Мікродози мухомора від безсоння і тривог… Вже траплялась на очі інформація про корисну дію грибів?

Мікродози мухомора від безсоння і тривог… Вже траплялась на очі інформація про корисну дію грибів?
  • Ні? То, з вами поки що все гаразд. Тому що, як кажуть «про вовка промовка» або, є запит — будуть і пропозиції.
  • І вони не аби які: позбавлення шкідливих звичок (нікотинової, алкогольної, і навіть харчової залежності).
  • А ще зняття стресу, здоровий сон, підвищення імунітету — все те, що нам вже дуже довгий час не вистачає. Але чи допоможе?

Якщо почитати коментарі на сайті, де пропонують гриби — то ще більше хочеться спробувати. Тому що в людей не лише сон нормалізувався, вони навіть з депресії потроху виходять.

На жаль, отримати поради у лікарів, зокрема сімейного, лікаря терапевта чи ендокринолога, стосовно шкоди/користі мікродоз грибів на організм не вдалося. Тому що доказової інформації в них на цю тему не було. Втім на допомогу прийшла лікар психіатр. 

Та перш за все, лікарка запропонувала зрозуміти значення мікродозингу, адже саме про нього йде мова, в пропозиції спробувати гриби.

Відео дня

— Мікродозування — це прийом частки дози, яка є набагато нижчою (1/20) за ту, яка викликає «гуд тріп», — каже психіатр Ольга Чайка.

Це стан протилежний «бед тріпу», вікіпедія описує його, як психоделічну кризу — негативні, потенційно небезпечні для психіки переживання, що можуть виникати під час психоделічного досвіду, не обов’язково, але зазвичай викликаного вживанням речовин-психоделіків, таких як LSD, ТГК, сальвінорин А, мескалін або псилоцибін (активна речовина галюциногенних грибів).

— Якщо ми хочемо отримати хоч якийсь ефект від вживання грибів розглядати можна тільки мікродозинг, — каже лікар. — Тому що якщо людина просто з’їсть гриб, вона отримає галюцинації, марення, зміни в свідомості.

І потрібно, щоб там була специфічна частка, яка умовно поліпшує певні когнітивні процеси, певні біохімічні зв’язки головного мозку, щоб отримати хоч якусь користь.

Це не новинка


— Вивчення впливу мікродозування психоделіків на мозок досліджується з 1960-х років, — розповідає психіатр. — Зокрема мікродозування, як засіб підвищення кар’єрної ефективності, тобто це не нова концепція.

І хай там кажуть, що мухомор не наркотик, та це гриб, який має в своїй структурі псілоцибін. Який в свою чергу має певні властивості, які можуть впливати на свідомість і в цілому на психіку.

Потенційні медичні показання

— У невеликих контрольованих дослідженнях було доведено користь від поєднання терапії та мікродоз ЛСД в лікуванні симптомів тривоги, — розповідає лікарка. — А мікродози псилоцибіна в полегшенні кластерного головного болю. Поєднання дуже малих доз МДМА (амфетаміни) з психотерапією були корисні в лікуванні ПТСР, тривожного та депресивного розладів.

Які ПАР використовуються для мікродозування?

 

Який ефект від мікродозування?

— Покращення настрою, стимуляція фізичної та розумової активності та творчого мислення, відчуття загального благополуччя, — говорить лікарка. — Але чи безпечне мікродозування? Адже, поки що немає остаточних доказів того, що мікродозування психоделіків є ефективним чи безпечним. Також дуже мало інформації про прийом низьких доз протягом тривалого періоду часу.

Але є потенційні ризики

За словами лікаря психіатра, у випробуваннях ліків, мікродозування передбачає настільки низьку дозу потенційного препарату, що він не вважається фармакологічно активним, іншими словами, це не повинно викликати жодних ефектів.

— А ще застосуванням лікувального впливу мікродозування почали займатися люди без медичної освіти, — каже лікарка. — Значна частина повідомлень про позитивні ефекти від мікродозування, пов’язана з припущеннями щодо того, що насправді таке «мікродоза» і як часто вона повинна застосовуватися.

Може не варто?

Якщо говорити про накопичувальний ефект, про який теж говорять в рекламі мухоморів. То тут за словами лікаря можна буде говорити про — толерантність.

— Мається на увазі, що людина вже буде не чутлива до тої мікродози, і її потрібно буде постійно нарощувати. — розповідає Ольга Чайка. — Це як наприклад з прегабаліном чи гідазепамом (транквілізатором), коли відбувається звикання до цих препаратів. І не те що ти не можеш від цих препаратів відмовитись, просто відповідного ефекту вже не має.

Так от, стосовно бажання спробувати микродозинг грибів, для подолання безсоння, тривожного стану, та за компанію позбавитись поганих звичок — лікарка однозначно не радить цього робити.

— Якщо вже казати як воно повинно бути, тобто як відбуваються дослідження… Тому що коли ви купуєте мухомори і збираєтесь випробовувати їх на собі, по факту стаєте дослідницькою групою, — говорить Ольга Чайка. — Але випробування будь якого препарату має відбуватися виключно під наглядом лікаря. І це не просто так — взяв і почав приймати, там постійно ведуться дослідження і вимірювання, того ж пульса, артеріального тиску…

А коли людина буде самостійно це пробувати і лікуватися, то вона просто постійно почне підвищувати дозу. Тому що, тривога зніматися не буде, звички нікуди не дінуться, а сон…
І в кінці цього експерименту — це лікування стане для вас звичайним наркотичним засобом, який буде формувати залежність.

 

Читайте також:

Медзаклади можуть обмінюватися документами з військовими частинами і ТЦК

«Відчувають себе не героями, а ізгоями». Розповідає психологиня, що працює з бійцями в лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Bell Simon

    Может кому то нравится жить в голюнах
  • Serhii Oliinyk

    Зір точно покращиться,можна побачити те що не бачать інші
  • Роман Юриевич

    яебу

keyboard_arrow_up