На Вінниччині грибами отруїлася чотирирічна дитина

- Цьогоріч до місцевих лікарень регіону з підозрою на отруєння грибами госпіталізували 11 людей.
- Підтвердили один випадок серед дітей. 4-річний хлопчик вживав консервовані гриби невідомого походження.
Загалом у 2022 році у Вінницькій області зареєстрували 16 випадків отруєння дикорослими грибами, в результаті яких постраждали 20 людей, з них тому числі троє дітей, летальних випадків не зареєстрували.
Минулого року, як і в попередні роки, збирали дикорослі гриби в лісах, лісосмугах та на присадибних ділянках.
Вживали сироїжки (одна людина), білі гриби (дві людини), рядовки (три людини), підосиновики (одна людина), печериці (дві людини), опеньки (п'ять людей), маслюки (одна людина), маремухи (одна людина), чотири людини вживали суміш з різних дикорослих грибів.
Отже, причиною отруєнь, як і в минулі роки, було збирання і вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв. Практика довела, що більшість грибників, які постраждали від отруєнь, не могли відрізнити їстівні гриби від отруйних.
Центр громадського здоров’я України нагадує про правила споживання грибів, а також про профілактику та надання належної першої допомоги при отруєнні.
Як не отруїтися грибами:
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Читайте також:
Ромчик, який дивом вижив після ракетного обстрілу Вінниці, повернувся з Німеччини в Україну
Швидка допомога вам не таксі, хоча кожен випадок має маршрути. Куди нас везуть, коли боляче?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.