Корупційна справа з Гнівані: чому прокурор просив повернути заступника мера під варту?

Корупційна справа з Гнівані: чому прокурор просив повернути заступника мера під варту?
  • Відбулося чергове засідання з обрання запобіжного заходу Віктору Гавришку, якого підозрюють у розкраданні Гніванського міського бюджету. 
  • Що вирішили цього разу? Журналісти «20 хвилин» побували на суді.

З останніх ухвал відомо, що Віктора Гавришка мали тримати під вартою до 14 квітня 2024 року з можливістю внесення застави у розмірі 302 800 гривень. Проте була подана апеляційна скарга, і на 20 березня призначили судове засідання.

Апеляційний суд відмовив у задоволенні скарги, тож рішення про тримання під вартою з можливістю застави залишили без змін.

Відео дня

Як стало відомо на сьогоднішньому засіданні, заставу таки внесли. Однак невдовзі прокурор подав клопотання про те, щоб повернути підозрюваного під варту. Обґрунтував це тим, що Віктор Гавришко не дотримувався зобов'язань після внесення застави.

Серед п'яти вимог, які перелічив прокурор, підозрюваний порушив чотири:

  • не здав на зберігання закордонні паспорти,
  • за місцем проживання його постійно не було,
  • про зміну місця проживання не повідомляв,
  • виникали постійні проблеми з викликом на допити (Віктор або приїжджав сам без захисників, або взагалі не приїжджав).

Три захисники Гавришка висловили заперечення на клопотання прокурора і дали пояснення, чому не вдалося виконати покладені на їхнього клієнта зобов'язання. Вони посилалися і на стан здоров'я, і некомпетентність слідчого та прокурора, а також на недоліки в роботі правоохоронних органів у цілому.

Крім того, сторона захисту назвала засідання «судовим терором» та закликала суддю відмовити у задоволенні вимоги прокурора. Про це також попросив і Віктор Гавришко.

В свою чергу прокурор просив змінити запобіжний захід на тримання під вартою без можливості внесення заставу.

Після того, як суддя вислухав усі сторони, він відмовив у задоволенні клопотання прокурора. А оскільки за Віктора Гавришка внесли заставу, то фактично він продовжує перебувати на волі. Слідство у його справі продовжується.

Нагадаємо, що в жовтні 2023 року у заступника міського голови міста Гнівані Віктора Гавришка провели обшук в автомобілі «MERCEDES-BENZ GL 550», яка згідно з деклараціями належить йому. Тоді правоохоронці вилучили ряд речей, серед яких гроші в сумі 4320 доларів США.

Уже 14 лютого головний прокурор Вінницької області Олексій Химченко повідомив, що всім фігурантам справи повідомили про підозру за частиною п'ятою статті 191 Кримінального кодексу України (Привласнення бюджетних коштів у великих розмірах, скоєних у воєнний час організованою злочинною групою). 

Учасників злочинної групи спочатку взяли під варту, але відомо, що ухвалою Вінницького міського суду, директорку комунальної установи «Гніванський центр з обслуговування закладів освіти», Ларису Семко взяли під домашній арешт, а попередній запобіжний захід про тримання під вартою з можливістю внести заставу у розмірі 1 563 619,47 грн скасували. До бухгалтерки комунальної установи Альони Каперіс також застосували запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Щодо підприємця Олександра Католіка, то його згідно з останніми рішеннями взяли під варту на строк шістдесят днів, до 3 травня 2024 року, з можливістю внесення застави у розмірі 242 тисячі 240 гривень. Відомо, що застава сплачена.


Читайте також:

Не хочете Бучми 2.0 — вакцинуйте своїх тварин! У Вінниці збільшилась кількість випадків сказу

Хто не вклеїв фото, ще маєте час: що потрібно знати про заміну паспорта-книжечки?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up