ТОП рекомендацій, щоб оминути небезпечні наслідки тихого полювання

ТОП рекомендацій, щоб оминути небезпечні наслідки тихого полювання
  • На Вінниччині зафіксували один випадок отруєння грибами. Спеціалісти кажуть, що на сполох не варто бити, але нагадують рекомендації, які допоможуть не отруїтися.

— Щороку у Вінницькій області реєструються десятки випадків отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. В поточному році ситуація з отруєннями грибами в області не ускладнювалась, зареєстровано 1 випадок захворювання, проте, враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, з метою запобігання отруєнь дикорослими грибами рекомендуємо: обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купувати гриби, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках, — зазначають у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, пам’ятайте наступне:

  • ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменші сумніви — краще його позбутися;
  • не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
  • не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
  • не збирайте гриби в поліетиленові пакети;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирі гриби;
  • якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
  • перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
  • готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
  • не давайте грибів дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, людям похилого віку та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації)  негайно звертайтесь за медичною допомогою!

 

Читайте також:

Церковний календар на липень: православний та греко-католицький

Тепловий чи сонячний удар. Як попередити, визначити та допомогти

Пропонують оновити пляж на Сабарові та почистити там дно річки. ПЕТИЦІЯ

Подякуй журналісту гривнею icon Подякуй журналісту гривнею
Марія ЛЄХОВА
Марія ЛЄХОВА - автор цього матеріалу. Ви можете подякувати йому та надихнути на нові корисні матеріали
Закинути на Банку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up