На Вінниччині перевірили якість води та рівень радіації. Результати дослідження

На Вінниччині перевірили якість води та рівень радіації. Результати дослідження
  • У Вінниці та області фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб провели моніторинг стану води. Оприлюднили результати досліджень.

Результати оприлюднили 7 грудня на сайті «Вінницького обласного центру профілактики хвороб МОЗ».

Загалом лабораторно дослідили 309 проб води з водогонів в області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів.

Стан води у водогонах

За результатами досліджень встановили:302 (98%) відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гiгієнічні вимоги до питної, призначеної для споживання людиною» по всіх дослiджених показниках. 

Відео дня

7 (2%) не відповідає вимогам ДСанПiНу 224-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води призначеної для споживання людиною» за показниками:

  • каламутність (комунальний водогін смт. Літин),
  • перманганатна окиснюваність (інтегральний показник органічного забруднення) - м. Калинівка
  • загальна жорсткість (комунальний водогін м. Могилів-Подільський, сільський в/п Могилів-подільський район.

Зазначені відхилення пов'язані з природними та техногенними чинниками, зокрема забрудненням підземних джерел та р. Південний Буг, стоком органічних забруднень у вододжерело, з опадами та внаслідок господарської діяльності, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровiднiй мережі через міграційні процеси.

Стан води у громадських криницях

Перевірили фахівці проби води на вміст радіонуклідів. Наразі у питній воді вміст радіонуклідів в межах норми.

— Ситуація з забезпеченням питною водою в області є контрольованою, — додають фахівці. — Попереджаємо про необхідність кип'ятіння та відстоювання води перед вживанням. Надавайте перевагу бутильованій воді та воді на розлив.

Радіаційний фон

За результатами щоденного моніторингу, який проводять фахівці Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно зі структурними підрозділами в районах — радіаційний фон на Вінниччині не перевищує багаторічний рівень та не несе загрози мешканцям області.

Так за період з 28 листопада по 5 грудня виконали 297 вимiрiв радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0,10 мкЗв/год до 0,18 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

У жовтні минулого року, нагадаємо, Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України опублікував результати досліджень міських колодязів. За їхньою інформацією, вода у 2 із 44 досліджених криниць не відповідає санітарним вимогам. Виключення: колодязь на Келецькій, 122 та колодязь на 2-му провулку Глінки, 44.

 

Читайте також:

«Не відповідають санітарним вимогам»: чи можна пити воду з-під крана та з міських криниць

Екологи перевірили річку Тяжилівку та Вишенське озеро. Маємо результати досліджень водойм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up