«Лікувала просто по телефону». Недбалість гінеколога ледь не коштувала життя вінничанці

«Лікувала просто по телефону».  Недбалість гінеколога ледь не коштувала життя вінничанці
  • Вінничанка ледь не загинула через недбалість гінекологині.
  • Лікарка не встановила, що у дівчини позаматкова вагітність, і після численних скарг пацієнтки не реагувала на ситуацію.

До редакції «20 хвилин» зателефонувала Олеся Макаревич, мати Анастасії Кахно, яка безпосередньо постраждала від недбалого лікування.

Жінка розповіла, що у її доньки була затримка та сильні болі в нижній частині живота. Вона зробила три тести на вагітність — усі були позитивні.

Тож 24 січня Настя звернулася до лікарки акушера-гінеколога Тетяни Фоміної у клініку жіночого здоров'я «Ремедівін». Там дівчині призначили ряд аналізів, які вона пройшла.

Відео дня

— Вона (Тетяна Фоміна — авт.) пропустила позаматкову вагітність і, грубо кажучи, потім просто лікувала її по телефону, не призначала проміжних досліджень, — розповідає Олеся.

Через два дні після прийому Настя знову написала Тетяні Фоміній. Вона розповіла, що болі не зникають і їй не стає краще. Лікарка тоді лише направила на повторне УЗД у лікарню Пирогова і додатково призначила ліки Прогінорм.

В інструкції до препарату пишуть, що його призначають при профілактиці звичного викидня або загрози викидня на фоні лютеїнової недостатності, а також загрозі передчасних пологів. З можливих варіантів застосування цього препарату ще є порушення менструального циклу (дизовуляція, ановуляція).

Проте 28 січня у дівчини почалися кров'яні виділення, а біль у нижній частині живота не зникав. Про це в телефонній розмові дівчина сказала лікарці, але та, як розповідає Олеся, заперечила можливість позаматкової вагітності.

— Вона сказала, що Настя перебільшує свої відчуття болю і на прийом до неї йти не потрібно. Постійно дратувалася і казала, що донька весь час чимось не задоволена, — пригадує мати. — Лише сказали прийти на огляд в клініку після менструації (кров'яні виділення вважали за менструацію — авт.).

Але ще через два дні кровотеча почалася сильніша, і біль став ще більш нестерпним. Дівчина вже навіть не могла ходити на роботу. Як розповіла Олеся, коли Анастасія знову написала лікарці, та не назначала прийом, лише в телефонній розмові визначила діагнози. Казала, що це менструація і призначила ліки ацемік, які п'ють при кровотечі або ризику кровотечі при посиленні місцевого фібринолізу. А також свічки диклоберл, які мали б зменшити біль.

Ще до 5-го лютого Настя слідувала настановам Фоміної, але коли її стан дійшов до критичного, то вона звернулася до іншого лікаря в жіночу консультацію КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».

— Коли звернулися до іншого лікаря, то вже було пізно. Була вже лопнувша труба, яйцеклітина вже настільки виросла, що та лопнула і стався вилив у черевну порожнину. Був дренаж, але дякувати Богу вже все гаразд, — каже Леся Макаревич.

Однак Насті видалили праву фалангову трубу.

Хочуть справедливості

Родина писала звернення у Національну службу здоров'я України. Звідти прийшла відповідь: оскільки це приватна клініка, вони не можуть вплинути на цю справу. Їм порадили звертатися до МОЗ України.

Написали також лист у Департамент охорони здоров'я Вінницької міської ради. Звідти його переадресували до Вінницької обласної військової адміністрації.

Крім того, подали заяву у поліцію Вінницької області. У відповіді вказали, що було встановлено кримінальні ознаки за ст. 140 ККУ (Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником), і справу направлено до СВ Вінницького РУП для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зверталася мати дівчини і до податкової. Адже коли вже після операції пішла до клініки «Ремедівін», щоб підготувати виписку з картки, їй там відмовили в цьому.

— Адміністратор сказала, що картки заводять лише тим пацієнтам, у яких було те чи інше втручання в самій клініці. Крім того, оплачуючи візити у Фоміної у «Ремедівін», Настя ні результатів огляду, ні чеків, ні квитанцій на руки не отримувала, касового апарату вона там не бачила, — зауважує жінка.

Наразі є відповідь від Державної податкової служби України Вінницької області. У листі-відповіді повідомили, що ними було зроблено перевірку та встановлено порушення за ст. 3 п.1  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а також за ст. 155-1 Кодексу про адміністративні правопорушення. 

Крім того, відомо, що до ТОВ «Ремедівін» будуть застосованні фінансові санції.

Що відомо про лікаря Тетяну Фоміну?

Жінка працює не лише в «Ремедівін», а й в жіночій консультації КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1». Також її можна побачити в списку лікарів ТОВ «Медичний центр “ОМЕДА”».

Вона лікар акушер-гінеколог вищої категорії, має стаж роботи 28 років. Тетяну вважають експертом з питань планування та ведення вагітності, лікування захворювань шийки матки і розв'язання гінекологічних питань.

Про Тетяну можна знайти як позитивні, так і негативні відгуки.

Після неприємної ситуації зі служби приїхав навіть батько Насті, Сергій Макаревич, який нині боронить нашу державу у лавах ЗСУ. Він розповів, що приходив в клініку до Тетяни Фоміної. Жінка, як пригадує чоловік, не змогла пояснити зі своєї сторони, чому все так склалося.

— Зараз готую заяву до суду на відшкодування моральної та матеріальної шкоди. На жаль, в наш час лікарі уникають відповідальності, тому пробуємо всі способи, — каже Олеся Макаревич. — Таке «лікування» не повинно залишитися без покарання.

Журналістка «20 хвилин» зв'язалася з Тетяною Фоміною. Лікарка повідомила, що вона готова говорити про це. Але наразі потрібен дозвіл, адже справа стосується розголошення лікарської таємниці. Як тільки цей момент буде вирішений, вона надасть свій коментар.

 


Читайте також:

«Ніяких підстав — просто відмовили!» У Вінницькому МСЕК чоловіку без пояснень не дали групу

«Не дають годувати, труять та б'ють...» Зооволонтери звернулися до міської влади

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (63)
  • Эвелина Лесик

    ситуація звичайно жахлива,але можно було проконсультуватись і у іншого лікаря,що в Вінниці гінекологів немає?чого бігали в платну клініку коли є безкоштовні жіночі консультацї?
  • ИРЕНА

    Чудовий лікар !! Були з дочкою багато разів і завжди отримували професійну допомогу !
    Але кожен пацієнт має право піти до другого лікаря , якщо щось не влаштовує !
  • Катерина Кириленко

    Тепер ясно - чого на сайті Ремедівін цін немає, і куди не треба й збиратися з любого питання. Спеціально зайшла глянути. Нема чека та виписок - і ти туди не ходила в любій спірний ситуації..
    "Адміністратор сказала, що картки заводять лише тим пацієнтам, у яких було те чи інше втручання в самій клініці. Крім того, оплачуючи візити у Фоміної у «Ремедівін», Настя ні результатів огляду, ні чеків, ні квитанцій на руки не отримувала, касового апарату вона там не бачила, — зауважує жінка"
  • Helen Kondratuk

    Тут потрібно вислухати іншу сторону. З викладеного матеріалу дуже багато питань та халатності самої дівчини до свого здоровʼя. Особисто знаю Фоміну Т. багато років, яка вела мою вагітність, нічого лишнього не призначала та була уважною. До її кабінету завжди були великі черги.

keyboard_arrow_up