«Ось помру, будеш знати ...»: почуття провини як спосіб керування дитиною. Думка психолога

«Ось помру, будеш знати ...»: почуття провини як спосіб керування дитиною. Думка психолога
  • Виховання через залякування та обвинувачення дитини — велика шкода чи вірний шлях до світлого майбутнього?

  • Експерт - психолог розповідає про можливі наслідки маніпулятивної поведінки батьків.

Анна Катрук, психолог

Довіра до дорослого часто може «грати у злий жарт» з дитиною, зокрема вплинути на загальне сприйняття світу та модель поведінки у майбутньому. Ми запитали психолога про те, як саме батьки впливають на дітей з допомогою почуття провини і як це може проявлятися на психіці дитини.

—  Управління дитиною через почуття провини — поширена і дуже жорстока маніпуляція, — говорить психолог Анна Катрук. — Основна небезпека полягає у тому, що діти безумовно довіряють дорослим, в буквальному сенсі слова залежать від них і хвилюються за них коли щось стається. А дорослий  просто-напросто грає на цих почуттях.

За словами психолога, батьки часто цим зловживають, так як дуже дієвий метод — зробити дитину слухняною проти його волі. Найяскравіший приклад — фрази на кшталт:

Відео дня

— Дитина відчуває себе загнаною в глухий кут. Вона замикається, — каже Анна. —  Перестає чути і розуміти свої власні потреби і бажання. Де вже взятися силам їх втілити?

За словами психолога, далі дитина починає емоційно обслуговувати тих, перед ким завинив. Вона виступає емоційним донором — тільки б не засмутити маму, тільки б не розчарувати тата.

— Якщо при вихованні через залякування під час підліткового кризи є шанс включитися в протест і звільнитися, то у дітей, якими керують через почуття провини, часто взагалі немає підліткового бунту. А вирісши, вони можуть зрозуміти, що так і не сепаровані від батьківської сім'ї, так і не звільнилися від їх установок, догм і правил.

Анна закликає батьків задуматись. Якщо ваша дитина вже підліток, але ніяк не проявляє свою позицію, не визначає свою потребу в більшій свободі, не сперечається з вами, а все така ж поступлива і мила — може вона просто боїться вас засмутити, розчарувати, не виправдати ваших сподівань.

Велика проблема майбутнього

— З постійно винних дітей виростають постійно винні дорослі, — коментує психолог.— Такі люди не відчувають свої особистісні межі, не розумію, що для них добре, що погано. Вони намагаються знайти зовнішню точку опори: людину, який направить, зорієнтує, похвалить. 

За словами співрозмовниці, величезна проблема для таких людей — сказати слово «ні», адже вони боятися образити іншого.

— Власне, в цьому і позитивний сенс почуття провини —  в тому, щоб не зробити іншому боляче, щоб піклуватися про почуття іншої людини, щоб не образити, — веде далі психолог. — Тільки ті люди, з якими в дитинстві зловживали з провиною, мають серйозні проблеми в тому, що занадто часто забувають про себе.

Почуття провини —  соціальне почуття, що забезпечує взаємну повагу і турботу один про одного.

Це почуття відповідальності. За близького, за справу, за те, що нам важливо.

— Тому якщо у вас гіпертрофоване почуття провини, замініть його почуттям відповідальності. І не беріть на себе зайве, — каже Анна Катрук.— Цьому також необхідно вчити дітей.

Психолог радить:

Якщо дитина не має рації: допустив помилку, провинився — потрібно зрозуміти чи це в зоні його відповідальності. Адже дитина може бути справді невинною.

Якщо так, в чому проблема тоді? Які фактори дитина не врахувала, як можна виправити ситуацію та як діяти, аби схоже не сталося у майбутньому?

— Почуття провини закриває нас, заганяє в кут, робить слабше і формує синдром вивченої безпорадності, — каже психолог. — Почуття відповідальності навпаки дає відчуття контролю над ситуацією, робить нас сильнішими, розвиває в нас пошук нових варіантів.

Ми самі створюємо наше майбутнє і світ навколо, адже власними руками та силами виховуємо наступне покоління. Потрібно робити це якісно.

 

Читайте також:

Чому батьки зриваються на дітях: про непоправну шкоду дитячій психіці розповідає психолог

Коли варто йти до психолога. Та скільки коштують послуги вінницьких фахівців


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up