У міськраді нам розказали, чому заборонили водомати «Долина-Плюс». Чи можна ще все виправити?

У міськраді нам розказали, чому заборонили водомати «Долина-Плюс». Чи можна ще все виправити?
  • «Мене позбавили права на якісну воду», — це слова однієї нашої читачки, яка зателефонувала до редакції. Вони якнайкраще ілюструють настрої містян, які через раптове закриття сотень акваматів залишилися без доступної питної води.
  • Ми продовжуємо розбиратися у цій темі. Дізналися у власника водоматів, чи можливий підвіз води в цистернах та який вихід із нинішньої ситуації він бачить?
  • Поговорили з очільницею профільного департаменту про причини демонтажу водоматів, перспективи появи на їх місці нових та вірогідність повернення на ринок компанії «Долина-Плюс».

Тисячі обурених вінничан, сотні негативних коментарів, три петиції на захист компанії — усе це про ситуацію, що останніми днями розгортається навколо водоматів «Долина-Плюс». Нагадаємо, що у Вінницькій міській раді вирішили не видавати компанії погодження на розміщення акваматів, тому усі апарати мають демонтувати та вивезти. 

У соцмережах та під нашою першою публікацією про ситуацію, чимало містян прямо таки вимагають повернення водоматів, характеризуючи воду з них кращою в місті, а дії міської влади називають неприйнятними: «Був один автомат з нормальною водою на весь район (П'ятничани) і той забирають», — пише у коментарях під статтею Оксана Лисенко. «А людей чому не запитали? Це найкраща вода», — приєднується Любов Кулинич. 

— Забрали автомат з водою, а на заміну нам нічого не дають. Я пробував кип'ятити воду з-під крана, але кращою від того вона не ставала. Таке враження, що Водоканал бере воду з очисних споруд, — розповідає вінничанин Володимир Головатий, який звернувся до редакції 20minut.ua. — Я думаю те, що забрали аквамати — це прорахунок міського голови. Бо голова міськради, в першу чергу, має думати як забезпечити жителів міста питною водою.

Відео дня

Про схожий досвід розповідають й кілька інших містян, які звернулася до нашої редакції. Ось, до прикладу, що нам говорить пенсіонерка Оксана Чериба: 

— У мене про цю воду найкращі відгуки. Я завжди чай або компот робила саме на цій воді. І не було ніякого осаду. На смак вода прекрасна. Але найголовніше, що ми, пенсіонери, можемо дозволити собі купувати воду по гривні за літр, — розповідає Оксана Чериба. — Вчора я мала чимось запивати ліки, тому мусила кип’ятити воду з-під крана. Вибачте за подробиці, але як тільки я їх запила, мене знудило. Її неможливо пити. Я не захищаю цю фірму, я захищаю своє право на якісну воду, яку в мене забрали.

Раніше власник та засновник компанії «Долина-Плюс» Георгій Пилипчанський розповів нашому виданню, що у міській раді недвозначно попросили його піти з Вінниці. На думку підприємця, таким чином влада діє в інтересах конкурентів. 

Під час другої телефонної розмови, Пилипчанський розповів нам, що вони вже вивезли близько 85% автоматів (загалом у нашому місті їх було 270). На сайті «Долина-Плюс» також бачимо, що Вінниця перестала відображатися серед міст, де працюють водомати компанії. Запитуємо його, чи розглядають вони повернення до практики розвезення води в цистернах, як це було кілька років тому. 

— Це виключено! Нам заборонили вести будь-яку діяльність у Вінниці, — говорить засновник компанії. — Сьогодні ранком я знову телефонував до міської ради, хотів домовитися про зустріч, можливо, домовитися про подальшу співпрацю, але, на жаль, результатів немає. 

Пилипчанський говорить, що розглядає навіть варіанти співпраці з тими компаніями, які замінять його на ринку. Готовий, каже, допомогти їм з обладнанням, програмним забезпеченням, іншими комунікаціями, аби люди швидше отримали доступ до якісної води. 

— На наше місце точно прийдуть інші, тому ми досі зберігаємо підключення, готові співпрацювати з ними. Наприклад, взяти їхні водомати на обслуговування або надати в користування свої, — продовжує Георгій Пилипчанський. — Однак у міської ради може бути принципова позиція з цього приводу, тоді нова компанія буде робити все по-своєму. 

Напередодні ми писали, що питанням акваматів займаються у департаменті земельних ресурсів ВМР. Туди ж ми надіслали інформаційний запит з проханням роз’яснити ситуацію. Однак згодом нам стало відомо, що погодження про розміщення водоматів «Долина-Плюс» не продовжили у департаменті адміністративних послуг ВМР. За коментарем ми звернулися до очільниці відомства Ірини Копчук. 

— У цієї юрособи закінчився термін дії погодження про розміщення водоматів. Вони три місяці працювали без дозволу, не подали потрібний пакет документів, тому їхні автомати демонтовують, — пояснює директорка департаменту. Зазначимо, що власник компанії «Долина-Плюс» це заперечує.

— Чи планують у Вінниці розміщувати водомати інших компаній? — запитуємо її.

— Можливо й планують, але поки не можу вам нічого сказати. Охочі мають подати документи, а ми будемо розглядати їх. Якщо вони відповідатимуть усім вимогам та нормам, то чому ні? Ми розуміємо, що водомати мають попит, тому будемо розглядати всіх кандидатів. 

— Вода в акваматах «Долина-Плюс» відповідає необхідним вимогам та нормам? 

— Нарікань на якісь цієї води не було.

— Якщо компанія збере необхідний пакет документів, це допоможе їм отримати потрібне для розміщення погодження?

— Розумієте, такі рішення приймаю не я особисто. Це колегіальне рішення міськвиконкому. Підхід до всіх буде однаковий. 

Як ми писали вище, на сайті єдиної системи місцевих петицій майже одночасно з’явилося три звернення про відновлення роботи водоматів компанії «Долина-Плюс». Вже за кілька годин після появи перша петиція набрала 593 з 350 необхідних голосів, зараз вона знаходиться на розгляді. Друга має 148 підписів. Третю на момент виходу цього матеріалу підписало 249 вінничан.


Читайте також:

Було зручно та смачно. У петиціях просять повернути аквамати «Долина-плюс»

По всьому місту вимикають та демонтують аквамати з питною водою. Що відбувається?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Читач19

    Головний підор міста ніяк не нажреться
  • Людмила Лазаренко

    Чому якістю води  в крані  не займається, хоча  обіцяли . Яка неповага  до людей, вилучити  можливість користуватись недорогою якісною водою  не надавши альтернативи
  • Natalia Kasyanova

    Та все просто, не дозволяєм працювати Долині-плюс і працюєм САМІ, на ринку, де вже клієнт готовий. "Єто мой город!" - пам'ятаю гарну фразу...
  • Максім Варава

    Якось так)))
    Як хочуть так і роблять!!!
    Не ми вирішуємо...

keyboard_arrow_up