На Вінниччині зафіксували перше отруєння грибами. Кому лікарі не рекомендують їх вживати

На Вінниччині зафіксували перше отруєння грибами. Кому лікарі не рекомендують їх вживати
  • На Вінниччині переселенка отруїлася грибами. За прогнозами фахівців управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, кількість випадків отруєнь грибами в цьому році буде чимало. Чому?
  • Сімейні лікарі дають рекомендації з вживання грибів.

Днями на Вінниччині зафіксували перший в цьому році випадок отруєння грибами. Потерпіла — переселенка, мешканка Хмільницького району. 

За прогнозами фахівців ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, кількість випадків отруєнь грибами в цьому році на території області буде збільшуватися.

Це пов’язано з тим, що на території області тимчасово проживає значна кількість переселенців з областей, де відсутні лісові насадження. Відтак населення погано орієнтується в дикорослих грибах. 

Відео дня

А в розпал грибного сезону як місцеве населення, так і переміщені особи масово  збиратимуть гриби в лісах та лісопосадках. Цьому сприяють і погодні умови.

Відтак, в ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертаються до жителів та гостей області з проханням ще раз подумати перед тим, як прийняти сумнівне рішення про збір та вживання дикорослих грибів. Щей тому, що їстивні гриби мають отруйних «двійників».

Гриби не для всіх

Гриби є «важкою  їжею». Вони протипоказані дітям, хворим і вагітним.

 «Просимо звернути увагу на те, що ніяка цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися із життям людини, — говорять у Держпродспоживслужбі Вінниччини. — Відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте лише штучно вирощені печериці або гливи, купуючи їх в магазинах. В жодному разі не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Гриби — це не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати: дітям, жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, людям похилого віку». 

Гриби і дитячий організм

Приймаючи рішення, зі скількох років можна давати дітям лісові гриби, потрібно пам'ятати про те, що в їх склад входять і отрути. Тому бувають випадки отруєння  внаслідок з'їдання неїстівного гриба або через вживання надмірної кількості. Треба сказати, що від такого ніхто не застрахований. Малечі гриби краще взагалі не давати.

— Гриби більше цінуються своїм смаком, аніж користю, — розповідає лікар сімейної медицини Юрій Тарануха. — Лісові гриби містять складні сполуки, які не сприймає дитячий організм. Часто отруйні гриби мутують і стають схожими на їстівні. В деяких рекомендованих до вживання отруйним може бути відвар. Тому гриби не лише дітям до 12 років вживати не рекомендується, дорослим теж варто з ними бути обережними.

Чому ж говорять про шкоду грибів та виключної обережності при їх вживанні? Справа в тому, що незважаючи на вміст в них корисних речовин, вони засвоюються організмом важко. Виростаючи з землі, гриби вбирають в себе токсичні речовини, які особливо чутливо сприймає організм дитини.

— Не варто прислухатися до думки «знаючих» сусідів та інших порадників про те, що у них діти їли гриби з двох років, і з ними все було в порядку, — продовжує медик. — В одних продукт сприймається організмом легко, в інших викликає розлад шлунку. В моїй практиці важких отруєнь грибами не було, проте я знаю родину, де батьки після вживання лісових делікатесів відбулися крапельницями, а їх малолітні діти померли.

При легкій формі отруєння грибами спостерігається лише невелика слабкість і запаморочення. Некритичний стан характеризується тим, що до вищевказаного додаються різі в животі. При середньої тяжкості також відчувається наростаюча біль, звуження зіниць і сильне слиновиділення. Важке отруєння проявляється не відразу, лише на наступний день, говорять медики. Головне правило — не панікувати і викликати лікаря. 

Вагітні і годуючі жінки

Жінкам в такий період взагалі до харчування слід ставитися обережно. Вживання грибів при цьому не виняток. Від харчування безпосередньо залежить здоров'я не тільки мами, але і маленької істоти, організм якого ще слабкий. Краще правило, яким можуть керуватися мами в такий час, — є тільки те, щодо якості чого є абсолютна впевненість. При цьому в перші місяці лактації краще не проводити експериментів з їжею, а вживати лише здорову і легку для засвоєння їжу.

— При бажанні можна скуштувати страву з промисловими шампіньйонами, які продаються в супермаркетах, — рекомендує сімейний лікар. — Лісові гриби вагітним і годуючим жінками вживати я не рекомендую.

Люди похилого віку

З огляду на те, що гриби погано перетравлюються, вживати їх слід тільки здоровим людям. При захворюваннях шлунку, печінки, підшлункової залози, а також особам похилого віку вживати гриби не рекомендується.

У разі виявлення після споживання грибів у своїх близьких симптомів отруєння (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) — закликають негайно викликати «швидку допомогу».

 

Читайте також:

 «Готуємося, щоб восени не було двох епідемій». Кому треба щепитися четвертою дозою вакцини від ковіду

Як вимушеним переселенцям отримати медичну допомогу на Вінниччині?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Halyna Sidnieva

    Кто ей разрешил идти в лес?
  • Olenka Witkowska

    У статті не аищюше, що вона назбирали гриби саме у лісі. Часто вони ростуть у садку біля хати.
  • Олег Каськов

    А якого ... вона поперлася до лісу? Чи переселенцям можна?
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up