Що спільного між анорексією і прагненням здорового харчування? І те, і те — психічна хвороба

Що спільного між анорексією і прагненням здорового харчування? І те, і те — психічна хвороба
  • Існує два смертельні розлади харчової поведінки і купа просто неприємних.
  • До них схильні люди більш-менш молодого віку, яких ще турбує їх зовнішній вигляд.
  • Розбираємось з психіатром, як ці розлади відрізнити і що з ними робити.
За статистикою коаліції харчової поведінки, щогодини у світі помирає одна людина через розлад харчової поведінки. За словами психіатра Ольги Чайки, найчастіше зустрічаються такі стани розладу харчової поведінки: анорексія, булімія, компульсивне переїдання, синдром нічної їжі, орторексія.

— Розлади харчової поведінки — це психічне захворювання, яке виникає через певні переконання, сформувані або в дитинстві, або ті, які сформувались зараз, — розповідає Ольга Чайка. — Наприклад, тренд на худобу, які ми спостерігаємо останні 20 років, — або це можуть бути різкі зауваження з боку сім’ї, близьких, друзів про зовнішній вигляд людини. Це може статися через прагнення людини досягти ідеальної фігури, але ці прагнення на певному етапі переростають якісь параметри нормальності. Якщо узагальнити, то в основі цих розладів — переконання, сформовані суспільством або самою людиною.

Анорексія, булімія, компульсивне переїдання, синдром нічної їжі, орторексія — це все стадії харчового розладу?

Відео дня

— Ні, це абсолютно різні види захворювання. І є певні клінічні симптоми, на які орієнтуються лікарі для того, щоб поставити діагноз і призначити лікування. Є також взаємовиключні симптоми, тож сплутати анорексію і булімію чи компульсивне переїдання неможливо, — відповідає лікарка.

Які критерії в анорексії

— Людина з анорексією має страх, що маса тіла може збільшитись, — розповідає психіатр. — Вага такої людини нижче норми, але вона не визнає, що худа, і що в неї є якісь проблеми. Інколи критерієм анорексії буває повна відмова від їжі. Анорексія не залежить від віку, але переважна кількість пацієнтів — це жінки від 15 років до 35.

За власним досвідом можу сказати, що після 30-35 років жінки дуже рідко звертаються з такою проблемою. А ще — ні я, ні мої колеги не зустрічали за свою практику чоловіків з анорексією.

Враховуючи, що основний фактор для виникнення анорексії — це відношення суспільства, чоловіки в нас все ж таки менш схильні слідкувати за параметрами свого тіла і хвилюватись через неідеальні форми.

Які критерії в булімії

— Великі прийоми їжі, ненажерливість і після цього обов’язково має бути якась очисна процедура, — розповідає лікар. — Людина або викликає блювоту, або робить клізму, або приймає проносне.

Як пояснюють самі пацієнти: «От я поїв, отримав задоволення, але це ж калорії, і їх потрібно швидко вивести з організму, щоб ніде не осіли». Тому такі пацієнти провокують в себе певні процеси.

Чому їжа стає джерелом задоволення?

— Це питання з розряду, чому в алкоголіка задоволення викликає алкоголь, — говорить Ольга Чайка. — Булімія виникає через надмірну увагу до тіла, всі інші сфери життя на задньому плані, себе вони бачать і оцінюють лише через тіло. Булімією страждають в основному жінки, але на відміну від анорексії, більш старші жінки. Буває, що анорексія переходить в булімію. Якщо не лікувати анорексію чи булімію, наслідки можуть бути летальні.

А є якийсь певний термін у людини, щоб одуматися?

— Є час одуматись не у самої людини, адже коли ми говоримо про психічні розлади, людина не розуміє, що вона хвора і що їй потрібна допомога, — говорить лікар. — Дуже рідко люди самі приходять, зазвичай їх вже приводять, батьки, коли в підлітка анорексія, або інші родичі, коли мова про булімію більш старших жінок. Щоб це не було запізно, важливо, щоб близькі люди були уважні ,і якщо, наприклад, жінка має критично низьку масу тіла, необхідно терміново звернутися до лікаря, щоб не довести ситуацію до летальності.

Від анорексії жінки помирають частіше, тому що коли жінка страждає булімією, в неї через певний період часу виникають дуже виражені проблеми з кишково-шлунковим трактом, і їх встигають госпіталізувати з гострими станами саме в області КШТ, і лікарі під час обстеження та надання допомоги визначають булімію. Тобто встигають надати допомогу до того, як настають незворотні процеси. Хоча буває по-всякому.

Компульсивне переїдання

Якщо анорексія і булімія — це типові форми розладу харчової поведінки, то все інше — атипові. Зокрема, компульсивне переїдання.

— Для компульсивного переїдання теж характерні періоди ненажерливості, але тут важливо те, що на відміну від булімії, блювоту і пронос людина в себе не викликає, — розповідає Ольга Чайка. — Її просто мучає совість. Але ніякої компенсаторної поведінки не виникає.

Тобто компульсивне переїдання навіть психічним розладом важко назвати?

— Це психічний розлад все ж таки, тому що ненажерливість є. Пацієнт приходить і говорить: «я не можу себе контролювати». І мова не про сімейну вечерю, де ми переїли, сидимо з величезним животом і розстібнутим гудзиком. В таких людей компульсивне переїдання — періодами. От є в них кілограм цукерок, або три піци, або два відра морозива, і вони сідають, і доки не прикончать ці всі запаси, не зупиняться. Потім кажуть — «все, я більше їсти не буду». І дійсно в цей день вони більше нічого не їдять. А потім знову настає приступ, і вони знову починають все хаотично поїдати, причому це може бути мішанина з продуктів — солодке, солоне, кисле, абсолютно не сполучені види їжі.

До компульсивного переїдання схильні не лише жінки?

— У випадку з компульсивним переїданням, тут зустрічаються вже і чоловіки. І якихось вікових рамок тут теж не має. Компульсивним переїданням можуть страждати у будь якому віці, як жінки так і чоловіки. Причина компульсивного переїдання полягає в тому, що у багатьох людей спостерігаються глибинні переконання — їжа спосіб заспокоїтись, відволіктись, забутися, отримати задоволення. Враховуючи ці переконання, в людей змінюється відношення до їжі. І під час поглинання їжі люди отримують задоволення, хоча знають, що в перспективі це призводить до неприємних відчуттів, але в моменті їм добре.

От, наприклад, чому люди напиваються? Людина ж не приходить на вечірку з таким наміром, вона просто хоче розслабитись, але з часом для цього потрібно збільшувати дози. Тут точно так: «я прийшов додому і хочу розслабитись, але не подивитись фільм, не випити келих вина, а поїсти». На якомусь етапі це приносить задоволення, все добре-добре-добре, але закінчити це «добре» людині буває складно (особливо, коли це суб’єктивно сприймається високою ступінню задоволення), от ми і отримуємо таке явище.

Але, в принципі, компульсивне переїдання » це хоч і нездорове, але і несмертельне явище?

— Це нездорово, несмертельно, це буде проблема кишково-шлункового тракту, і цим страждає дуже багато людей. Багато хто пробує якось самостійно з ним впоратись — не виходить, вони звертаються по допомогу, коли маса тіла через такі компульсивні припадки занадто збільшилась. Хоча і в зал ходять, і в дієтолога такі люди вже були, і їм розповіли, як правильно харчуватись. А потім вони приходять до психолога і говорять «я все розумію, але не можу контролювати себе».

Синдром нічної їжі

За словами Ольги Чайки, від компульсивного переїдання цей синдром відрізняється лише часом доби. Тобто напади ненажерства в людини з таким синдромом трапляються тільки вночі.

— От в мене зараз дівчина на терапії з синдромом нічної їжі, — говорить Ольга Чайка. — Вона народила дитину, була в декреті, і після кожного нічного годування сама йшла на кухню щось поїсти. Так в неї закріпилась звичка, хоча вона не відчуває голоду, просто звикла, і їй їжа смачніша вночі. До речі, синдромом нічоної їжі можуть страждати як жінки, так і чоловіки. Цьому синдрому схильні люди, в яких змінюються циркадні ритми.

Люди, які працюють по змінам, люди, в яких не звичний графік роботи, він згодом може змінитись, але звичка залишиться. І знову ж таки це не дуже здорово, але і несмертельно. Люди отримують нормальну кількість калорій, хоча їх може бути набагато більше, тому що кількості нічних походів до холодильника може бути багато.

Що таке орторексія

— Головний критерій орторексії — прагнення до здорового харчуваня, — розповідає лікар. — Але є велике «але». В даному випадку людина обирає для харчування певні продукти, нарікає їх здоровими, за якимось своїми власним принципами. Наприклад, людина категорично не їсть їжу, яку готували на рослинній олії, бо вважає її жирною. Або категорично не їсть свинину, бо вважає її небезпечною, і відповідно вибір харчової корзини такої людини залежить виключно від суб’єктивних припущень. Це прихильники здорового способу життя, але в них є ідеї фікс. Якогось загального розуміння — що добре для організму, а що ні, в людей з орторексією немає. От що прийшло в голову, те і керує. Такі люди довго складають свій графік харчування, планують, заготовляють їжу. Останнім часом цей розлад набрав неабиякі масштаби. Це зараз біч нашого молодого покоління. Але підводний камень орторексії полягає в тому, що всі ці старання можуть призвести до анорексії чи булімії.

Що з усім цим робити? Чи можливо дати загальні поради на ці п’ять розладів?

— По-перше, не зводити зовнішність, тіло, їжу на п’єдестал. І для цього потрібно гармонізувати всі сфери життя. Якщо людина сприймає себе виключно через зовнішні характеристики, вона стає заручником свого тіла. Тому що, кожен надлишковий грам призводить до різкого падіння самооцінки. Не можна самооцінку налаштовувати лише на зовнішності. Інші сфери життя повинні бути розвинені — навчання, робота, друзі, хобі…

— По-друге, порада не стільки до самої людини, а до суспільства загалом. Знаєте, в нас є таке: підходиш до людини і кажеш: «ой ти так схудла, гарно виглядаєш» чи «ой, а що трапилось ти так погладшала?». Тобто не потрібно акцентувати увагу людини (навіть близької) на її зовнішності. Це в принципі некоректно, а в цілому — це неправильно, тому що ми не знаємо, чому людина схудла і за яких обставин вона набрала вагу.

Зараз багато великих компаній та корпорацій відійшло від піднесення худорлявих людей або людей з певними параметрами. Але в головах людей ці параметри ще крепко сидять. Можливо, коли суспільство перестане акцентувати увагу на цьому, таких проблем стане менше.


Читайте також:

Чи можна «згоріти» через високу температуру? Розповідає інфекціоніст

Стовбуровими клітинами без операцій у Пироговці лікують остеоартрози

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sergey Nabokov

    Я не бачу нічого спільного між тим та іншим. На мою думку, все що потрібно робити - це харчуватися якісними та здоровими продуктами. Тут я можу всім порекомендувати сайт https://ecovill.com.ua/  Тут знаходиться багато товару, який підійде кожному

keyboard_arrow_up