Небезпека чадного газу: газовики розповіли, на що звернути увагу, аби не сталося лихо

Небезпека чадного газу: газовики розповіли, на що звернути увагу, аби не сталося лихо
  • Під час відлиги, вологої та вітряної погоди значно погіршується тяга в димових та вентиляційних каналах.
  • В окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга, коли шкідливі продукти горіння не виводяться назовні, а навпаки — затягуються в приміщення. Тож небезпека отруєння чадним газом зростає.
  • Газовики закликають споживачів не ризикувати власним життям та здоров’ям, слідкувати за станом димових та вентиляційних каналів, дотримуватися правил безпечного використання газу в побуті.

Як стверджують обласні газовики, на практиці саме порушення тяги в димових та вентиляційних каналах спричиняє найбільшу кількість отруєнь чадним газом. Тож від їх справності залежать безпека, життя та здоров’я споживачів та їхніх близьких. Тим більше, що опалювальний сезон триває і природний газ використовується в досить значних обсягах.

— Закликаємо споживачів не ризикувати власним життям та здоров’ям, слідкувати за станом димових та вентиляційних каналів, дотримуватися правил безпечного використання газу в побуті!Пам’ятайте! Чадний газ не має ні кольору, ні запаху, ні смаку. Легко змішується з повітрям, швидко зв'язується з кров’ю та викликає тяжке отруєння. Концентрація у 0,05% чадного газу в повітрі може призвести до фатальних випадків! Для вчасного виявлення небезпечних концентрацій чадного та/або природного газу в повітрі встановіть сигналізатор загазованості. Прилад подає звукові та світлові сигнали про небезпеку. А при встановленні клапана-відсікача ще й припинить подачу газу в приміщення, — йдеться у повідомленні

Аби не допустити біди, під час роботи газових приладів потрібно забезпечити приплив свіжого повітря, слідкувати за наявністю тяги в димовентиляційній системі, періодично її обстежувати, прочищати і ремонтувати. Димові та вентиляційні канали мають обстежуватися одночасно, двічі на рік, а ті, що працюють сезонно – один раз на рік. Димоходи із перетином, меншим за перетин димовідвідного патрубка газового приладу, мають обслуговуватись щонайменше кожні 2 місяці.

Відео дня

Чи є тяга, кожен споживач може перевірити за допомогою легкої смужки паперу. Її слід прикласти до отвору вентканалу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою — тяги нема, відхиляється у приміщення — тяга зворотна.

Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно викликати спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади забороняється.

— Особливо пильними треба бути при користуванні газовими приладами з відводом продуктів згорання в димоходи — котлів та водонагрівачів. Для уникнення зворотної тяги у приміщеннях, де працюють такі газові прилади, категорично заборонено використання електровитяжки. Встановлення, заміну та ремонт газових приладів довіряйте виключно фахівцям. Подбайте про власну безпеку та безпеку ваших рідних!

На Житомирщині, нагадаємо, у будинку виявили тіла семи жителів Вінниччини. Усі отруїлися чадним газом. Деталі ТУТ.

 

Читайте також:

«Робимо ставки, де знову перейдуть дорогу на Соборній». Чому вінничани байдужі до полеглих воїнів?

«Поранені кричать не так від болю, як від травматичного шоку» — лікар повернувся з фронту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up