«Прищі у підлітків — норма, але з цим можна працювати», — говорить дитячий ендокринолог

«Прищі у підлітків — норма, але з цим можна працювати», — говорить дитячий ендокринолог
  • Проблеми зі шкірою в підлітковому віці мають як хлопці, так і дівчата.
  • І причин тому багато, від самого пубертату і надлишку чоловічих статевих гормонів, до стресу і зайвої ваги.
  • Коли варто звертатися до лікаря, а коли потрібно просто перечекати?

За словами дитячого ендокринолога Ірини Тромпінської, акне — це захворювання, яке характеризується закупоркою фолікулів та запаленням, викликаними стимуляцією андрогенів (чоловічих статевих гормонів).

— Кожна людина має і чоловічі, і жіночі статеві гормони, і коли в організмі людини ці гормони в гармонії, то все добре, — розповідає ендокринолог. — Але коли з якихось причин є здвиг в ту чи іншу сторону, ми бачимо відповідну клініку.

То ось клініка акне — надлишок андрогенів, чоловічих статевих гормонів (дигідротестерону і тестостерону — це гормони, які активуються під час пубертату. Їх надлишок стимулює сальні залози, і на шкірі відбуваються певні зміни: вона грубіє, жирніє, процес регенерації відбувається не так, як потрібно, не відбувається лущення шкіри, закупорюються всі фолікули, і ми бачимо запальні моменти на шкірі. З’являється акне, і це позначається не лише на зовнішньому вигляди дитині, але й травмує психіку.

Відео дня

Коли виникають надлишки гормонів?

— Перш за все, це стресові моменти, ну і підлітковий вік, який сам по собі стресовий момент. Діти емоційно лабільні, під час сесій, контрольних, екзаменаційних, ми завжди можемо побачити прояв цих періодів на шкірі дитини, — розповідає Ірина Тромпінська. — Також причиною надлишку андрогенів є харчування. Дитина стресує — заїдає, солодким, фастфудом, запиває газованою водою. В результаті такого харчування настають порушення харчового тракту (гастрити, ентерити, різноманітні дисбактеріози), і все це потім відображається на шкірі.

Такою ж причиною можуть бути дефіцити різноманітних вітамінів: Д, С, В, цинка, нутрієнтів, наприклад, Селену. Це знову ж таки, йде з порушення харчової поведінки.

За словами дитячого ендокринолога, є також ендокринні ситуації, які можуть впливати на синтез цих адрогенів — це стресові моменти і надлишок кортизолу.

— Коли ми маємо стрес, ми маємо надлишок гормону кортизол — це гормон наднирників, — каже лікар. — А цей гормон сприяє заїданню стресу, відповідно — прибавці у вазі, відповідно — збільшується жирова тканина, і відповідно — розвивається інсулінова резистентність.

Що таке інсулінова резистентність?

— Це надлишок інсуліну в організмі, — говорить ендокринолог. — І коли є його надлишок в крові, це також підсилює розвиток андрогенів. Зокрема, у дівчаток ми бачимо розвиток акне, коли вони мають надлишкову вагу, а це провокує надлишок статевих чоловічих гормонів, до цього приєднується порушення місячних, бо воно ж все взаємопов’язане.

За словами лікарки, в цьому віці можуть проявитися певні ендокринні порушення, наприклад, вроджена дисфункція наднирників.

— Якщо це не класична форма, то якихось особливостей з народження немає, а розвивається це десь в 12-15 років і одним із проявів цієї дисфункції кори наднирників є акне, — розповідає лікарка. — Дівчата при такому діагнозі чоловікоподібні, мають скарги на прищики і порушення місячних. В них або взагалі місячних немає, хоча дівчинці вже 15 років, з’явилися вчасно, але потім зникли.

Якщо говорити про хлопців

На фоні інсулінорезистентності хлопці повненькі, а ще можуть бути високими. В таких дітей, за словами лікаря, і сип на обличчі, і частіше жирніє волосся. І наче надлишок чоловічих статевих гормонів у хлопця — це має бути добре, але цей надлишок не йде в статевий розвиток чи в лібідо, а в соматичні прояви, і надлишкова вага підтримує цю клініку.

— Коли в хлопців така клініка, в них ранній пубертат, в сім-вісім років вони вищі на голову за своїх однолітків та виглядають на 15 років, це може свідчити про патологію наднирників, — говорить лікарка. — І це теж є однією з причин надлишку андрогенів, і так, є акне.

Акне на обличчі і на тілі — це одне і те ж?

— Так. Класична форма підліткового акне — це обличчя, груди, спина. На обличчі: лоб, ніс, трикутник навколо рота, а коли вже починається важка форма акне, то воно переходить на щічки, — розповідає дитячий ендокринолог.

Також вона каже, що в нормі для підлітка мати акне на грудях, на плечах на спині.

Але коли акне з’являються на стегнах і передпліччях, це вже говорить про наслідки порушення харчування і, відповідно, надлишкової ваги. Або це вже важка форма акне, генералізована по всьому тілу.

З чого починати, коли в дитини прищі?

— Перш за все треба з дитиною говорити, сказати, що це нормально для періоду статевого дозрівання, — каже Ірина Тромпінська. — Далі в дитини мають бути особисті гігієнічні засоби і гігієна. Також потрібно налагодити харчування, тому що солодощі і фастфуд — це прищі. Налагодити спорт і режим дня, тому що надлишкова вага і стрес — це прищі.

Якщо мама бачить, що все вище перераховане наче є, але дитину все одно підсипає, варто звернутися по допомогу до педіатра або сімейного лікаря. Там вже лікар дивиться: якщо в дитини середня або важка ступінь акне, то потрібно відправити таку дитину до дерматолога, эндокринолога.

Коли дитину має оглядати ендокринолог?

— Навіть якщо вас до ендокринолога не направляє педіатр або сімейний лікар, сходити до нього варто у декількох випадках, — каже Ірина Тромпінська.

  • У віці 5-6 років — це свого роду скринінг, адже ендокринолог дивиться на фізичний стан, щоб не пропустити проблеми з ростом та статевим розвитком.
  • Щорічно в пубертаті, знову ж таки, щоб не пропустити затримку статевого розвитку.
  • В 10 років — з метою оцінки статевого розвитку та відповідність стадійності розвитку.
  • Коли є позитивний сімейний анамнез, коли в сім‘ї є випадки аутоімунних захворювань ендокринних органів: аутоімунний тиреоїдит, гіпотиреоз, тиреотоксикоз, цукровий діабет, нецукровий діабет, патології наднирників, при наявності надлишкової ваги.


Читайте також:

Рецептурні ліки можна отримати без рецепта до кінця воєнного стану в Україні

Як допомогти, якщо людина втратила свідомість: поради від МОЗ

Як жінкам вберегтися від раку? Рекомендації фахівців

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up