«Не відповідають санітарним вимогам»: чи можна пити воду з-під крана та з міських криниць

«Не відповідають санітарним вимогам»: чи можна пити воду з-під крана та з міських криниць
  • Більшість містян не п’ють воду з-під крана та з громадських криниць, надаючи перевагу покупній. Але у зв’язку із ліквідацією найбільшої мережі водоматів у місті, дехто міг над цим замислитися. Чи безпечний такий задум для здоров’я?

Епопея з питною водою у Вінниці продовжується третій тиждень. Тепер побачити людей з порожніми баклажками та спантеличеними обличчями, бо ж вони тепер не знають де купувати воду, звичайна практика. Цілком ймовірно, що їх ряди часом поповнюєте й ви. 

Здавалося б, у місті демонтували менш як 300 водоматів, але це призвело до ланцюгової реакції: люди, які купували воду в акваматах, почали брати її в бачках, що вони встановлені в деяких магазинах. Через це вода в останніх закінчується швидше, тому нерідко бочки стоять порожніми по кілька днів, а охочі купити води… Ну, про них ми вже згадували, коли писали про порожні баклажки та спантеличені обличчя. 

Злізти з «акваматової голки» може допомогти, наприклад, бутильована вода. У Вінниці чимало компаній, які займаються її доставленням. Якраз нещодавно ми розбиралися, що там й до чого: «Як альтернатива «Долині-Плюс»: хто та за скільки готовий привозити питну воду вам додому»

Відео дня

Це зручніше, воду привозять прямо додому і саме тоді, коли вам того захочеться. Але у такому разі готуйтеся заплатити щонайменше вдвічі дорожче, ніж вона коштує в акваматах та бочках. Також у додаткові кілька сотень гривень вам обійдеться придбання або оренда тари та помпи. 

Як дізнатися, чи вода в бочках та акваматах хорошої якості? На ці питання ми попросили дати відповідь в міському управлінні Держпродспоживслужби. Заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Максим Сисоєв говорить, що за якість води у бочках відповідає магазин, що в ньому вони встановлені. 

— Вода в бочках та акваматах вважається нефасованим харчовим продуктом, за неї відповідає той, хто її реалізує кінцевому споживачу. Коли в магазині приймають воду на реалізацію, там зобов'язані перевірити супровідні документи. У них і вказані показники безпечності, інформація про проведені дослідження та експертні висновки, — пояснює Максим Сисоєв. — Якщо вас цікавить, скажімо, чи миються бочки, з яких ви купуєте воду, або, наприклад, чи є супровідні документи, ви можете сміливо про це питати в магазині. Це прописано в Законі України.

Бутильована вода, каже Сисоєв, доставлення якої можна замовити додому, вважається фасованим харчовим продуктом. У такому разі уся необхідна інформація про якість води має зазначатися на маркуванні.

Іншим способом перестати ностальгувати за «Долиною-Плюс» й ворожити над питаннями логічності дій міської ради, з чиєї ініціативи цю саму долину ліквідовано, міг би стати перехід на вживання води з-під крана або ж міських криниць. 

Згадуючи центральне водопостачання, наведемо слова нашої читачки Оксани Чериби, яка звернулася до редакції після ліквідації мережі акваматів:

«Я мала чимось запивати ліки, тому мусила кип’ятити воду з-під крана. Вибачте за подробиці, але як тільки я їх запила, мене знудило. Її неможливо пити. Я не захищаю цю фірму, я захищаю своє право на якісну воду, яку в мене забрали», — розповідала пані Оксана. 

Не оминемо увагою й те, що вода з міського водогону час від часу має різкий та неприємний запах риби (детальніше ТУТ, ТУТ і ТУТ). Таку воду не те, що пити не хочеться, нею іноді навіть зуби почистити гидко. У міському управлінні Держпродспоживслужби нам розповіли, що проби води на «Вінницяоблводоканалі» відбирають регулярно. Зазначимо, що саме це підприємство займається питаннями очищення води та її подачею в мережу. 

— Джерело водопостачання на «Водоканал», а отже й в наші квартири — річка Південний Буг, — пояснює начальниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міського управління Держпродспоживслужби Людмила Крутікова. — Цього року ми ще не відбирали проби води, але минулого таку процедуру проводили. Відхилень не було ані за мікробіологічними, ні за санітарно-хімічними показниками. Це свідчить про те, що така вода відповідає вимогам санітарних правил, отже її можна пити. Але повторюсь, це інформація за минулий рік.

Запитуємо й про громадські криниці, які можна зустріти у різних мікрорайонах міста. За словами Людмили Крутікової, вода у більшості незадовільної якості. Про це чітко свідчить невтішна статистика минулих років. Відтак, торішня бюджетна держпрограма передбачала перевірку 37 міських криниць. Воду в 30 (81%) із них нерекомендованою пити: виявили коліформні бактерії (Коліформні бактерії — це велика група бактерій, які знаходяться в дуже високих концентраціях у фекальній речовині теплокровних тварин.) та кишкову паличку. 

У 2020 році — вода у 62% міських криниць не відповідала санітарним вимогам за мікробіологічними показниками, 2019-го — 73%, 2018-го — 47,9%, 2017-го — 48,3%.

Якщо говорити про санітарно-хімічні показники, то у 2021 році вимогам не відповідали 30% криниць, 2020-го — 50%, 2019-го — 76%, 2018-го — 54%.

— Глибина залягання води у наших криницях зазвичай йде від 5 до 20 метрів. Це небагато, особливо, враховуючи зростання кількості авто у місті, та шкідливих викидів від них, — продовжує Людмила Крутікова. — У криницях приватного сектору рівень вмісту нітратів та хлоридів реєструємо ще вищий. Також на якість води там сильно впливають вигрібні ями, сараї з худобою та птицею. 

У жовтні минулого року Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України опублікував результати досліджень міських колодязів. За їхньою інформацією, вода у 2 із 44 досліджених криниць не відповідає санітарним вимогам. Виключення: колодязь на Келецькій, 122 та колодязь на 2-му провулку Глінки, 44.

Людмила Крутікова додає, що хороша вода у криниці на Андрія Первозваного, 24 (орієнтир школа №10) та у свердловинах Храм Стрітення Господнього (кінцева зупинка трамваїв — «Електромережі»).

Читайте також:

По всьому місту вимикають та демонтують аквамати з питною водою. Що відбувається?

У міськраді нам розказали, чому заборонили водомати «Долина-Плюс». Чи можна ще все виправити?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Наталия Ковалёва

    Якщо наш водоканал подає нам не питну воду а якісь брудні стоки для миття унітазів то й тариф повинен бути відповідний,а то платимо немов шампанське тече в наших трубах а тепер ще добавили плату і за те що воду цю на поставляють.Ні стида ні совісті в цих комунальників,кожний рве собі скільки може з цих людей
  • Эмилия Данченко

    Мені дуже подобається моя Вінниця!! Відчувається рука хозяїна в місті.  АЛЕ !!! хозяїн підвів с самим головним для людини.ВОДОЮ!  Мій син обійшов два квартала, поки знайшов бодай якусь воду .ЖАХ.
  • Elvira Mriasova

    Вихід: поставити дома систему очистки води Осмос з мініралізацією. 10 років користуюсь, вже давно окупилась. Та й не так дорого це вже з різними торговими марками.
    Розумію, що за кошти, що ми сплачуємо Водоканалу, вода повинна бути справді в крані питна і без усіляких додаткових очисток. Але ми ж наразі говоримо, що люди шукають де придбати питну воду.
  • Ліля Яковенко

    Долина - найкраща вода була, наш мер старанно про нас потурбувався, щоб ми тепер пили смердючу воду з других автоматів і бутлів.

keyboard_arrow_up