«Ковід втратив агресивність». У Вінницькій ОВА дали роз'яснення про завершення карантину

«Ковід втратив агресивність». У Вінницькій ОВА дали роз'яснення про завершення карантину
  • Від учора, 1 липня, скасували карантин та надзвичайну ситуацію через коронавірус.
  • Як лікувати ковід під час пандемії? Чи поборола вакцинація цю хворобу? Що було найважче?
  • Відповіді дала заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко.

Чи зник COVID-19 — ні! Він втратив свою агресивність і перейшов в епідемічну хворобу, яких є понад 200 видів. Як прожили пандемію на Вінниччині розповідають на facebook-сторінці департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА.

— Насамперед я хочу подякувати кожному лікарю, медсестричці, санітарці, які на початку COVID-19 фактично жили на роботі й рятували наших мешканців. Медики не можуть закритися вдома й чекати коли буде безпечно й можна знову йти на роботу. Ми перші, хто за будь-яких обставин працює й рятує життя пацієнтів, — відзначила заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко.

Лікували від ковіду терапією для новонароджених

Пандемія була дуже важка. Щодня медицина отримувала нові виклики, яких не було за часів Незалежності України. Лікарні переналаштовували свою роботу, медики навчалися працюватися з новою хворобою.

У Вінницькій області створили Клінічний центр інфекційних хвороб і поступово його оснастили усім необхідним обладнанням. А тим часом йшов потік пацієнтів до лікарень. Біля медичних закладів були черги зі швидких, які доставляли важких пацієнтів.

— Одним з основних методів лікування при коронавірусній інфекції була – киснева терапія. І важливо, щоб кисень був зволожений, підігрітий і під певним тиском подавався до пацієнтів. За три роки пандемії у медичних закладах, які були залучені для лікування ковіду, встановили джерела кисню. І тепер кожен із них має три джерела кисню — балонний, центральний і кисневі концентратори», — каже Бондаренко.

При лікуванні COVID-19 ліки фактично не діяли, що використали вперше лікарі?

— Вперше широко застосували СІПАП терапію. Раніше її застосовували лише для реанімації новонароджених, — каже посадовиця. — Саме застосування цієї терапії при ковідних пневмоніях давало можливість рятувати життя пацієнтів. Цих апаратів у наших закладах були одиниці. І згадайте, як тут усі згуртувалися: влада, бізнес, меценати, і кували ці апарати. Шукали й доставляли до наших лікарень СІПАПи високої якості.

Допомогла не тільки вакцинація

Як побороли коронавірус?

— Важливим кроком було — це коли науковці створили вакцину. Люди боялися щеплюватися, але ми на власних прикладах показали, що це безпечно. Першою вакцинувалася сімейна лікарка міського ЦПМСД №5 Людмила Бойко, — згадує Тетяна Бондаренко — Ми проводили широку інформаційну кампанію, аби заохотити людей щепитися. У Вінницькій області вакциновано понад 50% мешканців, це один із кращих показників.

Проте не тільки вакцинація допомогла у боротьбі з небезпечною хворобою.

— На це вплинув комплекс усіх заходів, які проводилися. А саме карантинні обмеження, носіння масок, гігієна рук й інше. Найбільш ефективним було усунення контактів між людьми. Ми не обнімалися й не цілувалися при зустрічах, ми не потискали один одному руки. А ще важливим була гігієна рук, — каже заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко. — Я можу точно сказати, що за час пандемії ми навчили наших людей гігієні рук й це важливо. Варто відзначати, що вірус мутує і він слабшає, тому сьогодні COVID-19 переходить в епідемічну хворобу таку як грип чи ГРВІ.

Наостанок вона розповіла, що було найважче за час пандемії.

— Перебої з киснем. Коли виробники кисню не могли впоратися із навантаженням, яке вони отримали. Від нас в цій ситуації не залежало нічого, а ми отримували повідомлення від наших лікарів, що запас кисню закінчується, — згадала Тетяна Бондаренко. — Тоді наші медичні заклади теж показали, що вони об’єднані й готові подолати будь-які виклики. Лікарі обмінювалися балонами з киснем, виділяли автомобілі, аби поїхати в будь-яку точку й доправити необхідний вантаж. Ми гідно пройшли пандемію. І я переконана, що в єднанні ми зможемо здолати рашистів!

 

Читайте також:

Як ми пережили ковід і навіть сміялися: зібрали найбільш пам'ятні події за три роки карантину

Навіщо робити бустерну вакцину, якщо корона постійно мутує і ти вже купу раз перехворів

Чим вам запам’яталася пандемія коронавірусу — ми запитали вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Борис Дорош

    ОВА не має права нічог розяснювати про "ковід". Є Постанова КМУ про завершення карантину - нехай виконують акт вищого керівництва

keyboard_arrow_up