Транспорт, освіта, бізнес та культура. Що змінилося для вінничан з переходом у «червону зону»

Транспорт, освіта, бізнес та культура. Що змінилося для вінничан з переходом у «червону зону»
  • У Вінницькій області з 00.00 18 листопада запроваджений «червоний рівень» епідемічної небезпеки.
  • Наша область перейшла до червоного рівня за кількома індикаторними показниками карантинних обмежень.
  • Що від сьогодні під забороною, як проходитиме навчальний процес та чи можна буде сходити в театр? 

Вінниччина увійшла у найжорстокіший рівень карантинних обмежень. Ось рішення державної комісії.

В усіх селах та містах регіону посилили карантинні обмеження. Мають бути закриті закрити ТРЦ, непродовольчі ринки, спортзали. Під забороною масові заходи. Суворі обмеження скасовуються, якщо всі відвідувачі / учасники заходу щеплені від ковіду.

Розповідаємо детально, що від сьогодні змінилося.

Відео дня

Заборони у «червоній зоні»

З четверга у нас забороняється:

  • робота закладів громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), окрім адресної доставки та замовлень на виніс;
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  • робота непродовольчих ринків та магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • робота закладів освіти, окрім закладів, в яких 100% працівників мають зелені COVID-сертифікати;
  • робота закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів;
  • проведення масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • за окремим рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій — здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним та залізничним транспортом у межах відповідних регіонів;
  • посадка пасажирів в автомобільний чи залізничний транспорт, який забезпечує сполучення між регіонами;
  • робота закладів, що надають послуги з розміщення (хостели, готелі тощо).

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих точок на «червоному» рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил.

Також, наприклад, працюватиме Вінницька обласна філармонія. Але пускатимуть лише вакцинованих глядачів, або тих, хто має свіжий ПЛР-тест. А ось Вінницький академічний музично-драматичний театр імені Миколи Садовського тимчасово призупиняє показ вистав.

Ми відстежуватимемо хід нововведень та змін. Про це інформуватимемо на нашому сайті. Слідкуйте за стрічкою новин. 

Працюватимуть заклади, де 100% вакцинованих працівників

Вимога про закриття закладів не застосовуватиметься, якщо 100% відвідувачів (або учасників), а також працівників (або організаторів у разі масових заходів) мають один із документів:

  • зелений COVID-сертифікат чи підтвердження повного курсу вакцинації (дві дози або одна для однодозових вакцин);
  • негативний ПЦР-тест (діє 72 години);
  • свідоцтво про одужання від COVID-19, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного застосунка Дія (діє 180 днів) — однак згідно з нещодавніми роз’ясненнями МОЗ, ця опція в Дії ще на стадії тестування, тому використовувати її неможливо.

Як буде їздити транспорт

Чи запроваджувати перевірку ковід-сертифікатів в громадському транспорті — вирішує місцева влада. Але у Вінниці поки не планують посилювати обмеження в транспорті. Про це дізналися від директора «Вінницької транспортної компанії» Михайла Луценка.

— Наразі немає розпоряджень від міської комісії з питань надзвичайних ситуацій. А урядова постанова не встановлює нових обмежень для міського транспорту в «червоній зоні», — каже Луценко. — Тому, до нових рішень, будемо возити пасажирів за кількістю сидячих місць в транспорті. Тобто, виконувати ті карантинні обмеження, що передбачала «помаранчева зона».

Наш журналіст зранку працює в місті, щоб перевірити, чи змінилася робота транспорту. Найближчим часом опублікуємо репортаж, тож слідкуйте за стрічкою новин на 20minut.ua.

Зміни у поїздках по області

Урядова постанова не встановлює нові обмеження щодо пасажирських перевезень в межах «червоного» регіону. Але це може зробити обласна комісія з питань надзвичайних ситуацій. Однак, поїздки автобусом по Вінниччині поки без змін, пояснили журналісту в довідковому бюро Центрального автовокзалу. Теж саме сказали у довідковій автовокзалу «Східний», що на Тяжилові

— Поки що їздимо по-старому. Про зміни нам не повідомляли, — повідомили на автовокзалі.

Залізничний вокзал, Вінниця / Фото: Вікіпедія, автор Prymasal

А от на залізничному транспорті зміни для пасажирів все ж відбулися. При посадці в будь-який поїзд, потрібно надати ковід-сертифікат або довідку про одужання або негативний ПЛР-тест.

— Раніше це правило діяло на міжрегіональному сполученні, а тепер буде і в приміських поїздах, — пояснили в довідковій вінницького залізничного вокзалу.

На залізничному вокзалі, нагадаємо, діє пункт вакцинації від коронавірусу.

Як будуть працювати школи

З 18 листопада у Вінниці запровадять дистанційне навчання для 38-ми з 50-ти комунальних і приватних шкіл. Переведуть навчатись в онлайн 5-11 класи. Тоді як початкова школа, дитсадки і також вінницька спецшкола продовжать працювати у звичайному режимі. Про це журналісту повідомила директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко.

Фото з архіву «20хвилин»

Станом на зараз, вакцинований на 100% персонал лише кількох шкіл — це заклади №5, 6, 14, 25 та 36; приватна школа «Амадея». Також продовжать працювати «офлайн» школи у Стадниці, Щітках і Десні info

У решті шкіл 5-11 класи пішли на дистанційне навчання.

— Але, зауважу, що ця інформація оперативна й ситуація буде змінюватися, — наголошує Оксана Яценко. — Наприклад, є колективи, де тільки одна людина не встигла зробити другу дозу щеплення від коронавірусу. Сьогодні вона завершить курс вакцинації, а завтра отримає «зелений» ковід-сертифікат. І це є умовою до повернення середньої та старшої школи до змішаної форми навчання.

 

Читайте також:

Де у Вінниці можна вакцинуватися від COVID-19. Адреси та графік роботи центрів

Чи закриють продуктові магазини для невакцинованих? Відповідь головного санлікаря

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Дарья Бондарь

    Дійсно бувають складні часи для бізнесу, але не потрібно зупинятись і рухатись далі. Я відкрила для себе цікавий, інформативний сайт, де можна отримати слушні поради від акул бізнесу, поповнити запас знань та бути цілком обізнаним у вашій сфері. https://buduysvoe.com.ua/ru/node/251

  • Алена Дзюба

    Утилизируют людей прививками😡😡😡

    Анатолий Тол reply Алена Дзюба

    Ну так ще в 2014р ТЯГНИБИКУ треба було 30млн українців. Все до того йде. То війна, то епідемія.... А ще писали що -300млн на планеті найближчим часом буде... Там вже продовольча криза, еко (мусор), голод, холод, природні катаклізми...
  • Анатолий Тол

    Епіцентр працює без змін?

    Ols Kat reply Анатолий Тол

    Так, звичайно, це ж продовольчий магазин, я сам там кока-колу одного разу придбав

    Анатолий Тол reply Ols Kat

    а муніцип. ринок?

    Ols Kat reply Анатолий Тол

    Не знаю чи продають там кока-колу

    Анатолий Тол reply Ols Kat

    Епік відповів, що перевіряє сертифікати і ПЛР при вході.. Так що ви збрехали.
  • Рита Нагорная

    Наше правительство  и наши местные царьки просто сволочи!

keyboard_arrow_up