«Озброєні» не лише протоколами, або Як поліція слідкуватиме за правилами «червоної зони»

«Озброєні» не лише протоколами, або Як поліція слідкуватиме за правилами «червоної зони»
  • На території Вінницької області працює 67 рейдових груп. Туди, крім працівників поліції, входять представники Держспоживслужби, «Муніципальної варти» та Укртрансбезпеки.
  • Як відбуватиметься контроль за дотриманням карантинних обмежень та хто відповідатиме за порушення норм «червоної зони»?

 

Містяни, які вже вакцинувались і мають дійсний ковід-сертифікат сьогодні, 18 листопада, ймовірно, не відчули особливих змін у житті, пов'язаних із започаткуванням «червоної зони».

Так, від сьогодні у місті й області діють нові правила й заборони, про які ми вже неодноразово писали у матеріалах (можна прочитати ТУТ і ТУТ), але, нагадаємо, заклади можуть продовжувати працювати, якщо 100% відвідувачів (або учасників), а також працівників (або організаторів у разі масових заходів) мають один із документів:

  • зелений COVID-сертифікат чи підтвердження повного курсу вакцинації (дві дози або одна для одно-дозових вакцин);
  • негативний ПЦР-тест (діє 72 години);
  • свідоцтво про одужання від COVID-19, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного застосунку Дія (діє 180 днів) — однак згідно з нещодавніми роз’ясненнями МОЗ, ця опція в Дії ще на стадії тестування, тому використовувати її неможливо.

Про це сьогодні серед іншого нагадав заступник начальника Управління превентивної діяльності Головного управління національної поліції у Вінницькій області Іван Заяц, і розповів як працівники поліції слідкуватимуть за дотриманням усіх карантинних вимог.

Відео дня

За його словами, найближчі кілька днів поліція більше сил буде направляти на просвітницьку роботу.

— Ніхто не каже, що з 00.00 18-го числа, як розпочалась «червона зона», поліція буде відразу когось карати, — зазначив Іван Заяц. — Ми все-таки продовжуємо займатись просвітницькою діяльністю, продовжуємо роз'яснювати громадянам, як і що має бути. Наші працівники, які працюють у рейдових групах «озброєні» не лише протоколами, але і законодавством! У кожного на руках є постанова 1236 від грудня минулого року для того, щоб роз’яснювати, у першу чергу, громадянам спірні питання, які можуть виникати.

Крім того, заступник начальника Управління превентивної діяльності закликав містян не сприймати вороже роботу поліції та інших структур, які зараз контролюють дотримання обмежень.

— Це все направлено на запобігання поширення хвороби, — наголосив він. — На території області діє 67 рейдових груп, куди окрім працівників поліції входять представники Держспоживслужби, «Муніципальної варти» та Укртрансбезпеки.

Отож, саме ці рейдерські групи перевірятимуть, чи дотримуються підприємці, перевізники, адміністрації закладів та їхні клієнти нових норм. 

І знову транспортне питання

Особливу увагу Іван Заяц приділив питанню «правильного перевезення» громадян. Він ще раз нагадав, що для міжобласних перевезень у пасажирів мають бути ковід-сертифікати, тоді як для користування громадським транспортом вони не потрібні.

— Пасажири мають бути в масках, водій теж. Перевізник контролює наявність засобів індивідуального захисту у пасажирів, але вже не несе за це відповідальність, — роз'яснює Заяц. — Тобто, якщо все-таки громадянин буде їхати без маски, то він отримає постанову по частині другій статті 44 зі значком три Кодексу України про адміністративні правопорушення. А перевізник буде притягнутий (до відповідальності — прим. авт.) лише у тому випадку, якщо у транспорті буде більша кількість пасажирів, ніж це передбачено техпаспортом цього транспортного засобу.

Отож, підкреслимо, у салоні має бути пасажирів не більше, ніж всього є сидячих місць. 

Перевірка ковід-сертифікатів

Як ми писали раніше, заклади, що підпадають під заборону «червоної зони», можуть працювати за умови 100% вакцинації працівників. Але, на жаль, проблемою залишаються фейкові документи.

— Якщо ми будемо виявляти, що ковід-сертифікат підроблений, то матеріали, звісно, будуть вноситись до єдиного реєстру досудових розслідувань, — сказав Іван Заяц. — Взагалі зараз за схожими фактами у проваджені поліції області уже перебуває вісім кримінальних справ. 

Заступник начальника Управління превентивної діяльності уточнив, що поліцейські не досліджують факт уколу, вони контролюють саме наявність сертифікату.

— У всіх наших співробітників з рейдових груп і взагалі всіх, хто спілкується з громадянами, на планшетах є спеціальна програма, яка дозволяє перевірити термін дії сертифікату і назву вакцини, якою вакцинувались громадяни, — додав він.

Тут також важливо уточнити, що перевіркою наявності сертифікатів у клієнтів мають займатись безпосередньо продавці, адміністратори закладів і підприємці, які ведуть відповідну діяльність. Якщо документа немає, обслуговувати клієнта не можна. Якщо ж на відмову ця людина не реагує, тоді варто викликати поліцію.

— Якщо у відвідувача немає ковід-сертифіката, поліція не складає на нього протокол за його відсутність. Але якщо його пустили до закладу й надали послугу — складається протокол на продавця, — пояснює далі Заяц. — А якщо відвідувач зайшов без маски, тоді відносно нього виносять постанову. Тому, щоб отримати якусь послугу громадянин має діяти згідно з правилами.

Трохи статистики 

З 29 жовтня, відколи Вінниччина вже «зайшла» у «помаранчеву» зону карантину, працівники поліції фіксують порушення.

— Ми склали 235 протоколів по частині першій статті 44 зі значком три Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення правил щодо карантину людей — прим. авт.). З них  16 — на перевізників, 40 — на фізичних осіб і 161 — на підприємців або осіб, які проводять торговельну діяльність і надають певні послуги громадянам, — перераховує Іван Заяц.  

Він, крім того, нагадує, що такі справи розглядає суд. За порушення цієї частини 44 статті передбачена відповідальність у вигляді штрафу. Для громадян він складає від 17 до 34 тисяч гривень, а для посадових осіб — від 34 до 170 тисяч гривень. 

— Окрім того, працівники поліції за вказаний період винесли 981 постанову за частиною другою статті 44 з позначкою три (Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот). Тут відповідальність від 170 до 255 тисяч гривень, — зазначив Іван Заяц. — Також на цей момент у проваджені поліції області є дві кримінальні справи за статтею 325 Кримінального кодексу України. Це порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням.

Фото у матеріалі авторки та скриншот відео ГУНП у Вінницькій області

 

Читайте також:

Чи змінилась робота транспорту у перший день «червоної зони»? Ми перевірили

Театри, музеї та видатні митці. Підготували тест про культурне життя Вінниччини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (38)
  • Руслана Кравченко

    Які брехливі скоти🤦🏼‍♀️
    По перше карантину немає!!!!
    По друге ніяке чио немає право обмежувати конституційні права особи!!!! Не постанова, а Закон та Конституція має вищу юридичну силу!
    До того ж поліція не має повноважень перевіряти і запитувати про наявність медичних докумнтів.
    І головне, хряк не пише, що суди скасовують постанови, наладають лише на тих, хто визнає себе винним.
    Якщо поліція яка є ПРАВООХОРОННИм☝️ органом, яка давала присягу народу України, не кабміну а людям! Зобов‘язана охороняти право людини на життя та свободу!
    Можнп чітко заявити що це ряжені бандити, які не зважають на рішення судів. Хто дає злочинні наказати та їх виконує підлягають коимінальній відповідальності.
    Саме за перевищення службових обов‘язків, за грубе порушення Конституції, за виконання злочину проти людяності, хряка самого треба карати..
    Нижче витяги з рішення суду
  • Вита Заводнюк

    67 рейдових груп голубих🤣
  • Жора

    о
  • vik n

    ментов  оборотней "вдячна" влада снова  бросила на барикады, как и в 2014 на майдан под огонь.без письменного приказа.и потом майдонути  боевики  их жгли все мы  помним слезки бычкив с сел  беркутовцев  .сегодня  без  введения  чрезвычайнного положния о карантине, мусора снова  полезли на  те же  грабли за что  будут возненавидены.и будут  уже не пылать а возможно и стреляемы .потому что та  колониальная власть- евроамериканацистов которая сидит в кукуеве,   сошла с ума. от  беззакония .и население будет стрелять по ним.еще  год два.

keyboard_arrow_up