Рецептурні ліки можна отримати без рецепта до кінця воєнного стану в Україні

Рецептурні ліки можна отримати без рецепта до кінця воєнного стану в Україні
  • Аптеки можуть продавати рецептурні препарати без рецепта до кінця дії воєнного стану, якщо провізор пояснить покупцеві інструкцію.

Кабінет Міністрів вніс зміни до Ліцензійних умов виробництва, оптової та роздрібної торгівлі, імпорту лікарських засобів. Під час воєнного стану дозволили продавати рецептурні ліки без рецепта. Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів від 7 травня 2022 року №542.

— Відпуск рецептурних лікарських засобів (крім лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою №3, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів), які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом, за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією, — йдеться у постанові.

Тобто, ви можете купити будь-які рецептурні ліки, окрім наркотичних та антибіотиків, без рецепта у будь-якому місті України, поки діє воєнний стан. У свою чергу фармацевт має надати вам роз'яснення щодо застосування ліків, які ви купуєте без рецепта.

Відео дня

У липні 2022 року постанову доповнили абзацем, який дозволяє продавати антибактеріальні ліки без рецепта у районах проведення воєнних дій або тимчасово окупованих територіях, які зазначені відповідним наказом. Перелік таких територій визначає Мінреінтеграції. 

Нагадаємо, що після звістки про те, що з 1 квітня 2023 року МОЗ запроваджує е-рецепти, в аптеках зчинився справжній ажіотаж. Ознайомившись із переліком рецептурних препаратів, оприлюдненим МОЗ, люди кинулися купувати все, що можна. Олії у вогонь підлила ще й чутка, що діятиме виключно е-рецепт.

Згодом міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в соцмережах наголосив: діятиме і паперовий, і електронний. Використання обох можливе щонайменше до кінця воєнного стану. А список рецептурних препаратів не розширився.

 

Читайте також:

Що має містити домашня аптечка? Список, який може врятувати життя

Грип у дітей, симптоми і лікування. Рекомендації дає лікарка дитячої обласної

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up