Труднощі з настанням вагітності і менопауза: як стрес впливає на жіноче здоров'я

Труднощі з настанням вагітності і менопауза: як стрес впливає на жіноче здоров'я
Фото ілюстративне
  • Протягом майже двох років українки живуть у постійному стресі.
  • Як нервове напруження, постійна перевтома та стреси впливають на репродуктивну систему дівчат і жінок? Розповідають вінницькі фахівці.

Нервове напруження, постійна перевтома та стреси вкрай негативно позначаються на нашому здоров'ї, починаючи від погіршення загального самопочуття до виникнення серйозних хвороб. Організм, що працює у постійному стресовому стані, можна порівняти із гаджетом, з низьким зарядом батареї. Він починає «вимикати» системи, аби забезпечити достатньою кількістю енергії життєво важливі органи. 

Стрес і жіноче здоров'я

Деякі наслідки стресу для здоров’я чоловіків і жінок є однаковими. Наприклад, стрес може спричинити проблеми зі сном, ослаблення імунної системи та підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Згідно з дослідженнями американських вчених, існують механізми впливу стресу, які є характерними лише для представниць прекрасної статі, або ж такі, до яких жінки є більш чутливими.

Головний біль і мігрень. Під час стресу м’язи напружуються. Тривале напруження може призвести до розвитку головного болю, мігрені та болю в м’язах тіла (наприклад, коли ломить м’язи спини в ділянці плечей). Головний біль напруги часто виявляють у жінок.

Відео дня

Депресія і тривога. У жінок майже вдвічі частіше порівняно із чоловіками відмічають депресію. Також у них частіше, ніж у чоловіків, розвивається тривожний розлад, включаючи посттравматичний стресовий розлад, панічний або обсесивно-компульсивний розлад. Результати дослідження дають підстави припустити, що жінки можуть частіше або більш виражено відчувати симптоми стресу, ніж чоловіки. Це може підвищити ризик виникнення депресії та тривоги.

Проблеми із серцево-судинною системою. Високий рівень стресу може зумовити підвищення артеріального тиску і частоту серцевих скорочень. Згодом підвищений артеріальний тиск може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям, такі, як інсульт та інфаркт міокарда. Особливо молоді жінки із захворюваннями серця можуть піддаватися ризику негативного впливу стресу.

Порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Короткочасний стрес може викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом, такі як діарея або блювання. Тривалий стрес може призвести до розвитку синдрому подразненого кишечнику, захворювання, яке вдвічі частіше виявляють у жінок, ніж у чоловіків. Стрес може посилити такі симптоми патології, як здуття та метеоризм.

Ожиріння. Зв’язок між стресом і збільшенням маси тіла сильніший для жінок, ніж для чоловіків. Стрес підвищує рівень кортизолу в організмі, що може призвести до переїдання та накопичення жиру в тілі.

Вплив на репродуктивну функцію

Також, за словами лікаря репродуктолога Юлії Гарнець, стрес впливає на репродуктивну функцію як молодих дівчат, так і жінок. Стрес впливає на перебіг менструального циклу, викликає труднощі з настанням вагітності. 

— Жінки з вищим рівнем стресу частіше мають проблеми з настанням вагітності, ніж жінки стійкими до стресових ситуацій, — розповідає лікар-репродуктолог. — У них стрес може призвести до відсутності овуляції, нерегулярних місячних та інших порушень менструального циклу. Крім того, відсутність можливості завагітніти, коли жінка має таке бажання, також може бути джерелом стресу. Коли стрес сильний, підвищується ймовірність загострення захворювань репродуктивної системи, наприклад інфекція генітального герпесу або збільшення симптомів синдрому полікістозних яєчників,

Довготривалі стрес і нервове напруження можуть призвести до менопаузи.

— З наближенням менопаузи рівень гормонів починає різко коливатися, — говорить Юлія Гарнець. — Ці зміни пов’язані з тривогою, перепадами настрою та дискомфортом. Таким чином, менопауза сама по собі може бути стресором. При цьому емоційний стрес може спричинити погіршення фізичних симптомів. Наприклад, у жінок, які відчувають тривогу, може спостерігатися збільшення кількості припливів або підвищення їх інтенсивності.

Не хвилюватись про те, на що не можна вплинути

Психолог Наталія Тернова дала кілька порад, як впоратися зі стресом під час війни. Ці прості поради, можливо, допоможуть вам бути трохи спокійнішими і навчитися справлятися зі своїми емоціями, які в цей момент переповнюють.

— Замість картинок вибухів із новин краще візуалізувати собі, як буде після того, як усе закінчиться,— рекомендує психолог. — Не хвилюватись про те, на що не можна вплинути.

Робити все, на що можна вплинути: приймати ванну з пінкою, пити ароматний чай і багато води. Робити щось зі звичного життя: вдіновити заняття спортом, сходити у театр чи кіно,  поїхати у невеличку подорож, зустрітися з добрими друзями, позбутися токсичних людей. Також, по можливості, створити у власному домі максимально можливий затишок, якщо не прикрасили ялинку — то саме час.

Стрес часто осідає затискачами в тілі, ми можемо цього не усвідомлювати, але відчувати, що нас б'є тремтіння, не можемо розслабитися і заснути. З цим можна впоратися, прийнявши гарячий душ, а ще краще — співати. Не тримати в собі емоцій. Якщо хочеться плакати — треба плакати, якщо хочеться кричати — треба кричати, якщо хочеться рухатися — може допомогти заняття танцями і спорт. Так тіло вихлюпне накопичене напруження. Усвідомте такий момент — якщо ви у відносній безпеці і вам нічого не загрожує — це вже причина для щастя, радості і вашого доброго здоров'я.

 

Читайте також:

Мед, перга, бджолине молочко. Як продукти бджільництва зміцнюють імунітет

«Відчувають себе не героями, а ізгоями». Розповідає психологиня, що працює з бійцями в лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Liudmyla Hrytsak

    З погляду психології, можливо, це вірні поради, але вони для мирного періоду. Однак, під час війни має бути зовсім інша концепція психологічної допомоги. Оскільки Україна вже відчула на собі недолугість принципів «мирної»психологічної допомоги:  люди забули вже про війну  або максимально викинули її зі свого життя. Як наслідок: донати завершуються, військовим говорять - ми вас туди не посилали …

keyboard_arrow_up