Нова послуга. Де у Вінниці тестують на вірус кліщового енцефаліту та хворобу Лайма

Нова послуга. Де у Вінниці тестують на вірус кліщового енцефаліту та хворобу Лайма
  • Тестування проводять у Клінічному Центрі інфекційних хвороб.
  • Коли потрібно проходити це тестування та чим небезпечні укуси кліщів?

Про те, що Клінічний центр інфекційних хвороб навіть під час війни розвивається та продовжує впроваджувати нові послуги розповіли у Департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА.

«Це нове дослідження для нашого центру. Тому, якщо вас вкусив кліщ, звертайтеся до нас. Забір  крові на дослідження проводиться вранці. І цього ж дня, після 15:00, ви отримуєте результати», — інформують у Центрі інфекційних хвороб. 

Ми зателефонували у Центр, і дізналися, що коштує така послуга 200 гривень. 

Відео дня

Знаходиться Клінічний центр інфекційних хвороб у с. Березина, кінцева зупинка м\т 16А «Медмістечко». Консультації можна отримати за телефоном: (0432) 56 64 23

Зазначимо, що заданими ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», за 5 місяців 2022 року було зареєстровано 19 випадків захворювання на хворобу Лайма (бореліоз) в області. В порівняні з тим самим періодом 2019 року захворюваність зменшилась в три рази.

Чим небезпечна хвороба Лайма? 

Як читаємо на МОЗ, хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі.

Одним із джерел інфекції є годувальники кліщів — невеликі ссавці й деякі види птахів. Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому). Сприйнятливість людей до захворювання висока.

Ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо у лісах, лісопарках тощо. Від хворого до здорової людини збудник не передається.

Щеплення від Лайм-бореліозу не існує. Щоб запобігти присмоктуванню кліщів, фахівці радять:

  • застосовувати репеленти і захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі;
  • ретельно оглядати одяг, шкіру під час і після відвідування лісу, парку.

«Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %», — читаємо на сайті Центру громадського здоров’я.

Як проявляється кліщовий енцефаліт?

«Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який може потрапити на ваше тіло із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу», — йдеться у публікації Центру громадського здоров'я.


Читайте також:

Непридатний до військової служби: список болячок, з якими не беруть до армії

Чому «цвіте» вода у водоймах і де в спеку не рекомендується купатися?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up