Що робити, коли лікарі змушують оплачувати безкоштовну медичну послугу? І як дізнатися, чи вона справді безплатна

Що робити, коли лікарі змушують оплачувати безкоштовну медичну послугу? І як дізнатися, чи вона справді безплатна
  • За Програмою медичних гарантій передбачено чимало послуг, що їх державні, комунальні та приватні лікарні зобов'язуються надавати безплатно. Це стосується й хірургічних операцій. 
  • Однак, як дізнатися, що лікування справді безкоштовне в тому чи іншому медзакладі Вінниці? Чому одні операції завжди безплатні, а за інші все-таки доведеться віддати власні гроші? Хто має платити за бинти, шприци, крапельниці та анестезію? Спойлер — не пацієнти.

Припустимо, що ви потрапляєте до лікарні з апендицитом. Медики наполягають на апендиктомії. Після вашого запитального погляду, вам пояснюють, що так називається видалення апендикса. Ви погоджуєтеся, адже це єдине, що гарантує пацієнтові одужання. 

Обговорюючи майбутню операцію, лікар раптом запитує, як саме ви хочете, щоб вам видаляли апендикс. Є, наприклад, стара-добра відкрита хірургічна операція. «Бачили, у своїх батьків з правого боку шрам? Так ось це вона і є», — пояснює хірург, додаючи, що за відкритої операції апендикс вирізають через великий надріз у нижній частині живота. 

Є також сучасний варіант — малоінвазивна операція. Вкотре бачачи ваш розгублений погляд, лікар додає: «Ми зробимо кілька маленьких проколів у черевній порожнині. Через них введемо спеціальну відеокамеру та хірургічні маніпулятори, за допомогою яких і виконаємо операцію». Після цього вам пояснюють, що перевагами останнього способу є мала травматичність і швидка реабілітація. «Додому підете вже ввечері, а шрам буде практично непомітним», — запевняє хірург. 

Відео дня

У чому ж тут підступність? — думаєте ви. «Лікарю, вибір очевидний, я хочу малоінвазивну операцію, і додому пошвидше також дуже хочу». «Тоді вам варто знати, що відкрита операція (зі шрамом на все життя у подарунок) у нас безплатна, а ось за малоінвазивну (животик залишатиметься красивим) потрібно буде заплатити від 14 до 19 тисяч гривень. Яку оберете?» 

У цій невигаданій ситуації, що сталася наприкінці лютого, рідні пацієнтки готові були заплатити зазначену суму, навіть не підозрюючи, що насправді така операція є для них повністю безплатною. Лікарня мала укладений з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) договір на надання таких послуг, тому усі операційні витрати їм зобов'язана покривати держава. Лікар своєю чергою просто хотів незаконно заробити грошей. 

Як же можна убезпечити себе та своїх близьких у таких випадках? Куди звертатися за роз'ясненнями та допомогою? І коли лікарі законно можуть просити вас доплатити власні гроші?

Варто знати, що вже сьомий рік у нашій країні діє Програма медичних гарантій. У визначенні Національної служби здоров'я це означає «перелік та обсяг медичних послуг, ліків і медвиробів, які держава гарантує населенню та оплачує з Державного бюджету». Створено цю програму для того, «щоб люди не несли катастрофічних фінансових витрат на лікування».

Тобто будь-який державний, комунальний чи приватний медичний заклад може укласти договір з НСЗУ, після чого усі прописані у договорах послуги, покриватимуться медзакладам з держбюджету. За цим посиланням можна знайти будь-яку лікарню Вінниці чи області та подивитися, чи має вона відповідну домовленість з Нацслужбою здоров'я. А також, які саме послуги у разі вашого звернення будуть безплатними. 

Загалом у Програмі медичних гарантій існує 44 пакети медичних послуг. Вони охоплюють екстрену, первинну, спеціалізовану, паліативну медичну допомогу та реабілітацію у сфері охорони здоров’я, медичну допомогу дітям та медичну допомогу при вагітності та пологах.

У цьому матеріалі нас цікавлять безплатні хірургічні послуги. Серед усіх пакетів на сайті НСЗУ знаходимо пакет «Стаціонарна допомога». Він, зокрема, включає «Хірургічні операції дорослим та діяти у стаціонарних умовах» та «Хірургічні операції дорослим та діяти в умовах стаціонару одного дня». 

Що передбачено цими пакетами?

Багато чого. Але зокрема це: проведення необхідних лабораторних та інструментальних обстежень; своєчасне знеболення та анестезію; проведення інтенсивної терапії; надання реабілітаційних послуг при показаннях; харчування в умовах стаціонару.

Поза тим, під час госпіталізації лікарня має забезпечити вас ліками, що закуповуються МОЗ та коштом інших бюджетних програм, ліками з Національного переліку основних лікарських засобів, а також необхідними медичними виробами й витратними матеріалами. 

Ось ТУТ ви знайдете перелік ліків, які закуповуються МОЗ. А ТУТ можна переглянути список ліків з Національного переліку основних лікарських засобів. Зазначимо, що вимога лікарні придбати щось із цього переліку за власні кошти є неправомірною. 

Як знайти лікарні, де роблять безплатні операції?

Для цього ми склали покрокову інструкцію. Для початку відкриваєте сайт НСЗУ.

  • Переходите в розділ «Є-Дані»
     
  • Аналітичні панелі (Дашборди)
     
  • Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмами медичних гарантій (шукайте майже у самому низу) 
     
  • Карта місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг
     
  • Обираєте фільтри: область, громада та місто (за приклад беремо Вінницю)
     
  • Обираємо групи послуг: «Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня» та/або «Хірургічні операції дорослим та дітям в стаціонарних умовах» 
     
  • Бачимо перелік необхідних медзакладів

Наразі таких медзакладів у нашому місті 11 (перелік). Тільки там ви можете розраховувати на безплатне проведення хірургічних операцій та великої кількості досліджень та аналізів, пов'язаних з оперативними втручаннями та післяопераційним періодом. Однак варто розуміти, що ці лікарні мають різний профіль, тому перелік послуг у кожній з них відрізнятиметься. 

Якщо перед або після операцією у вас вимагають заплатити за ту чи іншу послугу, зокрема за саме оперативне втручання, то найпростішим способом дізнатися про правомірність вимог є звернення до контакт-центру НСЗУ за номером: 16-77.

— Якщо за безплатну операцію лікарі просять у вас гроші, треба телефонувати на 16-77. Нам нерідко дзвонять та ставлять питання з приводу тієї чи іншої операції. Ми перевіряємо інформацію й дивимося чи уклав зазначений медзаклад договір з НСЗУ, чи прописана в нього відповідна група послуг у договорі, — пояснює менеджерка контакт-центру НСЗУ Інна. — Не всі медзаклади мають договори на групу послуг, про яку запитують пацієнти. Скажімо, лікарня уклала з нами договір, але у неї відсутня група послуг «Допомога при гострому мозковому інсульті». Відповідно, НСЗУ не може фінансувати цьому медзакладу надання такої медичної послуги.  

Крім номеру 16-77 дізнатися про безплатні послуги можна також й з оголошень та спеціальних наліпок, що їх зазвичай можна побачити у лікарняних коридорах. Інформацію можна знайти й на сайтах лікарень. Проте у випадку із Вінницею, майже всі медзаклади розмістили лише перелік платних послуг. У такому разі проконсультуватися можна в адміністрації закладу.

— Уточнювати деталі потрібно ще й тому, що не всі операції безплатні. Скажімо, є операції, що проводяться без застосування допоміжних матеріалів, наприклад, видалення апендикса, зокрема малоінвазивним способом, є безплатним. Не треба платити також за бинти, шприци, крапельниці, рукавички, анестезію, лікарські засоби і саму послугу операції. Однак якщо операція проходить із застосуванням допоміжного матеріалу, наприклад, кришталика, суглоба чи пластини, то вони не покриваються Програмою медичних гарантій, — продовжує менеджерка контакт-центру НСЗУ Інна. 

В обласному департаменті охорони здоров'я та реабілітації нам повідомили, що у разі вимагання лікарнею грошей за безплатні медичні послуги слід звертатися до поліції, а також писати скаргу на електронну адресу департаменту: [email protected].

Читайте також:

Хірурги вінницької «Пироговки» провели три успішні реконструкції обличчя

«Прищі у підлітків — норма, але з цим можна працювати», — говорить дитячий ендокринолог

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Клара Демидюк

    Тактика така: чоловік на операціі а нам рахунків на сплату інструментів

    Покі не оплатили останній стент, а вх ставили 3( три) то тримали нас в можно сказати в заручниках в реанімації

    Адреса заклада Мазепи 114, Обласна кардіології

    Здирники і скотинякі, котрі писали щодня списки що купити, а  чоловіка з інфарктом привезли на швидкій
  • Natasha Makarova

    все эти "гарантии" до одного места, когда на кону жизнь и здоровье в виде последствий операции, а перед тобой требование такой вот "оплаты-благодарности" озвучивает тот, кто спустя 20 минут будет держать скальпель и прочее у твоего тела. Даже если ты в курсе незаконности такого требования. Рискни - может повезет не получить каких-либо "непредсказуемых" осложнений в итоге в лучшем случае. За которые еще потом предстоит, если вдруг, все нервы вымотать себе, и не факт, что докажешь. Однозначно легче в таком случае когда больной не сам - если рядом родственники процесс хоть как-то на контроле. А если человек сам в больнице перед и после операции... Вот и пользуются моментом и состоянием человека, бессовестные. Озвучивание расценок "благодарности" незадолго до операции - регулярная практика в наших гос.больницах - проверено не одним случаем.
  • L.

    Потрібно правильно ліки 80-х приймати і вони перевірені часом а нові ліки, ви не задумувались що можуть проводити досліди над вами? Страхова медицина є але за неї потрібно платити наприклад в сша сімя з 3 чоловік щомісяця платить 2000доларів за мед.страховку ви думаєте десь краще нічого подібного...
  • Валентина

    В протоколах такі ліки ,що лікували ними ще в 80 роках.
    От і вибираєш чи зберегти шлунок ,чи потім ще лікуватись пів року.

keyboard_arrow_up