Як медичний канабіс допомагає боротися з хворобами і чому його легалізація в Україні на часі

Як медичний канабіс допомагає боротися з хворобами і чому його легалізація в Україні на часі
  • В Україні ветеранські, пацієнтські та правозахисні організації вимагають легалізувати ліки на основі медичного канабісу для полегшення болю. 
  • Чому в час великої війни це стало ще більш актуально? Кому потрібні ліки на основі медканабісу? Що передбачає законопроєкт про його легалізацію? Даємо відповіді на всі ці та інші запитання.
  • Та розповідаємо історії людей, яким медичний канабіс допомагає боротися з хворобами.

В Україні не перший рік тривають обговорення щодо доцільності легалізації медичного канабісу. Він необхідний, щоб полегшити сильний біль і симптоми в людей з тяжкими хворобами. Людям з епілепсією, онкологією, хворобою Паркінсона та Альцгеймера, розсіяним склерозом. 

Крім того, він допомагає боротися з посттравматичними стресовими розладами. А через повномасштабну війну кількість українців з ПТСР значно збільшилася і продовжує рости. 

Медичний канабіс — це ліки, які легалізовані у понад 50 країнах світу. А в Україні ситуація з легалізацією зрушилася востаннє влітку минулого року, коли Кабмін підтримав законопроєкт «Про регулювання обігу рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни». 

Відео дня

Далі цей проєкт має розглянути Верховна Рада. Для того, щоб це нарешті відбулося, десятки пацієнтських, ветеранських, правозахисних та інших громадських організацій підписали відкрите звернення до народних депутатів України. 

Вони вимагають негайно ухвалити законопроєкт №7457 про легалізацію ліків на основі медичного канабісу. Чому це важливо?

«Допомагає толерувати біль»

Вінничанка Марина Кушнір, спираючись на власний досвід, підтримує позицію щодо легалізації медичного канабісу. Оскільки, лікуючись в Іспанії, вона вживає препарат на основі канабісу від хронічного болю. Її його видають в лікарні, де жінка проходить лікування.

«Всі знають, що лікування онкохворих це дуже важкий процес. І майже весь час на знеболювальних, без них ніяк. За кордоном, у всіх медичних закладах використовують для послаблення болі самі звичайні препарати з канабісу. Ви скажете, що це наркотик. Так! Але він щадний, ніж будь-які інші препарати знеболювальних. Деякі препарати навіть не можна вживати онкохворим, оскільки вони завдають нищівного удару іншим органам. Тому канабіс є чистим та нешкідливим. Але виключно для вживання в особливих випадках, як, наприклад, онкохворим людям. Життя з біллю це жах. Тому ми цілеспрямовані за легалізацію цих препаратів в Україні, в межах розумних медичних дій. Будь ласка, віднесіться із розумом та співчуттям до хворих, адже це набагато краще ніж життя в муках», — говорить Марина Кушнір.

Також про свій досвід лікування препаратами на основі канабісу розповіла Наталія Град. Жінка проходила лікування в Польщі, де медичний канабіс легальний. За кілька тижнів до початку повномасштабного вторгнення жінці встановили діагноз 4 стадія лімфоми Ходжкіна. Після першої хіміотерапії в Україні вона вирішила переїхати в Польщу на лікування. 

— Хімія вплинула на те, як я спала. Я практично не спала, — розповідає Наталія. — Онколог також призначив мені препарат для підняття лейкоцитів. Коли організм почав виробляти лейкоцити, то у мене почалися просто пекельні болі. Я знаю, що таке, коли твої кістки дроблять на маленькі кусочки. Я знаю, що таке схватки 24/7. Я знаю що таке, коли знімають кожен міліметр твоєї шкіри. Це приблизно ті відчуття, що мене переслідували. Ці болі не стають легші, і ти просто сходиш від них з розуму. 

Наталія звернулася до онколога з проханням призначити щось, що могло б полегшити біль. Ті препарати, що їй призначала лікарка, не давали жодного результату. Онколог відмовив жінці у призначенні медичного канабісу. 

— Але у Польщі можна зібрати пакет документів, які доказують, що медичний канабіс тобі потрібен, і звернутися до іншого онколога. Після розгляду, інший онколог дозволив мені приймати канабіс та виписав рецепт, — розповідає Наталя. — Його не так просто дістати у Польщі. Канабіс продають лише у певних аптеках, чітко видають в упаковках. І ви його можете приймати лише вдома. 

Медичний канабіс допоміг жінці толерувати біль. Тому, каже, його легалізація це величезний крок вперед у плані полегшення, й так не простого, життя людей з тяжкими хворобами. 

— Легалізація медичного канабісу не дорівнює вільному доступу його для всіх. Медичний канабіс — це та соломинка нормальності, яка допомагає онкоодужуючим не сходити цілодобово з розуму від болю, і бачити принаймні трохи своє світле майбутнього, — підсумовує вона. 

Скільком людям він потрібен?

Ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну понад 2 мільйони пацієнтів і пацієнток потребували ліків на основі медичного канабісу. А, за попередніми оцінками МОЗ України, близько 4 мільйонів людей потребуватимуть медикаментозного лікування негативних наслідків війни для психічного здоров’я. Основою цього лікування можуть бути медпрепарати на основі медичного канабісу.

— Медичний канабіс для тяжких хворих дуже необхідний. При епілепсії важкого прояву крапельки на основі канабісу знімають спазми. При онкології використовується канабіс, щоб полегшити різні види болю, зменшити нудоту. Та для того, щоб у людей був нормальний сон, коли вони приймають хіміотерапію. Для людей з розсіяним склерозом ці медикаменти знімають тремор м'язів, — розповідає виконавча директорка БФ «Пацієнти України» Інна Іваненко. — У 56 країнах світу медичний канабіс легалізований та використовується пацієнтами. Це країни Європи, а також, наприклад, Америка, Австралія, Ізраїль, Велика Британія. 

Про це дізнаємося з пресконференції «Медичний канабіс: чому він терміново потрібен в Україні?». Її організували представники пацієнтської та ветеранської спільнот.

Співзасновниця ГО «Жіночий ветеранський рух» Катерина Приймак розповідає про гостру актуальність легалізації медичного канабісу з початку великої війни. 

— Ми багато свого часу приділяємо психологічній реабілітації військовослужбовиць, ветеранок. Працюючи з ними, ми бачимо, яка велика кількість людей страждає на ПТСР, тривожні розлади. Я сама, повернувшись з війни, мала вигорання, депресію, — ділиться досвідом Катерина Приймак. — Також я мала досвід спробувати препарат на основі медичного канабісу під час приступу мігрені, і побачила, що він є ефективний. У нас в Україні інші дозволені знеболювальні на основі наркотичних речовин, які можуть викликати звикання, але вони менш ефективні. Тому медичний канабіс — чудова альтернатива. 

Люди також можуть плутати марихуану та медичний канабіс. Це не однакові речі. Медичний канабіс немає психотропних властивостей, на противагу марихуани. Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко пояснював, що насправді ж препарати канабісу не є «конкурентами» наркотичним засобам, і заходи регулювання їх обігу зовсім різні. «Медичний» канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, тому він не цікавий для рекреаційного вживання.

«Разом з тим, ми все одно пропонуємо встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів, розуміючи чутливість цього питання у суспільстві і готові поступово розвивати цю галузь, показуючи результати лікування і допомогу українським пацієнтам. Не імпортувати, а робити наше, українське», — говорив він у червні 2022 року. 

За словами юристів, документ законопроєкту про легалізацію медичного канабісу чітко регламентує вирощування медичного канабісу, контроль обігу та призначення препаратів.

— Цей законопроєкт передбачає велику кількість важелів контролю. Це мають бути виключно електронні рецепти за приписом лікаря. Це суворий контроль кожної партії виробництва. Також буде суворий контроль самого вирощування. Обіг — теж чітко регламентований, — сказав засновник ГО «Українська асоціація медичного канабісу» Геннадій Шабас. 

Звернення до парламенту від ветеранських, пацієнтських та правозахисних організації, про яке ми розповідали вище, відкрите. Підтримати його можна на сторінках організацій в соціальних мережах. Весь перелік підписантів можна знайти на сайті БФ «Пацієнти України» за посиланням: https://cutt.ly/k9AIHvM

 

Читайте також:

Які обстеження вінничани можуть безоплатно отримати у сімейного лікаря

Чат-бот «Календар здорових українців»: як вінничанам отримати безоплатну діагностику

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Андрей Андрей

    Як завжди перестраховуємось з різними обтяженнями та обмеженнями щодо вирощування та виготовлення канабісу для вирішення  так давно перезрілої проблеми  та задоволення потреб нашого змученного тими чи іншими життєвими негараздами , українського населення , коли в той же час активно процвітає виробництво та реалізація більш небезбечного для розвитку нашого генофонду вживання алкоголю та тютюнових виробів...
  • Віктор Піхур

    По всіх параметрах ми все ближче наближаємося до Афганістану. А чому б ті ліки просто не закупити?  І не кажіть, що дешевше засіяти країн коноплями

    Александр Логинов reply Віктор Піхур

    Віктор Піхур а дальше пойдёт опиумный мак
  • Анатолий Гордий

    им  пофиг  что  у  людей  болит  никак  не  могут  поделить   такой  лакомый  кусок  пирога  на  людской  боли  покыдькы

keyboard_arrow_up