Стовбуровими клітинами без операцій у Пироговці лікують остеоартрози

Стовбуровими клітинами без операцій у Пироговці лікують остеоартрози
  • Нову безпечну та ефективну методику лікування остеоартрозу започаткували на базі лікарні ім. Пирогова.
  • Про це редакція «20 хвилин» дізналася від лікаря-травматолога Вадима Луцишина.
  • Ми поспілкувалися з ним про те, кому та як можна лікувати хвороби та травми суглобів

У травматологічному відділенні обласної лікарні ім. Пирогова одними з перших в Україні почали лікувати остеоартроз за допомогою ін’єкції стовбурових клітин. За словами доктора медичних наук, лікаря-травматолога Вадима Луцишина, це ефективний метод лікування остеоартрозів суглобів, наслідків травм, особливо, коли пошкоджений хрящ.

— Хрящ дуже важко відновлюється, тому що в ньому немає капілярів, відповідно дуже важко відновити структуру цієї тканини, — говорить лікар. — Препарати, які ми приймаємо перорально (таблетки, порошок), доходять до хряща вкрай мало і лише через синовіальну рідину (густа еластична маса, що заповнює порожнину суглобів і виконує функцію змазки, запобігаючи тертя суглобових поверхонь і їх зношування). Тобто це такий трансмітер, який може передавати медикамент від крові до хряща. Ін’єкційний метод працює безпосередньо з тканиною хряща.

Як це працює?

— Загалом це займає годину часу. По-перше, ми розповідаємо пацієнту, що буде відбуватись покроково, — говорить лікар. — Потім переходимо до маніпуляції.

Відео дня

За словами Вадима Луцишина, стовбурові клітини беруться з жирової тканини передньої черевної стінки або внутрішньої поверхні стегна конкретного пацієнта.

Береться приблизно 40 мл жирової тканини, для цього на одну-дві хвилини пацієнту дається внутрішньовенно наркоз. Хоча це не дуже болюча процедура, тому для цього використовується також місцева анестезія. Потім завдяки подвійному центрифугуванню з жирововї тканини виділяють стовбурові клітини.

З 40 мл жирової тканини можна отримати 1,5 мл рідини, в якій містяться стовбурові клітини. Після того ці клітини водяться в порожнину суглоба пацієнта.

— Максимальний ефект після ін'єкції очікується приблизно через 2-4 місяці, — говорить лікар. — Клітинам потрібно достатньо часу для того, щоб вони зайшли в хрящ і почали там розмножуватися. Бо крім того, що в хрящовій тканині немає капілярів, там дуже повільний метаболізм (на другому місці після найповільнішого метаболізму тканин зуба). Хоча пацієнти, яким виконали таку ін’єкцію, вже протягом першого місяця відчувають суттєве покращення.

Лікар каже, що для того, аби таким чином вилікувати остеоартроз суглобів, навіть не потрібно лягати в лікарню. Тобто якщо ви вінничанин, то на все про все ви витратите кілька годин (на саму маніпуляцію та щоб вийшов наркоз). Якщо ви з району, то можна залишитися в лікарні на ніч.

Ін'єкція, як альтернатива старим методам

— Взагалі остеоартроз суглобів лікувати важко, — говорить Вадим Луцишин. — Залежно від стадії захворювання. Їх є чотири. Третя (інколи) та четверта (точно) стадія остеоартрозу — є показом для заміни суглоба (протезування). Метод введення стовбурових клітин показаний при першій та другій стадії. І це може бути остаточним методом лікування (тобто на все життя людина убезпечить себе від остеоартрозу).

Утім, лікар каже, що часом, коли людина худенька (вага пацієнта має значення), цей метод може працювати на третій стадії остеоартрозу, але варто розуміти, що ефект буде тимчасовий.

— Ці ін'єкції добряче відтерміновують час для оперативного лікування, — говорить Луцишин. — Що дуже важливо для пацієнта, адже суглоб, який пацієнту імплантується, має термін експлуатації (хоча зараз є дуже якісні суглоби, які працюють 20-25 років). Коли людині потрібен протез у 40 років, а вона завдяки ін'єкції може імплантувати його в 50-55 років, це варте того. Чим пізніше імплантувати штучний суглоб, тим довше він буде слугувати, і можливо не потрібно буде робити ревізійне протезування.

Хвороби суглобів поширюються

— Остеоартроз, це захворювання суглоба, яке розвивається з віком людини, або може бути наслідком перенесених травм, — розповідає Луцишин. — Варто зазначити, що рівень травматизму зараз зростає, спортивного і побутового. Тому що люди все частіше займаються спортом, падають, травмуються і якщо не правильно лікуватися — розвивається остеоартроз.

За словами лікаря, в основному зустрічаються вторинні остеоартрози, тобто ті, що виникли на фоні розриву менісків (нелікованих). При розриві менісків в основному лікуються так, щоб зменшити біль. Але їх потрібно або шити, якщо мало часу пройшло після травми, або частково видаляти, тоді остеоартроз виникне набагато пізніше (через 10-20 років), або не виникне взагалі.

Тому варто після травми обов’язково звернутись до кваліфікованого спеціаліста, провести правильну діагностику, в основному це рентгенографія та МРТ (золотий стандарт діагностики) і тоді вже лікуватися так, як визначить спеціаліст.

Людям 80+ стовбурові клітини актуальні?

— Звичайно, літні люди можуть полегшити собі життя завдяки цьому методу лікування, — говорить лікар. — Тому що в цьому віці у пацієнтів зазвичай є протипоказання для протезування (через супутні проблеми з боку серцево-судинної системи). Зменшується потреба приймати знеболювальні, які мають дуже багато побічних ефектів (негативний вплив на шлунок, на серце, набряки на ногах, виразки шлунку, дванадцятипалої кишки які можуть кровоточити). Ін'єкція стовбурових клітин позбавлена всіх цих побічних дій, тому що використовуються внутрішні сили організму, які активуються і використовуються конкретно з метою лікування остеоартрозу.

На жаль, як зазначає лікар, ця маніпуляція не входить до медичних процедур, які можуть бути включенні в перелік бюджетних програм для вінничан. Тому що відноситься до маніпуляцій з покращення якості життя і на них не виділяються державні кошти.

— Навіть за кордоном не всі страхові компанії покривають ці маніпуляції, — говорить Луцишин. — Цей метод дуже розповсюджений у спортивній медицині. Футболістам-професіоналам, наприклад, Рональдо роблять таку ін’єкцію раз на рік, звичайно за це платить футбольна команда.

Не лише для суглобів

Вадим Луцишин каже, що таким методом стовбурові клітини можна вводити не лише в суглоби (ліктьовий, кліщовий, ступневий, тазостегновий...), а також у м'які пошкоджені тканини, наприклад, внаслідок спортивної травми.

— Зокрема, його використовують при тендопатії (запаленні) ахіллового сухожилля в спортсменів-професіоналів або в курців, — розповідає травматолог. — Коли йдуть дегенеративні процеси, людина відчуває біль в області ахілового сухожилля, цей метод є найбільш прогресивним і найкраще знімає больовий синдром, тому що спонукає розмноження капілярів і збільшення кровопостачання уражених тканин. Через деякий час після ін'єкції людина відчуває зменшення больового синдрому, швидко одужує, повертається до повсякденного життя та заняття професійним спортом.

А відносно курців, лікар додає, що не важливо, скільки людина випалює цигарок, у неї завжди має місце порушення циркуляції крові на рівні капілярів. І тому страждають всі органи, особливо ті, що відносяться до ортопедії-травматології: сухожилля і зв’язки. Тому курці більше схильні до отримання травм (їм потрібна менша провокація, щоб отримати травму), ніж ті, хто не палить.

Довідка

Вадим Лучишин (41), доктор медичних наук, лікар ортопед-травматолог. Практикує з 2003 року, одразу після закінчення Вінницького медуніверситету. Член Європейської асоціації спортивної травматології, хірургії коліна та артроскопії (ЕSSKA). Це асоціація лікарів різних держав, які займаються лікуванням спортивної травми. Лікар також є членом Європейської асоціації травматології та екстреної хірургії.

Спектр патологій, при яких Вадим Луцишин проводить оперативні втручання, дуже великий:

  1. Спортивна травма (артроскопія колінного, кульшового, плечового, ліктьового та гомілковостопних суглобів);
  2. Ортопедія (ендопротезування кульшових та колінних суглобів, коригуюча остеотомія);
  3. Травматологія (накістковий та внутрішньокістковий остеосинтез);
  4. Регенеративна ортопедія (або ортобіологія) — застосування плазми, збагаченої тромбоцитами (PRP-терапія) та стовбурових клітин з жирової тканини.

За консультаціями можна звертатись до травматологічного відділення лікарні ім. Пирогова. Хірургічний корпус, третій поверх.

 

Читайте також:

Штучний кришталик, протезування зубів, ліки… можна отримати безкоштовно, якщо ти вінничанин

Чому ви лікуєте лямблії, якщо у вас прищі, безсоння і знижений імунітет?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up