«Не виїжджаємо під час тривоги»: чи приїде до вас швидка, якщо почалася комендантська година

«Не виїжджаємо під час тривоги»: чи приїде до вас швидка, якщо почалася комендантська година
  • Через дію комендантської години після 22.00 практично усе зачинене. Пересуватися вулицею суворо заборонено. Але що робити, якщо людині у цей час знадобиться медична допомога? Звісно, викликати «швидку». Та чи завжди ваш виклик приймуть?

Від першого дня широкомасштабного наступу росії на Україну в країні діє воєнний стан. З того ж часу на всій території нашої області запровадили комендантську годину: з 22.00 до 7.00. Це означає, що у цей час цивільним заборонено знаходитися на вулиці. Виняток — перехід до укриття під час повітряної тривоги. 

Однак, а що робити, якщо людині стало зле? Особливо у випадках, коли надання медичної допомоги не можна відкладати до ранку. Чи можна зараз викликати швидку вночі? Чи приїде вона? 

Ми знайшли кількох містян, які поділилися протилежним досвідом виклику швидкої. Вадим розповів нам, що зателефонував на «103» за п’ятнадцять хвилин до початку комендантської години, попросив приїхати, на що отримав відмову, мовляв, бригада не встигне прибути на місце до 22.00. 

Відео дня

Вінничанка Юлія говорить, що вона також дзвонила медикам близько 23.00. Лікарі приїхали через 20 хвилин. 

— Ми викликали швидку для людини пенсійного віку, у якої різко піднявся, а потім впав тиск і вона втратила свідомість, — розповідає вінничанка Юлія. — Спочатку «швидка» не хотіла приймати виклик, але перенаправила нас на чергового лікаря. Згодом лікар все ж наполіг на тому, щоб приїхала бригада медиків, адже за усіма ознаками у нашої родички був передінсультний стан. 

Про роботу швидкої в умовах воєнного часу ми запитали й керівника обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолія Пірникозу. Лікар говорить, що вони продовжують працювати практично без змін.

— Є чіткий перелік станів, коли має виїжджати «швидка», вона й виїжджає, незалежно від часу доби, — розповідає Анатолій Пірникоза. — Ми не можемо ризикувати життями лікарів, фельдшерів та водіїв, тому під час повітряної тривоги бригадам заборонено виїжджати. Через це «швидка» може приїжджати з затримкою. 

Лікарка з медицини невідкладних станів Олена Воловик говорить, що кількість викликів після запровадження воєнного стану зменшилася. Передусім через посилену роботу диспетчерської служби та лікарів-консультантів медицини катастроф, які надають необхідну інформацію та поради у телефонному режимі. 

У МОЗ України також розповіли, що навіть за умови воєнного часу «швидка» продовжує працювати цілодобово і виїжджає на виклики навіть під час комендантської години. Проте пацієнтам слід пам’ятати умови, за яких слід викликати бригаду екстреної допомоги.

  • Телефонувати на номер 103 варто за невідкладних станів та таких, що загрожують життю та здоров’ю людини й можуть призвести до різкого погіршення стану у разі ненадання екстреної медичної допомоги. Про це можуть свідчити проблеми із диханням або його відсутність, критичні кровотечі.
     
  • Диспетчер «швидкої» спілкується з абонентом і приймає рішення про подальші дії. Якщо є відповідні підстави, він направляє бригаду до пацієнта. Якщо ж таких підстав немає, то консультація може бути надана телефоном.
     
  • Рішення щодо необхідності госпіталізації ухвалює лікар бригади «швидкої» на основі наявного симптомокомплексу конкретного пацієнта.

Слід зауважити, що бойові дії ускладнюють роботу бригад екстреної медичної допомоги. До прикладу, в умовах активних бойових дій «швидка» може не виїхати за викликом. Йдеться про так звану «червону зону», коли можливість надати медичну допомогу відсутня через інтенсивні обстріли.

Читайте також:

«Можливо, доведеться евакуйовуватися» — вінницькі науковці пояснюють, що може бути у разі хімічної атаки

Волонтерський біль. Навіщо лікарям замовляють «дурні» ліки і що дійсно потрібне нам в умовах війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Фірсова Войтенко Людмила

    Я викликала в1.20 ночі і була сирена. Швидка приїхала швидко. Перед цим лікар запитала по телефону причину виклику швидкої. Дізналися що серце і приїхали. Дякую лікарю за допомогу.

    Inna Moroz reply Фірсова Войтенко Людмила

    Фірсова Войтенко Людмила я розчарувалась в їхній допомозі

    Inna Moroz reply Фірсова Войтенко Людмила

    Фірсова Войтенко Людмила вам пощастило, нам виїхали лиш один раз з 5 викликів і нажаль того разу на безуспішну реанімацію та летальний випадок 32 роки
  • Inna Moroz

    Не виїхали на високий тиск, сказали зараз проконсультує лікар ... потім просто роз'єднали, набрала другий раз і так і недочекалась тої консультації...
    Жінка вже на сильних пігулках від тиску і на свій страх та відповідальність надавала допомогу.
    Через 3 дні ми лиш попали до кардіолога... Дякую Богу, що жива, бо не дай Боже , то точно б спитали нащо ти то дала,чи колола.
    Вже вивчила всю невідкладну і купу препаратів по кардіології...ще в житті так не боялась за чуже життя в місці де є ВСЕ, а допомоги немає
  • Анастасия Валентиновна

    Тут ще на яку бригаду попасти
  • Liliya Yanovich

    Викликали два рази, в різні місяці- приїздили та надали фахову допомогу.  Вдячна нашим лікарям за допомогу.

keyboard_arrow_up