ТОП рекомендацій, щоб оминути небезпечні наслідки тихого полювання

- На Вінниччині зафіксували один випадок отруєння грибами. Спеціалісти кажуть, що на сполох не варто бити, але нагадують рекомендації, які допоможуть не отруїтися.
— Щороку у Вінницькій області реєструються десятки випадків отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. В поточному році ситуація з отруєннями грибами в області не ускладнювалась, зареєстровано 1 випадок захворювання, проте, враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, з метою запобігання отруєнь дикорослими грибами рекомендуємо: обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купувати гриби, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках, — зазначають у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області.
Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, пам’ятайте наступне:
- ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменші сумніви — краще його позбутися;
- не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
- не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
- не збирайте гриби в поліетиленові пакети;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирі гриби;
- якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
- перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
- готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
- не давайте грибів дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, людям похилого віку та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) — негайно звертайтесь за медичною допомогою!
Читайте також:
Церковний календар на липень: православний та греко-католицький
Тепловий чи сонячний удар. Як попередити, визначити та допомогти
Пропонують оновити пляж на Сабарові та почистити там дно річки. ПЕТИЦІЯ
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.