Волонтерський біль. Навіщо лікарям замовляють «дурні» ліки і що дійсно потрібне нам в умовах війни

Волонтерський біль. Навіщо лікарям замовляють «дурні» ліки і що дійсно потрібне нам в умовах війни
Вінницький лікар Анатолій Власенко. Він разом з колегами клініки «Мама - Врач» формує і відправляє медпрепарати та іншу гуманітарку в різні міста України
  • Щодня команда лікарів-волонтерів тягає купу коробок, пакує, сортує і відправляє, не шкодуючи часу, сил і своїх спинок.
  • Щоб люди з міст, пошматованих війною, мали, чим лікуватись.
  • Не лише від поранень, але і від звичних болячок, які у війну нікуди не поділись.
  • Необхідні медпрепарати волонтерам часто замовляють — і тут в лікарів починає сіпатися око від побаченого в списку…

Дар’я Бистрягіна, лікар-волонтер та засновник клініки «Мама — Врач», зараз розповість про волонтерський біль. А саме про те, скільки ж дурниць (тобто непотрібних чи навіть шкідливих медикаментів) пишуть у списки і скільки дорогоцінних коштів витрачається на його покупку.

— Гаразд, пацієнти не зобов’язані знати всю аптеку та доказову медицину, але лікарі — вони продовжують призначати всяку нісенітницю, — говорить Дар’я Бистрягіна.

Лікарка пропонує пройтись по списку, пояснюючи, що непотрібного або навіть відверто шкідливого замовляли волонтерам.

Відео дня

— Наприклад, є запит на противірусні всіх сортів, хоча немає жодного доведеного чинного противірусного при ГРВІ, — розповідає Дар’я Бистрягіна. — Той самий Протефлазід. Мій чоловік, лікар Анатолій Власенко, й минулому році виграв суд на мільйон гривень у фармкомпанії: навіть українська судова система підтвердила, що противірусний препарат Протефлазід — лайно.

Далі, за словами лікаря, окремим запитом у волонтерів є на антибіотики в ніс. Зокрема мова про такі препарати як ізофра, полідекса, очні краплі, які капаються в носі.

— Не робіть цього, це не потрібно, ви робите тільки гірше й ростите стійкі бактерії, — говорить лікарка. — До речі зелені шмарклі ми не лікуємо, лікуємо пацієнта з певними симптомами.

Була у списках й інша маячна

— Також є запит на спреї для горла або цукерки від болю в горлі для дітей 2-х років. Як ви як це уявляєте? — питає лікарка. — А ви знаєте, що спрей провокує спазм гортані в дітей молодшого віку, а цукерки — шлях до удушення в дітей до 6-ти років? Насправді горло лікується ібупрофеном/парацетамолом внутрішньо.

За словами лікарки не потрібно зловживати й сиропами від кашлю.

— Ви впевнені, що кашель потрібно усувати? Це потрібний рефлекс, і він працює вам на користь, — говорить Дар’я Бистрягіна. — Пом’якшити кашель можна, треба багато пити або 1 ч.л меду на ніч (його можна навіть дітям з року). Усувати кашель виправдано тільки при підтвердженому кашлюку, в то не всім.

Також запитують у волонтерів різні препарати від дитячих ацетонів, гелі для прорізування зубів, ніфуроксазид від шлункових проблем.

— Навіщо бетаргіни та інші штуки при ацетоні, коли дитині потрібна глюкоза й поїсти? — дивується лікарка. — Гелі для прорізування зубів (Дентокінд, камістад, дентол — ні) неефективні, і є ризик метгемоглобінемії (це коли гемоглобін у формі металопротеїну, перетворюється на метгемоглобін — і не може зв’язувати кисень. А це означає, що він не може переносити кисень до тканин. Симптоми — головний біль, запаморочення, задишка, нудота, погана координація м’язів та шкіра синього кольору (ціаноз), судоми та аритмії серця).

Знеболити ясна дитині, як пояснила Дар’я Бистрягіна, можна ібупрофеном/парацетамолом всередину, і дати гризти охолоджений прорізувач. А щодо ніфуроксазиду — то він не лікує вірусні діареї та і взагалі дуже обмежений у застосуванні у світі.

Люди звикли так лікуватись

За словами лікаря Анатолія Власенка, волонтери зараз отримують замовлення на непотреб за однієї причини — багато людей тривалий час були без правильного діагнозу, з неправильним лікуванням, тому й зараз просять неправильні ліки.

— Про противірусні препарати говорити вже немає сил, а ще є бабусі, які звикли валідолом лікуватися або такими ж препаратами з лишень психотерапевтичним ефектом на голову тієї самої бабусі, — говорить лікар. — У принципі, на якісь поступки для заспокоєння людей ми йдемо. Купуємо речі, які не мають стовідсоткового виправдання, але можуть допомогти полегшити «кукушку»: спрей для горла, якісь таблетки, хоч це не потрібна витрата часу та коштів.

Дуже часто, за словами лікаря Власенка, є запит на антибіотики. Для багатьох людей антибіотики — превентивні засоби, щоби не було гірше.

— Але це така штука, що може зробити гірше, бо антибіотик при вірусній інфекції не допоможе, але вб’є частину корисних бактерій, на територію яких прийдуть уже погані бактерії, — розповідає лікар. — І вони будуть не лише погані, але і стійкі до цих антибіотиків. Тому застосування антибіотиків при ГРВІ збільшує кількість бактеріальних ускладнень у перспективі. Недалекій перспективі 5-7 днів, коли цей антибіотик працювати вже не буде.

А от протиалергічні препарати, як каже лікар, зараз можуть бути потрібні. Адже війна війною, а весняну алергію ніхто не відміняв, якраз береза цвіте.

— Протиалергічні препарати треба теж давати з обережністю, той самий алерзин, едем, еріус не потрібно давати при вірусі (лікарі часто прописують), тільки коли є алергія, — говорить Анатолій Власенко. — До речі, не кожна алергічна висипка потребує протиалергічних препаратів, лише коли є шкірний свербіж.

Які хвороби нам сьогодні загрожують

Про ковід зараз мало хто згадує в Україні, але в іншому світі, де немає рашистів, говорять про новий штам вірусу, який є більш заразний та стійкий до вакцин.

— В перші тижні війни в людей, які ховались у сховищах, прямо цілими подвалами хворіли ковідом, але переносили в цілому легко, — говорить лікар. — Хоча діло йде до літа, минулого літа він спав, цього року теж сподіваємось.

Стосовно епідемій, які є невід’ємною частиною війни, тут, на думку лікаря, варто теж подумати.

— Щоби з’явилась якась епідемія, вона має звідкись потрапити до нас, — говорить Анатолій Власенко. — Але знову ж таки, правець. Правець — це біль воєнного часу. Це поранення, і якщо ти доросла людина, а в тебе немає вакцинації від правця останні десять років, то бажано це зробити. Друге питання — гепатит. Тут теж мова про чисельні рани і якщо у вас не закритий календар по гепатиту, його варто закрити. Взагалі кожна думаюча людина має бути вакцинована від гепатиту, тому що ця річ лікується погано й дорого. А вакцинація коштує копійки. До того зараз стає тепліше, під час війни й невідомо в яких умовах будуть люди, які умови по вживанню води — тут може стати актуальною проблема гепатиту А. Тому його теж бажано попередити, є окрема вакцина від гепатиту В і гепатиту А, їх можна робити одночасно.

Ну і нагадаємо про туберкульоз. Він також ніде не подівся.

— Туберкульоз вакцинами не запобігти. Те, що роблять у пологовому щеплення БЦЖ, то воно для того, щоб уникнути важких форм хвороби, — говорить лікар. — Не знаю, що зараз по БЦЖ у пологових, але це ті речі, які повинні бути зробленні. Тим паче в країні, де існує епідемія туберкульозу з ускладненням у вигляді війни. І тут, до речі, підвальні умови існування людей у зонах бойових дій дійсно негативно впливають. Тому що для того, щоби захворіти туберкульозом, потрібно перше — контакт із людиною, яка виділяє бацилу Коха, друге — погані умови життя, недоїдання, замерзання.

Загалом лікар радить усім дітям та дорослим за можливості зробити щеплення: АКДС (якщо не робили останні 10 років або невідомий вакцинальний статус), Гепатит, КПК.

А чи можлива в нас, наприклад, чума? Питаємо у лікаря й про ймовірність такої епідемії.

— Мені це здається мало ймовірним, адже пацюки, які її переносять, мають десь взятися, — говорить лікар. — Але в мене перед очима Маріуполь, і невідомо де ці люди там беруть воду, тому ніхто не знає, що нас ще чекає.
 

Читайте також:

Пацієнти із захворюваннями щитоподібної залози можуть безкоштовно отримати L-тироксин

У Вінниці оформлюють документи на грошову допомогу від ООН у справах біженців

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Elena Elena

    А лікар. грамотна, правильно пише
  • Ivan Sobzyk

    Ну лікарні у нас в Україні інфіковані корупцією -і війна це не виправила.Це мій досвід-як паціента.
  • Юлія Тіхоненко-Штойко

    Як почитала цей пост,то виявляється можна лічитись одним йодом і зеленкою,ну мабуть,хоч здається мене тут зараз заклюють
  • Наталія Пікуль

    Лікарям-волонтерам теж непросто. Зараз усім важко. Війна йде.

keyboard_arrow_up