Штучний кришталик, протезування зубів, ліки… можна отримати безкоштовно, якщо ти вінничанин

Штучний кришталик, протезування зубів, ліки… можна отримати безкоштовно, якщо ти вінничанин
  • Для мешканців Вінниці працюють муніципальні програми, якими можна скористатись та зекономити.
  • Отримати безкоштовний рецепт на ліки, спеціальне харчування чи протез — можна і не витрачаючи гроші.
  • Головний лікар міста Олександр Шиш розповів, на що ми можемо розраховувати.

На медицину в 2022 році міський бюджет виділив 189 мільйонів гривень. Найбільші витрати з яких, підуть на розвиток і підтримку медичних закладів — 72.8 млн. грн, на оплату комуналки медзакладів — 59.8 млн. грн, на боротьбу з ковідом — 28 млн. грн. Тобто доволі великі суми витрачаються, але як це позначається на доступності медпослуг та здоров’ї вінничан, багатьом не зрозуміло.

За словами головного лікаря Вінниці Олександра Шиша, у місті працює кілька муніципальних медичних програм, найбільша з них «Здоров’я вінничан». Також є програма Профілактики та лікування артеріальних гіпертензій, «Стоп грип» і заходи запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19. Досить велике коло дій цих програм залишається невидимим для вінничан, але вони працюють.

Наприклад, забезпечення лікувального (і дороговартісного) харчування дітей, хворих на рідкісну хворобу — фенілкетонурію, були спрямовані 1,5 млн грн.

Відео дня

— Невидимим, але вкрай необхідним є забезпечення пацієнтів технічними засобами реабілітації, на які виділено 4 млн. грн, — розповідає Олександр Шиш. — За ці кошти на медзаклади закуповуються памперси, кало- та сечеприймачі. В 2021 році це дало змогу покращити якість життя 600 пацієнтам.

Жителі міста, які мають нервові розлади та перебувають на обліку у лікарні ім. Ющенка, можуть також отримати безкоштовні ліки. Вже кілька років до муніципальної програми входить пункт про повне забезпечення дітей, хворих на діабет, всіма препаратами, необхідними для інсулінотерапії.

— Вінничани можуть скористатися витратними матеріалами для дітей хворих на цукровий діабет І типу, на цю програму виділено 4 млн. грн, — говорить головний лікар міста.

На безкоштовне та пільгове забезпечення ліками за рецептами лікарів окремих груп населення, відповідно до постанови кабміну № 1303 в бюджеті міста передбачено 5 млн. грн.
За 2021 рік — 3 394 пацієнта пільгових категорій отримали необхідні лікарські засоби за цими безкоштовними рецептами.

— Для того, щоб отримати такий рецепт, або послугу вінничанам потрібно звертатись до свого сімейного лікаря, — говорить Олександр Шиш.

На що можуть розраховувати вінничани

1. Програма «здоров’я вінничан»

Окрім фінансування медичних закладів, ця програма включає в собі такі безкоштовні послуги як: протезування зубів, імплантація штучного кришталика, стентування, встановлення кардіостимуляторів та інше

  • Зуби

На цю програму на 2022 рік виділено 2 млн грн. У 2021 році нею скористалися 362 вінничанина пільгової категорії, на що пішло 1598.446 тис. грн. В тому числі безкоштовним зубопротезуванням скористалися 35 ветеранів війни — на що пішло 160.6 тис. грн.

Щоб безкоштовно протезувати зуби, мешканцю міста потрібно звернутись до міської стоматологічної поліклініки, що знаходиться на вул. Героїв Крут. Там пройти обстеження. З висновками обстеження звернутися до міського стоматологічного центру (на вулиці Келецька). Там визначаться з об’ємом робіт, і їх вартістю. І в порядку черги кожен пацієнт може отримати нові зуби.

  • Штучний кришталик

На цю медичну програму місто виділило 80 тис. грн. За 2021 рік 9 мешканців міста отримали штучний кришталик.

Для проведення такої безкоштовної для вінничан операції потрібно звернутися до Центру мікрохірургії ока, що знаходиться на базі третьої лікарні. Там знову ж таки пацієнту запропонують обстеження та чергу.

  • Трансплантація нирки

Підтримуючу та реабілітаційну терапію вінничани проходять безкоштовно за місцем проживання. За 2021 рік на підтримуючу терапію після трансплантації нирки бюджет міста витратив 1 млн. 734 500 тис. грн.

На 2022 рік, для пацієнтів, які мають трансплантовані органи, бюджет міста виділив 2 млн грн на імуносупресори.

  • Кардіодопомога

На кардіодопомогу місто кожен рік виділяє 1,5 млн грн. За словами лікаря, кардіологічна проблема досить гостра для мешканців нашого міста. З 2008 року у Вінниці працює Кардіологічний центр, де завдяки муніципальній програмі вінничани можуть планово отримати допомогу за 50 % вартості. Мається на увазі і ангіографія, і стентування, і кардіостимулятори… Якщо ситуація невідкладна, обстеження та операція для вінничан буде безкоштовним.

За рахунок коштів міського в 2021 році 18 пацієнтам з порушенням ритму, імплантовано кардіостимулятори на суму — 552.780 тис. грн.

2. Профілактика та лікування артеріальних гіпертензій

Це субсидіальна програма. Тобто якщо ви маєте серцево-судинні патології, та зокрема артеріальні гіпертензії, а також довідку про субсидію, варто звернутися до Центрів первинної медико-санітарної допомоги та отримати лікування за 50 % вартості.

3. Програма «Стоп грип»

Ця програма працює у місті з 2016 року. Це унікальний проєкт для України, аналогів якого в жодному місті держави немає. Програма спрямована нa зменшення захворюваності нa грип і ГРВІ тa попередження їх ускладнень. Ця програма включає в себе три етапи.

Перший — це вакцинація. Зокрема, діти з інвалідністю, або позбавлені батьківського піклування, можуть отримати вакцину від грипу безкоштовно, всі інші вінничани за 50 % вартості вакцини. Другий етап програми — діагностика. За кошти бюджету міста були закуплені швидкі тести на грип, якими у медзакладах безкоштовно діагностували пацієнтів. І третій етап — лікування, у випадку підтвердження діагнозу, пацієнту надавали лікувальні препарати.
 

Читайте також:

Підліток із зайвою вагою. Що можуть зробити батьки, чого точно не варто робити?

Що не дає вам добре спати: емоції, зайві кілограми, проблеми з серцем чи алкоголь? Пояснюють лікарі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Таня Танюшка

    Безкоштовно,не значить добре!
  • Наталія Козюк Кучеренко

    Якщо і є така програма, то ще треба вибігати і добиватися, щоб нею скористатися. Але не факт, що доб'єшся.
  • Юлия Дичко

    Користується ними бідні міські депутати.
  • Петро Вдовкін

    Пряма мова,-"Досить велике коло дій цих програм залишається невидимим для вінничан, але вони працюють".Сміятись чи плакати?

keyboard_arrow_up