«Ніяких підстав — просто відмовили!» У Вінницькому МСЕК чоловіку без пояснень не дали групу

«Ніяких підстав — просто відмовили!» У Вінницькому МСЕК чоловіку без пояснень не дали групу
Чоловіка з коксартрозом ІІІ ступеня не визнали інвалідом у Вінницькому міжрайонному МСЕК. Пояснювати причину відмовились
  • Всі лікарі кажуть, що Юрію Юнову можна отримати групу, але в МСЕК без пояснень відмовляють.
  • Журналістка «20 хвилин» намагалась з'ясувати, у чому річ.

До редакції «20 хвилин» звернулася родина Юнових. Вони повідомили, що Юрій Юнов 4 квітня, за направленням сімейного лікаря, звернувся до Вінницького міжрайонного МСЕКу, щоб нарешті оформити групу.

Як розповіла дружина Оксана Юнова, 2019 року її чоловіку поставили діагноз: двобічний диспластичний коксартроз ІІ ступеня. Лікар, у якого вони лікувалися всі ці роки, нещодавно повідомив, що у чоловіка ця хвороба вже прогресувала до ІІІ ступеня, і є асептичний некроз лівого стегнової кістки.

Відео дня

— Фактично суглоб розкладається потихеньку. В нас є всі знімки, всі підтвердження, і протягом року нам сказали, що потрібно буде зробити операцію — заміну кульшового суглоба, — розповіла Оксана про стан чоловіка.

Через це родині сказали оформити групу, перед тим пояснивши, що з даним діагнозом Юрію мають дати другу.

Коли чоловік прийшов до лікаря, той, як розповіла Оксана, нічого не дивився, лише спитав, на що чоловік жалієтеся, а з заключеннями навіть не ознайомлювався.

— Він спитав: «Що вас турбує?». Юра йому пояснив, що те і те, а той одразу висновок: «Відмовити», — пригадує жінка. — Ніяких підстав, просто відмовили і все. Лише сказали писати скаргу на обласний.

Чоловік того ж дня написав скаргу.

Юрій та Оксана знову ж зателефонували і своєму сімейному лікарю, і своєму лікуючому. Ті в один голос зазначають, що вони шоковані таким рішенням.

Крім того, в постанові КМУ №10 від 21.01.2015 р. є чіткий перелік станів, за яких група інвалідності встановлюється довічно. В списку можна знайти діагноз Юрія, згідно з яким йому справді мають дати 2-гу або навіть 3-ю групу (дивлячись від ступеня хвороби).

Журналістка «20 хвилин» також намагалась зв'язатися з Вінницьким міжрайонним МСЕКом, щоб отримати коментар. Там сказали, що коментувати без дозволу керівництва не можуть. Тож ми звернулися до департаменту охорони здоров'я Вінницької обласної військової адміністрації.

Прокоментувала цю ситуацію виконуюча обов'язки головного лікаря Вінницького обласного центру медико-соціальної експертизи Юлія Даниленко:

— Фахівці медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) визначають ступінь функціональних порушень по виявленій патології , що призводить до обмеження життєдіяльності та є критерієм встановлення інвалідності. Якщо пацієнт не згоден з рішенням МСЕК, є можливість його оскаржити, — каже пані Юлія. — Для цього необхідно звернутися з письмовою заявою до обласної комісії. Після розгляду звернення буде призначено та проведено повторний огляд обласною МСЕК і винесене рішення.

Юлія Даниленко пояснила: якщо ви не погоджуєтеся з рішенням і обласної МСЕК, то можете подати оскарження до Центральної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Міністерства охорони здоровʼя України.

Також в коментарі додали, що усю необхідну інформацію можна завжди дізнатися зателефонувавши на телефон гарячої лінії +380 432 697 921.

— Або ж прийти до мене на особистий прийом, — сказала виконуюча обов'язки головного лікаря.

Прийом громадян у Вінницькому обласному Центрі медико-соціальної експертизи проводиться після попередньої реєстрації в кабінеті №4 (вул. Магістратська, 21), де чітко і коротко заявником викладається суть справи, для підготовки та вивчення необхідних матеріалів перед прийомом. Тоді ж призначається дата прийому.

Критерії встановлення інвалідності

На офіційній сторінці Міністерства охорони здоров'я є роз'яснення, за якими критеріями встановлюється група.

I група інвалідності (підгрупи А і Б)

Люди з І групою інвалідності мають найважчий стан здоровʼя: вони не здатні до самообслуговування або можуть виконувати лише окремі його елементи, потребують постійного стороннього нагляду/догляду/допомоги. 

Критерії встановлення I групи інвалідності — це нездатність до: 

  • самообслуговування, 
  • самостійного пересування, 
  • орієнтації (дезорієнтація),
  • спілкування, 
  • контролювання своєї поведінки, 
  • навчання тощо. 

ІI група інвалідності

Особи, яким встановлено II групи інвалідності, зазвичай мають значне обмеження життєдіяльності, проте можуть обслуговувати себе самі та не потребують постійного нагляду/догляду або допомоги.

До критеріїв встановлення II групи інвалідності належать значні обмеження:

  • самообслуговування (людина не може обходитися без допоміжних засобів або допомоги інших осіб), 
  • самостійного пересування,
  • здібності до навчання, роботи, орієнтації або до спілкування,
  • здатності частково чи повністю контролювати свою поведінку. 

ІIІ група інвалідності

Люди з III групою інвалідності мають помірні функціональні порушення й обмеження життєдіяльності. Вони потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

Критеріями для встановлення III групи інвалідності є обмеження:

  • самообслуговування (людина потребує використання допоміжних засобів);
  • самостійного пересування (пересування з великою втратою часу); 
  • навчання (можуть навчатися у закладах загального типу за умови дотримання спеціального режиму навчального процесу або за допомоги інших осіб); 
  • праці (частково втрачають можливість для повноцінної трудової діяльності);
  • орієнтації, спілкування;
  • контролювання поведінки (частково контролюють в особливих умовах). 

Особи з інвалідністю III групи можуть навчатися та працювати, однак за умови забезпечення їх засобами компенсації фізичних дефектів чи порушених функцій організму, проходження реабілітації.

Також, наголосимо, якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії обмежують чи порушують ваші права, звертайтеся телефоном на гарячу лінію МОЗ: 0 800 60 20 19.

 

Читайте також:

«Не дають годувати, труять та б'ють...» Зооволонтери звернулися до міської влади

Корупційна справа з Гнівані: чому прокурор просив повернути заступника мера під варту?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Liudmyla Bateruk

    беруть взятки страшенні за те щоб дати групу,навіть інвалідам яким треба давати групу пожиттєво,сволота я б розстрілювала таких без жалю
  • Vitold

    Що не кажіть, а вінницькі лікарі групу  за гроші дають.
  • Serg

    Щоб суки мсек хоронили свої виводки в закритих гробах.
  • 77161

    Там одні хапуги, без грошей навіть не дивляться. В суд іти не варіант, бо суддя не має медичної освіти і вирішувати питання стану здоров'я не має компетенції. От і виходить замкнуте коло. Єдиний вихід давати огласку через медіа.

keyboard_arrow_up