Взагалі похмілля не буде. Зібрали поради, як комфортно пережити новорічний алкомарафон

Взагалі похмілля не буде. Зібрали поради, як комфортно пережити новорічний алкомарафон
  • Похмілля — найпопулярніший хештег періоду грудень-січень. І у кожній хаті є робочий рецепт, щоб голова не боліла і нутрощі не тряслись.
  • Вінничани «лікуються» з фантазією, починаючи з мівіни і закінчуючи капустяним листком на голові.
  • Лікарі в цьому плані нудні — кажуть: «народні рецепти може і допомагають, але треба просто міру знати».
  • Вирішувати вам, адже і голову з печінкою рятувати самотужки будете.

Два тижні — мінімум, який ми проведемо з алкоголем та вкусняшками. Доволі тривалий забіг новорічною дистанцією. На фініші нас можуть чекати трохи віддуте обличчя і пара кілограмів на талії або шалений коктейль з алкогольного отруєння, гастриту, панкреатиту…

На жаль, підготуватись до марафону, поступово нарощуючи оберти, не вийде. Ми питали про це у лікарів, кажуть — ні, можна лише мінімізувати «здобутки», зокрема, наслідки похмілля.

Спочатку народні рецепти

Вінничанка Катерина каже, що головне не похмелятися, тому що це уявне полегшення.

Відео дня

— На ранок 50 гр алкоголю спрацює не як перша допомога, скоріше як анестезія, щоб не відчувати гострого стану, — говорить Катя. — Але по печінці і по шлунку такі «ліки» нанесуть нещадного удару. До речі і розсіл теж не варто пити, він кислий і роз’їдає стінки шлунка, до того ж він солоно-кислий, тобто додатково зневоднює організм.

Що насправді діє?

— Приходиш ввечері додому після застілля, випиваєш дві капсули энтеросгеля, і лягаєш спати, — говорить Катерина. — Зранку ще одну капсулу энтеросгеля, а через 40-60 хвилин дві таблетки якогось гепатопротектора (есенсіале, наприклад), щоб допомогти печінці справлятися з усім, що ми напили та наїли напередодні. Також в пригоді стане який-небудь лужний напій. Голова не болить, нудоти немає.

Найкращі ліки — капуста

— У мене бабуся постійно ходила з лопухом на голові, от встане зранку, під хустку лопух і так до вечора, — розповідає вінничанка Вікторія. — Так бабуся лікувала головний біль. Я згадала її рецепт, коли сама мучилась від головного болю після чергового святкування. Але лопуха поблизу ніде не було — зима. Та в холодильнику була капуста, білокачанна, холодна. Взяла я листок, поклала на голову, зав'язала хустку і ходила так. Голова дійсно пройшла. До речі, капустяний лист взагалі чудодійний засіб, всю гидоту з тіла витягує.

Так що ж, працює, виявляється, бабусин рецепт. 

— А ще дуже гарно зранку після свят допомагає запарена «Мівіна», не знаю чому, може в приправах, які там додають, містяться якісь термоядерні мікроелементи, що розщеплюють і нейтралізують все «свято в організмі», — говорить вінничанка Софія. — Але воно прямо як мед на похмільну душу. І це не лише моя думка, від багатьох чула, що крута штука — ці макарони.

Чим травились, тим і лікуємось

Алкоголь знищує вітамін С в нашому організмі і зневоднює його. Відповідно, треба що? Пити багато води і вітаміну С — елементарна вода з лимоном.

— Але мені, чоловіку, всім родичам допомагає перевірений роками і вдосконалений рецепт від похмілля — 30 грам горілки плюс 30 грам лимонного соку, випити — і як на світ народився, знімає всі симптоми, — розповідає Софія. — Це не підходить тим, кому зранку за кермо, але допомагає стовідсотково.

До речі, про випити 30-50 грам напою, який вживали звечора. Це один-єдиний дієвий рецепт від похмілля, який знають чоловіки.

Аптечка на допомогу

Щоб не придумувати велосипед, вінничанки собі і своїм рідним купують в аптеці препарати, в інструкції яких написано, що вони мають загальнозміцнюючу, гепатопротекторну та детоксикаційну дію на організм.

— Бетаргін, гепаргін або гепазак, — береш з собою пару стіків (вони дуже зручно розфасовані, як знали для чого), один випиваєш до застілля, інший після, — говорить вінничанка Марина. — На ранок ти навіть можеш сідати за кермо, тому що жодних наслідків взагалі не відчуваєш.

Тепер слово лікарю

За словами гастроентеролога Анастасії Конопліцької, підготуватись до навантаження Новорічних свят ми ніколи не зможемо, але можемо стримувати себе під час святкувань. А люди, які мають певні хронічні захворювання, мають бути особливо обережні в цей період.

— Радити щось з конкретних препаратів дорослій людині просто неможливо, — говорить лікар. — Тому що доросла людина вже має свій особистий каталог проблем, хвороб, станів. Було б добре, якби в нас була чарівна таблетка, випили її — і весело прожили новорічні свята, без турбот, похмілля, болів і гострих станів. Але її немає.

Як і немає порад щодо підготовки організму до святкувань. Тобто, даючи поступове навантаження алкоголем та калорійними продуктами, наче ви марафонці перед забігом — доволі небезпечна витівка. Тому що накопичення спирту і жирів з вуглеводами може вистрілити в непідходящий момент і зненацька. Ми не знаємо, коли може зреагувати наша підшлункова, як зреагує наш метаболізм. І наслідки похмілля — це мінімальне, що може очікувати людина в ці свята. Потім організм буде потребувати додаткових методів допомоги, як мінімум, наводнення.

Анастасія Конопліцька вважає, якщо людина здорова, вона без проблем ці свята відгуляє і майже без наслідків, а люди, які мають хронічні захворювання, мають поберегтися.

Так само можна говорити про піст. Є люди, які дотримуються посту, не вживають тваринний білок і жирні продукти тривалий період. І коли відбувається найбільша частота захворювань кишково-шлункового тракту? На період виходу з посту. Хоча всі знають, що входити і виходити в пост треба поступово. Треба готувати ферментну систему до поживних продуктів харчування, щоб вони вчасно реагували, щоб підшлункова справлялась з перетравленням тих продуктів, які ми пропонуємо організму.

— А на рахунок мезиму і інших лікарняних препаратів, це може призначити лише конкретно лікар, немає профілактичного прийому мезима і інших гепатопротекторів, — говорить гастроентеролог. — Хоча більшість людей так і лікуються від похмілля та наслідків переїдання — вони беруть з собою на застілля якісь ферментний препарат, але це не завжди допомагає. Або ще радять перед тим, як вживати алкоголь, запустити алкоголь-дегідрогеназу: їж дуже жирну їжу і алкоголь не так інтенсивно буде потрапляти в кров. Воно то так, але краще поміркованість.

Спирт для людини — отрута

Коли ми п’ємо, наш організм активізує фермент, який розщеплює алкоголь. Цей фермент переробляє спиртовмісні речовини на мікроелементи, які згодом виводяться печінкою і нирками. Коли таких мікроелементів в організмі аж занадто — ми відчуваємо похмілля, і це нормальна реакція на алкоголь.

Коли в організм потрапляють перші дози алкоголю, наші органи починають працювати вдвічі швидше, щоб нейтралізувати (але це марна справа), тому швидше зменшити вплив алкоголю.

Для цієї справи виробляється два фермента:

  1. Алкоголь-дегідрогеназ (АДГ)
  2. Ацетальдегід-дегидрогеназа (АЦДГ)

Алкоголь-дегидрогеназа розділяє (АДГ) першим вступає в бій з алкоголем. Він розщеплює молекули етанолу на складові елементи, які не несуть шкоди організму. АДГ може переробляти 57%-й етанол. Цей фермент виробляє печінка і частково шлунок. І призначення цього ферменту виключно для того щоб розщепити алкоголь в крові. Речовини, що виділяються в процесі розпаду молекули спирту, нешкідливі.

Винятком є високотоксичний оцтовий альдегід. Саме цей елемент викликає похмільний синдром. Перевищення допустимих норм концентрації альдегіду в організмі може привести до алкогольного отруєння. Тому організм виробляє АЦДГ. Він максимально швидко нейтралізує оцтовий альдегід, і оберігає внутрішні органи від ушкодження.

До речі якщо, є порушення у виробленні ацетальдегід-дегідрогенази (або вона взагалі не виробляється, так буває через генні мутації) — тоді в людини алкогольна непереносимість.
Різновиди препаратів, які нам пропонують в аптеці, коли ми приходимо туди і просимо щось від похмілля — складаються саме з алкоголь-дегідрогеназ (АДГ).


Читайте також:

Підліток із зайвою вагою. Що можуть зробити батьки, чого точно не варто робити?

Що не дає вам добре спати: емоції, зайві кілограми, проблеми з серцем чи алкоголь? Пояснюють лікарі 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up