Що ми тільки не робили, аби не підхопити корону... Залиште і свій досвід на згадку

Що ми тільки не робили, аби не підхопити корону... Залиште і свій досвід на згадку
  • Коли щось закінчується, завжди пригадуєш, як все починалось.
  • Стосується це будь чого — шлюбу, роботи, дружби, стосунків, карантину.
  • З 1 липня епідемія COVID-19 стала нашим минулим, а пам’ять послужливо підсовує спогади початку цієї трирічної історії.
  • Деякі з них можуть претендувати на окрему премію.

До речі, хвороба нікуди не поділася, просто з початку липня ковід перестав вважатися епідемією і всі карантинні обмеження скасовані. Втім неможливо скасувати неабиякий досвід виживання в обмежених умовах, який ми всі отримали. Хтось загартував нервову систему, хтось втратив рідного... І всі ми маємо досвід паніки, яка стимулювала нас робити щось неймовірне і часом безглузде, і можливо колись для таких випадків придумають премію, на зразок Шнобелівської чи премії Дарвіна. А поки що ми будемо згадувати. Наприклад…

Перший хворий найстрашніший

У медицині є таке визначення — нульовий пацієнт — це людина, з якої все почалося. Вікіпедія в даному випадку каже, що це пацієнт, який першим заразився в популяції епідеміологічного дослідження. Він може вказувати на джерело захворювання і можливі шляхи розповсюдження, а також бути резервуаром хвороби між спалахами захворювання.

В родині вінничанки Олександри першим пацієнтом став її чоловік Валерій.

Відео дня

— Першим в нашій родині захворів чоловік і ми покинули дім, — розповідає Олександра, яка мешкає з чоловіком і дітьми в приватному секторі, поруч живуть її батьки, до них вона і переїхала. — Було дуже страшно за Валеру, тоді про хворобу мало що було відомо, лише те, що вона дуже заразна і смертельна. Щоб не нашкодити дітям і батькам, більше тижня ліки і їжу для чоловіка я залишала на підвіконні, і він бідолаха лікувався самотужки, бо лікарі теж не хотіли до нього приходити. Вже потім нас всіх перекачало і не один раз, але перший досвід був найстрашніший.

Карантин і молода матуся

Вінничанка Вікторія якраз народила дитину — і почався ковід. Уявіть суміш, яка виходить, якщо до особистих якостей людини, мається на увазі прагнення все контролювати, додати цілком зрозумілу тривожність молодої мами і загальну істерію. Одним словом, у Вікторії є купа історій, як вона пережила ковід.

— Карантин не карантин, а виходити на вулицю все ж таки доводилось, з дитиною теж, — розповідає Віка. — Після цього я зводила не одну упаковку вологих серветок, щоб знезаразити коляску знизу до верху (тут насправді мало бути інше дієслово, менш культурне, але більш точно відображаюче дійсність, — авт.). Я була абсолютно впевнена, що на ній просто розсадник коронавірусу, і серветки з цим впораються.

А ще Вікторія дуже хвилювалася за сусідів багатоповерхівки, в якій вона мешкає. Тож кожен раз користуючись ліфтом, турботливо залишала там гарний запас зубочисток. Ну щоб люди не торкатися кнопок ліфту пальцями, а використовували дешевий і безпечний засіб захисту. А щоб люди розуміли, як користуватися тими зубочистками в ліфті, то написала й залишила інструкцію. 

Прогулянка за планом

Корона і тварини, то була окрема історія хвороби. Вони можуть захворіти? А переносити хворобу і заражати людину? А які симптоми можуть свідчити про те що моя тваринка все ж таки захворіла? Одні питання, купа припущень і жодної обгрунтованої відповіді на початку епідемії, хоча і про людей тоді було все сумбурно і з єдиним логічним кінцем — ми всі помремо.

Так от, у вінничанки Наталі є пес Четер. І кожного дня, вірніше тричі на день вона його вигулює вздовж набережної. Це традиція і клич природи, проти яких не попреш, і жоден карантин не міг тому завадити.

— Але тоді наші прогулянки перетворилися на подолання смуги перешкод, тому що я всіма можливими шляхами уникала зустрічі з іншими собачниками і з не собачниками теж, це не завжди вдавалося, — розповідає Наталя. — Тож на прогулянку я виходила в захисній масці, а Четера постійно обпшикувала знезаражуючим спреєм. Зараз вже зрозуміло, що то все було до одного місця, тоді ж я захищала свого собаку, себе і усю свою родину від страшної хвороби.

Бережіть слизові

Може ви чули про Самвела Адамяна — це солист оперного театру, колишній учасник «Мастершеф» і доволі відомий блогер, який часто густо несе повну нісенітницю. Але люди його слухають і навіть слідують його порадам. Зокрема, під час ковіду Самвел випустив ролик на ютуб, де розповідав про шляхи зараження цією хворобою. Мова йшла про слизові оболонки, всі. Ті, які знаходяться у верхній частині тіла, і ті, які знаходяться нижче пояса. Щоб перешкодити короні потрапити до організму, Самвел радив створити і носити штучні перепони змочені у спирті. Тобто мова вже йшла не лише про ізоляцію окремо взятого тіла в окремому середовищі, але про ізоляцію окремих частин тіла.

— Не знаю, чиїм рекомендаціям слідував мій батько, але він певний час їздив на роботу в просоченій спиртом масці на обличчі, — розповідає вінничанка Ліля. — Закінчилось все тим, що він спалив собі слизові і не міг нормально дихати, дякувати богу, все обійшлося. Але, короною він до речі все одно захворів.

А у вас є така історія? Тепер наче смішна, а тоді не дуже... Напишіть у коментарях. 

 

Читайте також:

Чим вам запам’яталася пандемія коронавірусу? Ми запитали вінничан

Як ми пережили ковід і навіть сміялися: зібрали найбільш пам'ятні події за три роки карантину

«Ковід втратив агресивність». У Вінницькій ОВА дали роз'яснення про завершення карантину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергей

    Взагалі нічого не робив, навіть намордника не вдягав, і зрозуміло не захворів. Тільки дивувався штучно створеному психтаклю барановірусної істерії, що відбувався навколо завдяки зусиллям продажних ЗМІ, які і зараз продовжують відпрацьовувати свою ницість.

keyboard_arrow_up