«Не дають годувати, труять та б'ють...» Зооволонтери звернулися до міської влади

«Не дають годувати, труять та б'ють...» Зооволонтери звернулися до міської влади
Мешканці міста, опікуни, зооволонтери та активісти на зустрічі з Миколою Форманюком. Небайдужі вінничани хочуть добитися вирішення проблеми з безпритульними тваринами
  • Проблема безпритульних тварин залишається актуальною у нашому місті.
  • Небайдужі вінничани прийшли на зустріч з представником влади, щоб донести суть проблеми та посприяти її вирішенню.

У Вінниці дедалі частіше порушують питання безпритульних тварин. На це вплинуло кілька факторів: поширення сказу, збільшення кількості безхатніх тварин та кількість конфліктів між мешканцями про те, як ми можемо співіснувати з чотирилапими.

Про це до міської влади прийшли поговорити небайдужі мешканці Вінниці. Серед активістів була Руслана Кравченко, зоозахисниця з юридичних питань. Вона пояснила, що в нас порушують закон України про захист тварин. Для прикладу вона розповіла: часто голови ОСББ, забороняють годувати тварин або труять їх. Також сусіди, які не люблять тварин, б'ють тварин та їх опікунів. Серед вінничан, які прийшли на зустріч, були такі, що зазнали побиттів.

Руслана Кравченко

— В нас є програма, прийнята сесією, по регулюванню чисельності тварин гуманними методами. Ця програма передбачає, що в нашому місті безпритульні тварини підлягають вилову, перебувають на карантині, стерилізуються, вакцинуються, соціально адаптуються і випускаються на попереднє місце свого проживання, — пояснює Руслана. — І от ключове питання: коли далі тварин повертають у двори (а зрозуміло, що тварини проживають на прибудинкових територіях), то вчиняються страшні конфлікти. Тому що немає ніякого юридичного механізму того, хто має за цими тваринами доглядати. Хто має годувати? Хто має дивитися за станом здоров'я? Це ж питання безпеки й доброустрою. Це не питання навіть про любов до тварин.

Відео дня

Руслана Кравченко також наголосила, що безпритульні тварини по закону є власністю громади міста. Але часто волонтери намагаються закрити ці потреби самостійно: годують, лікують, роблять укриття та дбають про них. Натомість — зустрічаються з опором деяких мешканців Вінниці.

Тому, зважаючи на це все, активісти й звернулися до заступника мера Миколи Форманюка.

Не дають нормально піклуватися

І однією з причин поширення сказу в нашому місті є невирішене питання контролю безпритульних собак. Руслана пояснила: оскільки тварин постійно женуть з одного місця в інше, офіційні опікуни, які відповідають за вакцинацію від сказу, не можуть до кінця проконтролювати, чи отримала собака або кицька вакцину вчасно.

— Я не раз зверталася і до Форманюка, і до Моргунова з проханням впорядкувати це питання. І яка мені була відповідь від міської ради? Ну ви розумієте, не всі люблять собак, і деякі люди можуть не хотіти їх бачити. Але якщо міська рада своїм документом дозволила проживання цих тварин на вулиці, то як вона може сама собі суперечити? — риторично запитує активістка. — Більше того, зараз існує закон України про захист тварин від жорстокого поводження, стаття 16 якого передбачає повернення тварин на вільне проживання. Кабмін визначив порядок, як саме ці тварини мають проживати й де.

Згідно з цим законом, опікуни можуть за згодою власника земельної ділянки встановлювати та облаштовувати для тварин місця проживання, тобто робити укриття або будки. Це допомогло б контролювати регулярність харчування, лікування та вакцинації тварин. 

Ніхто ні за що не відповідає?

У більшості випадків, як каже Руслана, власником земельної ділянки є місто, а розпорядником — міська влада. Тож щоб встановити укриття для тварини, потрібен дозвіл від міської ради. Але волонтерам кажуть домовлятися про це з головами ОСББ, які, за словами опікунів, зазвичай виступають проти.

Навіть коли вдається встановити укриття чи будку, її потім руйнують, і ніхто не несе за це відповідальності.

— На зустріч також прийшла Ольга, яка створила таку будку, але її зруйнували два молодики, а потім ще й побили її матір, — розказує Руслана Кравченко. — Викликали поліцію, подали заяву. І тут Ольга телефонує мені і каже: «Руслана, уявляєш, поліція зробила запит на міську владу. І от від житлового господарства приходить відповідь, що вони взагалі не мають до цього ніякого відношення, нічого не знають і це їх не стосується». Але в мене теж є від них відповідь, що вони повідомили всім ОСББ і управляючим компаніям про недопущення перешкоджання діяльності опікунів. Як це зрозуміти?

Для волонтерів, опікунів та активістів постало питання: Що робити в таких випадках, коли ні поліція, ні міська влада, ні голови ОСББ не хочуть брати на себе відповідальність? Хто ж відповідальний за безпритульних тварин, хто має дбати про них і яким чином?

Виховання і чіткий алгоритм

Цією зустріччю, що відбулася минулої п'ятниці, волонтери та активісти хотіли добитися розробки чіткої інструкції, як це питання можна врегулювати.

— Ми бачимо це так. Перше: повинна обов'язково бути контактна особа в міській раді чи комісія, яка при конфліктній ситуації, коли людина-опікун хоче встановити укриття, може зробити запит у міську раду. Тоді представник від міської ради обдивляється місце, узгоджує все, і там встановлюється будка за попередньо виведеними нормами, — каже зооволонтерка. — Він (Микола Форманюк — авт.) каже, що будуть теж ламати. Коли будуть ламати, тоді будуть нести відповідальність, тому що це вже буде офіційне майно. Крім того, до цієї контактної особи мають право звернутися й звичайні мешканці, щоб контролювалося, чи там чисто і доглянуто. Друге: щоб опрацьовували звернення та давали дозволи на встановлення укриттів. І третє: обов'язково — робота з населенням, окремо з головами ОСББ. Якщо створюється ОСББ, а на ньому проживає собака, значить, тим більше його зобов'язати облаштувати для цих тварин укриття.

Волонтери вважають, що це допоможе розв'язати проблему як для людей, так і для тварин. Якщо коти та собаки матимуть нормальне харчування, догляд і лікування та постійне місце проживання, то будуть соціалізованими і не нападатимуть. Врешті перестануть складати будь-яку небезпеку для людей.

Думки та прохання громадян заступник міського голови вислухав. Зустріч завершилося тим, що він сказав писати письмове звернення.

Це трохи обурило місцевих мешканців, адже, як вони зазначили, таких звернень писали вже безліч, але ні до яких результативних дій це не призвело.


Читайте також:

Корупційна справа з Гнівані: чому прокурор просив повернути заступника мера під варту?

Хто не вклеїв фото, ще маєте час: що потрібно знати про заміну паспорта-книжечки?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (77)
  • Vitold

    Трохи ці зоозахисники забембали. В пріоритеті зазар допомога бійцям, це і дрони, РЕБи, засоби маскування і т д. А вони хочуть тягнути гроші з бюджету на ліво і направо.
    Я НЕ ПРОТИ допомоги тваринам. Але якщо стоїть питання виживання солдата ЗСУ і привілеї для бродячих собак, то вибір очевидно. Інакше ми втратимо країну. Хоча може ці зоозахисники цього і добиваються...

    надя ланова reply Vitold

    тупа дура - е кошти для людей і е кошти для тварин. Є люди які люблять тільки себе
  • 07011308

    Сама стала жертвою нападу собак  біля "Вівату". Там цих собак з десяток. Пройти не можливо.
  • Світлана

    Взагалі на вулицях не має бути безхатченків-собак. Всі мають бути у приютах.
  • Vadim Pavlov

    Просто не розумію чому основну проблему закидують на вмр? Основна проблема я вважаю це власники.

    Наталія Навроцька reply Vadim Pavlov

    Вінницька міська рада прийміть до уваги попередній коментар!

    Наталія Навроцька reply Vadim Pavlov

    Vadim Pavlov ВМР винна в тому, що на кошти містян відбудували муніц.притулок, в обов'язки якого входить стерилізувати безкоштовно бродячих псів міста. Але вони не хочуть це виконувати. Поки вийдуть на заявку придумають такі умови і витріпають нерви, що людина вже не хоче з ними зв'язуватися. Це я з власного досвіду пишу. Впродовж 3 років давала їм заявки для стерилізації собак біля мого будинку. Такого хамського відношення, як від працівників муніц.притулку на вул.Гонти я не забуду ніколи.

    Катя Христич reply Vadim Pavlov

    Vadim Pavlov, корінь проблеми в низькому рівні життя у нашій країні. Звідси - низький рівень культури, неосвідченість, безгрошів'я населення.

keyboard_arrow_up