Самокати для дітей. Лікар розповів, чи можуть вони бути шкідливими для здоров'я?

Самокати для дітей. Лікар розповів, чи можуть вони бути шкідливими для здоров'я?
  • У літню пору чимало батьків для своєї малечі купують самокати та біговели. Спеціаліст розповів про їхню (не) користь. 

Дитячий транспорт — це відповідальність батьків. Фізична активність на самокаті, біговелі чи велосипеді має бути підібрані під вік, стан здоров'я та фізичні параметри дитини. 

Одними з найпопулярніших видів розваги для діток на вулиці є самокати та біговели. Про особливості користування цим транспортом розповів на своїй сторінці в соцмережі лікар остеопат та кінезіолог Євгеній Парфенюк. Це вінничанин, що заснував приватну клініку в столиці.

— Якщо ви для своєї фізично активної дитини вирішили обрати такий вид спорту, як катання на самокаті, то будьте обачливі. Це надзвичайно шкідлива фізична активність для дітей. При їзді на самокаті відбувається поштовх однією кінцівкою, тобто постійно тренується одна нога, — розповідає лікар. — Через це формується перегин тазу, завал коліна і завалюється у внутрішню сторону одна ніжка. Також формується сколіотична постава.

Відео дня

За словами лікаря, оскільки самокат — несиметричний вид транспорту, тому важливо чергувати ноги. В іншому випадку організм буде розвиватися асиметрично (різна висота плечей, лопаток, ліктів, сідниць).

— До самокатів я ставлюся негативно. Зараз їх купують навіть зовсім ще малюкам, дітям до двох років. А це як раз той вік, коли ніжки у дітей можуть набувати х-подібну форму. Таку форму ніг має 80% дітей у віці від двох до трьох років. І це не вважається патологією, — пояснює лікар. — В абсолютної більшості дітей форма ніжок вирівнюється до чотирьох-п’яти років. Але під час катання на самокаті йде нерівномірне навантаження на ніжки, а це негативно позначається на формуванні суглобів.

Як лікар-остеопат рекомендує самокатом користуватися в міру і дітям старшого віку. Каже, нехай на додаток у дитини буде також велосипед.

— Біговел малюкам підходить не набагато краще, хоча навантаження розподіляється рівномірно. Але важливо правильно відрегулювати біговел по висоті, — розповідає Євгеній Парфенюк.

Як говорить лікар, дитина повинна відштовхуватися від землі прямими ніжками. А також важливо контролювати час катання 20-30 хв. 

— Велосипед своєю чергою володіє лікувальним ефектом, розвиває силу ніг, при х-образних ніжках має лікувальний ефект, — каже ортопед. — Велосипед рекомендую! Однак він шкідливий при гострих запальних процесах у спині.

На своїй сторінці лікар пояснює, що краще за ходьбу, ще нічого не придумано. Але і ходити треба правильно та у зручному взутті.

— Якщо ви помітили відхилення від норми постави у дитини, то зверніться на консультацію, аби вчасно запобігати захворюванням, — говорить фахівець. 

Читайте також:

Чи безпечні сонцезахисні окуляри з переходів і ринків? Та десять інших питань до офтальмолога

«Не пийте крижану воду і не відчиняйте вікна»: поради лікарки, як поводитись під час спеки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Марина Сокольська

    А окрім сколіотичної постави та викривлення кісток тазу самокати небезпечні своєю швидкістю. Діти не контролюють дорогу і при падінні на великих швидкостях можливі серйозні травми. Тому навіть в жарку погоду не потрібно нехтувати засобами захисту для голови, рук та ніг.
  • Valeriia Shvedska

    Мої очі… що відбувається?
    Велосипед лікує -х подібну форму ніг ?! Рілі?

    Всі ці види транспорту дуже небезпечні дійсно ,якщо їхати на них по зустрічній смузі.

    Tarasenko Katerina reply Valeriia Shvedska

    Valeriia Shvedska ага, нам в свій час один вінницький ортопед теж таке сказав...:" Біговел ні, бо псує ноги, а велосипед навпаки допоможе позбутись х постави"🫣🙄

    Valeriia Shvedska reply Valeriia Shvedska

    Наталія Кузнєцова так отож 😂

    Наталія Кузнєцова reply Valeriia Shvedska

    Valeriia Shvedska всі види транспорту небезпечні, якщо їхати по зустрічній смузі :):)

    Анастасия Беркут reply Valeriia Shvedska

    Valeriia Shvedska 👍👍👍
  • Читач25

  • Читач25

    А так виглядає результат впливу остеопатичними методами за 1 сеанс.



    І це особистий практичний досвід, що можна допомогти голими руками, оснований на результатах прийому тисяч дітей і десяток тисяч дорослих, що приходили зі скаргами на прийом, а не якихось там вчених науковців, яким вигідно, щоб потім людина лікувалася все життя у ортопедів, травматологів , хірургів та неврологів, витрачаючи гроші на покупку ліків, ортопедичних устілок, взуття, корсетів та на операції.



    У нашій країні майже відсутня профілактична медицина та реабілітація.

    Тому все нове (з інших країн) не сприймається на рівні его! Бо доведеться признати, що сильно відстаємо у розвитку .



    Здоров‘я людей у власних руках!



    Доказових лікарів навчають лікувати хвороби!

    Це їхня робота! Працюють за протоколом!



    І поки з ними не трапиться біда, де доказова медицина не спрацює, вони будуть відторгувати будь яку альтернативну медицину .



    Хоча все має право на існування !

    І у людини є право вибору !





    Більшість лікарі не хочуть вивчати методи, які призводять до відновлення здоров‘я, бо це призведе до того, що хворих людей не буде - відповідно не буде роботи для лікарів та зруйнується фармбізнес !



    Тому не стоїть задача зробити дитину чи дорослого здоровими!

    А лише сховати симптом та лікувати все життя!



    Доказують те, що вигідно!

    Вигідно продати самокати, велобіги, оснащення до них !

    Вигідно лікувати травми ортопедам , травматолога та неврологам!

    Вигідно продавати ортопедичні устілки та взуття, корсети.

    Вигідно захищати доказову медицину, бо іншої не знають і не хочуть вивчати!



    Я особисто знаю сотні колег-лікарів, які перейшли в альтернативну медицину (бо доказова не спрацювала) і кожний з них успішно допомогли десяткам тисяч людей, попри те, що докази вчених спростовували природні методи , а доказували ефективність таблеток (хімії).





    Моя ціль допомогти людям стати і йти у напрямку здоров‘я.

keyboard_arrow_up