Чому ви лікуєте лямблії, якщо у вас прищі, безсоння і знижений імунітет?

Чому ви лікуєте лямблії, якщо у вас прищі, безсоння і знижений імунітет?
  • Щоб отримати вірний діагноз і лікування, потрібна відповідна діагностика і спеціаліст.  
  • Прищі лікує дерматолог, кашель — лор або невролог. З проносом допоможе сімейний лікар, а з дуже сильним — інфекціоніст. 
  • Хоча цікавіше піти обхідним шляхом, і лікувати наприклад лямблії, бо спина болить...
  • На цих одноклітинних сьогодні повішали всі можливі і неможливі напасті. Тож давайте розберемося, чи варто було?

— Вирішив я піти на комп’ютерну діагностику, бо погано спав, голова постійно боліла, руки німіли, слабкість по всьому тілу періодично находила, а знайомі порадили, сказали — знайдуть причину, пролікуєшься, — розповідає вінничанин Сергій Яценко, чоловік працює електриком, і на роботі має бути в тонусі. — В маленькій діагностичній кімнаті були жіночка, компьютер, купа проводів, плакатів і склянок. Після обстеження в мене знайшли глисти. Сказали — лямблії, і вони в мене вже в легенях, а досить скоро можуть піти в голову. Я прямо відчув їхню ходу.

Вінничанин дуже злякався, тому що бачив в інтернеті відео, як в людей їх з очей виймали, з-під шкіри...

Купив прямо після діагностики кілька баночок з препаратами, пив місяць, але проблеми з головою і безсонням в нього не пройшли. Змушений був піти до сімейного лікаря, який призначив Сергію аналізи. До речі, лямблій в нього не виявили, і взагалі нічого страшного не знайшли. Порадили відкоригувати режим дня і правильно харчуватись.

Відео дня

Якщо є попит, буде і пропозиція

За словами лікаря інфекціоніста Євгена Щербини, якщо ви думаєте, що найскладніше — це просто знайти у себе ці лямблії (яких, як правило, немає), то ви дуже помиляєтеся. Адже найцікавіша фаза «лікування».

— Спочатку в хід можуть йти банальні трави, БАДи, — говорить лікар. — Якщо ж не вдається досягти успіху на цьому етапі, то підключається чаклунство — стародавні манускрипти шанованих професорів у вигляді листочка А4, на яких з двох сторін нанесені хитромудрі схеми з вказівками, коли, скільки і в якій черговості пити зілля, загальна кількість яких може сягати 10-15 позицій.

А взагалі-то на просторах інтернету можна знайти багато цікавої інформації про лямблії. Наприклад, що вони викликають висип, кашель, знижують імунітет, а ще через лямблії діти відстають у розвитку, погано сплять, лаються матом і відмовляються їсти кашу. Шукати цих паразитів потрібно за будь-яких незрозумілих симптомів і краще «одразу здавати кров», бо «у калі їх ніколи не знаходять».

Насправді все не так страшно

— Одразу скажу, під шкірою лямблії не водяться і в мозок до людини не заповзають, — говорить Євген Щербина. — Лямблії — це одноклітинна форма життя і паразитує в кишечнику багатьох ссавців, у тому числі у людини. Потрапляють в організм вони разом із недостатньо очищеною водою та їжею. Лямблії дуже люблять лужне середовище, тому переважно проживають в тонкому кишечнику і вкрай рідко виходить за його межі.

Хоча, за словами лікаря інфекціоніста, є вкрай рідкісні (у медицині їх називають казуїстичні) випадки міграцій лямблій у жовчовивідні шляхи та протоки підшлункової залози, які навіть призводять до розвитку запалення жовчного міхура. Але це дійсно буває вкрай рідко.

Перейдемо до симптомів

— Враховуючи місце проживання лямблій, напрошується логічний висновок, що основним симптомом лямбліозу, є розлад шлунково-кишкового тракту з розвитком неінвазивної діареї, — розповідає інфекціоніст. — Пронос трапляється, якщо людською мовою.

Діарея, за словами інфекціоніста, виникає не менше ніж у 90% всіх випадків лямбліозу. І кал при цьому відрізняється своєю «жирною» консистенцією через порушення перетравлення жирів, тому він важко відмивається від стінок унітазу і погано тоне у воді.

— Так само у 90% випадків хворі відчувають слабкість, нудоту, спазми в животі, здуття і втрату маси тіла, часто до 10-20% від початкових значень, — говорить лікар. — Температура підвищується не більше ніж у 15% випадків і, як правило, не перевищує субфебрильних цифр (37 градусів з «компійками»). Але приблизно 55-65% від усіх заражених взагалі не мають симптомів і повністю одужують самі без будь-якого втручання.

Лікар додає що, у 10% хворих лямбліоз може супроводжуватися кропив’янкою, (вона, до речі, може виникати і за будь-якої іншої інфекції), але ця кропив’янка практично завжди «гостра», тобто триває не менше шести тижнів.

— Ніяких запаморочень, болю в м’язах та суглобах, порушення сну та проблем з нігтями, не може бути симптомами лямблій, тільки старий добрий пронос, — говорить лікар. — І цей симптом найчастіше триває від двох до чотирьох тижнів, а потім проходить сам. Кому не пощастило, а це приблизно 15% всіх симптоматичних хворих, у тих може сформуватися хронічний лямбліоз (з симптомів та ж діарея, тільки не надто виражена), що триває вже не тижні, а місяці. Але при правильному лікуванні як гострий, так і хронічний лямбліоз поступово проходять.

Як же підтвердити чи виключити лямбліоз?

— Лямблії живуть у кишечнику, а значить шукати їх потрібно саме в калі, — говорить лікар. — Для цього використовують як класику — мікроскопію калу (трифазову, тому що лямблії можуть нерівномірно розподілятися у калі), так і швидкі антигенові тести, які можна купити в аптеці та провести в домашніх умовах. Якщо мікроскопія і антигенний тест дали негативні результати, далі шукати немає сенсу.

Лікар вважає що здавати кров для пошуку IgG (антитіл) до лямблій — дуже погана ідея. Навіть якщо лікар призначив. Аналіз на антитіла дуже кульгає в плані специфічності (тест системи часто дають хибнопозитивні результати), крім того, людина могла хворіти раніше на гостру інфекцію, самостійно одужати, а антитіла при цьому зберігатимуться ще довго.

Знайшли паразитів — лікуйтесь

— Дохнуть лямблії досить добре від стандартних антипротозойних (протиглисних) препаратів: альбендазол, мебендазол, тинідазол, метронідазол, ніфурател…, — говорить Євген Щербина. — Правильні дози та тривалість прийому дозволяють позбутися хвороби з ймовірністю 80-100% після першого ж курсу.

Ось тільки, як додає лікар додає, якщо ви проводите правильну діагностику. Але ж ми не шукаємо легких шляхів, вірно?

— Лямбліями стали всіх лякати не тому, що вони реально такі небезпечні і їх так складно знищити, — розповідає лікар. — А тому що спочатку їм приписують невластиві симптоми (висип, кашель, порушення розвитку…), потім неправильно діагностують (шукають антитіла в крові замість того, щоб робити мікроскопію калу), знаходять ці антитіла (половина з яких — хибнопозитивні), починають стандартне лікування, яке, звісно ж, не допомагає, а вже з цього місця у справу йдуть наші улюблені шаманства.

Може треба трохи розслабитись?

Як каже лікар, завдяки дивовижним здібностям нашого організму до самовідновлення, багато хвороб, проходять самі, за багато тижневий, а іноді й багатомісячний курс «лікування», або ж значно слабшають.

— Правда, після цього самовідновлення, є велика вірогідність того, що «цілитель» оголосить: саме завдяки лікуванню лямбліозу за допомогою очисних клізм та кропиви (по дупі, сподіваюсь) вам вдалося нарешті позбутися прищів на обличчі, — говорить Євген Щербина. — Ви їх, до речі, паралельно лікували у дерматолога Роаккутаном, але що цей дилетант розуміє у лікуванні.
 

Читайте також:

Взагалі похмілля не буде. Зібрали поради, як комфортно пережити новорічний алкомарафон

Підліток із зайвою вагою. Що можуть зробити батьки, чого точно не варто робити?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up