, віком до 30 років, зі скаргою на біль у грудному відділі спини. Коли починаєш виясняти, чим вони займаються, то зачасту якраз виявляється, що у них сидяча робота.

Наприклад, приходила нещодавно 25-річна дівчина із скаргою на болі у спині, як виявилося вона 12 годин проводить за комп'ютером і якраз щодень нахиляє голову до монітора під нахилом 60 градусів. Таким чином вона утворює постійне статичне навантаження і згодом у неї виникають болі. 

Тож, дотримуючись простих рекомендації, ми будемо не допускати такого, щоб у 30 років мати хребет, як у 70-річного.

Читайте також:

«Поболить і саме пройде» — найбільша омана. Як часто і які саме обстеження варто проходити жінкам

Як не згоріти на сонці? Та ще п'ять інших запитань до дерматолога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up