Після дощів в ліс ринулись грибники. Як не стати жертвою тихого полювання?

Після дощів в ліс ринулись грибники. Як не стати жертвою тихого полювання?
  • Останні два тижні на Вінниччині були дощі. Багато грибників ходять у ліс та збирають гриби.
  • Нагадаємо про правила безпеки.

На Вінниччині щороку реєструються непоодинокі випадки отруєнь людей дикорослими грибами. Наразі зареєстрували один випадок отруєння, який стався в Калинівській громаді Хмільницького району. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Потерпілою в даному випадку є громадянка із внутрішньо переміщених осіб. В зв’язку із воєнним станом, на території області тимчасово проживає значна кількість переміщених осіб з населених пунктів південних та східних областей України, де лісові насадження займають незначну територію або взагалі відсутні, а населення мало обізнано щодо видів дикорослих грибів та обмеженнями щодо їх споживання. Традиційно, в розпал грибного сезону як місцеве населення, так і переміщені особи масово будуть збирати гриби в лісах та лісопосадках.

— За нашим прогнозом кількість випадків отруєнь грибами в поточному році на території області матиме тенденцію до збільшення, тим паче, що погодні умови сприяють їх проростанню, — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Поради для життя

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до жителів та гостей області ще раз подумати перед тим, як прийняти сумнівне рішення про збір та вживання дикорослих грибів.

Просимо звернути увагу на те, що ніяка цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися із життям людини. Відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте лише штучно вирощені печериці або гливи, купуючи їх в магазинах. В жодному разі не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Гриби — це не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати: дітям до 12 років; жінкам у період вагітності і грудного вигодовування; людям похилого віку.

Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) — негайно викликайте швидку допомогу.

Гриби двійники

Вирушаючи на «тихе полювання», потрібно знати і про грибів-двійників — як вони виглядають і чим відрізняються від їстівних. Адже інформованість — надійний спосіб уникнути важких наслідків отруєння небезпечними дарами лісу.

Найбільш небезпечні і смертельно отруйні це бліді поганки (мухомор зелений і мухомор весняний) — підступні двійники грибів сироїжок та печериць. Нема переліку ознак отруйності грибів за запахом, кольором, смаком тощо.

Класичний приклад: бліда поганка приємно пахне має солодкий смак. А веселка пахне погано, але вона неотруйна. Так що методів немає, є тільки знання про гриби і «золоте правило» — збирати тільки ті гриби, які ви знаєте.

 

Читайте також:

Прості поради безпеки, як користуватися громадськими безоплатними мережами Wi-Fi

До яких лікарів можна звертатись без направлення: відповідь МОЗ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Ols Kat

    На Вінниччині людям заборонили відвідувати ліси. Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podii/na-vinnichchini-lyudyam-zaboronili-vidviduvati-lisi-scho-vidomo-11548585.html

  • Олег Каськов

    А що,вже дозволили ходити до лісу?

    Denis Pavliuk reply Олег Каськов

    Олег Каськов reply Олег Каськов

    Ддк Ддк поц.

    Сергей Васильевич reply Олег Каськов

    Олег Каськов слабак😂

    Олег Каськов reply Олег Каськов

    Ддк Ддк тоді не морочи ср...

    Сергей Васильевич reply Олег Каськов

    Олег Каськов в гуглі немає

    Олег Каськов reply Олег Каськов

    Ддк Ддк вас в Гуглі забанили?

    Сергей Васильевич reply Олег Каськов

    Олег Каськов скиньте ссилку на закон про заборону?

    Олег Каськов reply Олег Каськов

    Ддк Ддк так.

    Сергей Васильевич reply Олег Каськов

    Олег Каськов а що була заборона?
  • Оксана Брейнер

    люди, якщо ви асоціюєте себе з європейцями і за це гинуть наші герої, то уявіть собі, що гриби, що ростуть у лісі, належать тваринам, а люди повинні купувати їх у магазині і платити податки.

    Олена Дзюбенко reply Оксана Брейнер

    Оксана Брейнер збирають чого ні

    Оксана Брейнер reply Оксана Брейнер

    Олена Дзюбенко ясно що ходять у ліс, але чи збирають сумнівні гриби. Питання..

    Олена Дзюбенко reply Оксана Брейнер

    Оксана Брейнер європейці теж ходять в ліс, відкрию для вас таємницю!
  • Вова Діловий

    Хай би самі. Так ні, вони ще й дітей грибами нагодують... А дітям гриби давати не можна. Бо діти можуть і простими шампіньйонами з магахину добре отравитись...

keyboard_arrow_up