Ліки за «ковідну тисячу». Перевірили, як це працює у вінницьких аптеках

Ліки за «ковідну тисячу». Перевірили, як це працює у вінницьких аптеках
  • Кілька днів тому всі українців, старші 60 років, отримали змогу розраховуватися за ліки «ковідною тисячею». 
  • Невдовзі розширять перелік тих, кому дозволять купувати медпрепарати за гроші з програми «ЄПідтримка». 
  • Хто ще зможе купувати таким чином ліки? Як ця послуга наразі працює у Вінниці?

Із 24 січня вінничани можуть витрачати 1000 гривень, отримані у межах програми «ЄПідтримка» за вакцинацію від COVID-19, на придбання ліків в аптеках та інтернет-аптеках. Щоправда, наразі можуть це робити лише містяни, старші 60. Вік людини перевіряє банк.

Однак кілька днів тому під час селекторної наради в Офісі президента йшлося про те, щоб розширити категорії людей, які зможуть купувати ліки за гроші з допомоги держави. 

«Так, розглядається можливість дозволити використання цих коштів на ліки для осіб з інвалідністю першої групи, незалежно від віку», — читаємо у повідомленні. Про те, коли це буде запроваджено поки не говорять. 

Відео дня

Як зараз можна купити ліки за ковідну тисячу?

На сьогодні вже понад 7,5 млн громадян одержали виплати в межах програми «ЄПідтримка» за вакцинацію від COVID-19. Нагадаємо, що витрачати гроші можна лише на чітко визначені товари та послуги: 

  • книги;
  • абонемент у спортзал;
  • квитки на концерти;
  • квитки у музей;
  • квитки у виставкові центри;
  • квитки у театр;
  • квитки у кінотеатр;
  • авіаквитки в межах України;
  • залізничні квитки в межах України.

З 19 грудня карткою «ЄПідтримка» можна було розраховуватися лише за допомогою смартфону з функцією безконтактної оплати та в онлайні. Однак вже з початку з початку січня можна оформити пластикову картку «ЄПідтримки». Детальніше про це ви можете прочитати у нашому матеріалі ТУТ. 

Повернімося до придбання ліків. За словами міністра економіки Олександр Грибана, купити пенсіонери можуть лише виключно лікарські засоби. Не можна купувати засоби з недоведеною ефективністю, біологічно активні добавки чи якісь медичні прилади. 

Ми запитали у вінничан на своїй Facebook-сторінці про те, чи користувалися вони цією послугою та чи не виникало проблем? 

У відповідь кілька вінничан написали, що вже користувалися послугою. До прикладу, вінничанка Оксана Ткачук пише: «Все добре. Одного дня ми купили ліків на 400 гривень. Наступного дня купували в іншій аптеці, і теж пройшла оплата без проблем». 

Містянка Людмила Руда ж пише, що не всі аптеки продають по «ЄПідтримці», хоча мали б усі, включно з інтернет-аптеками. А вінничанка Тетяна Купчинська говорить, що не розуміє рішення продавати ліки за цією програмою лише пенсіонерам. Каже, що діти та молоді люди теж хворіють.

Ми вирішили перевірили, як оплата «ЄПідтримки» працює у Вінниці. Для цього відвідали сім аптек, що працюють у Вінниці, і запитали, чи можна у них розрахуватися карткою «ЄПідтримки». Описуємо, що нам розповіли в аптеках.

У цій аптеці можна розплатитися за допомогою смартфону або фізичною карткою «ЄПідтримки». Або ж можна купити ліки в онлайні за допомогою сайту tabletki.ua. 

У цій аптеці нам сказали, що можна розрахуватися карточкою або телефоном. Також у закладу є сайт, де теж можна розрахуватися за своїми покупки за допомогою «ЄПідтримки». 

Тут одразу при вході прикріпили оголошення з таким змістом: «В нашій аптеці відвідувачі у віці 60+ можуть придбати ліки за кошти програми «ЄПідтримка». Купити можна буде лікарські засоби і за рецептом лікаря, і без нього. Сплатити ліки можна електронною карткою у додатку банка або, отримавши пластикову картку у відділенні банку. 

У цій аптеці теж запрацювала система. Можна розраховуватися за допомогою: смартфону, пластикової картки, сайту. 

Як нам сказала фармацевтка, у них можна розрахуватися за допомогою смартфону та пластикової картки. Також можна купити ліки в онлайні за допомогою сайту tabletki.ua. 

У цій аптеці також можна розраховуватися за допомогою смартфону або пластикової картки «ЄПідтримки». Працює також інтернет-магазин, де теж можна розрахуватися карткою. 

І в останній аптеці, в яку ми зайшли, теж працює система оплати за допомогою програми «ЄПідтримка». Розраховуватися можна: смартфоном або пластиковою карткою. 

  • «Конекс»

В аптеках цієї мережі, як сказано на їхньому сайті, можна купити ліки зі знижкою 3% та сплатити карткою «єПідтримка». На сайті уточнюють: «Згідно з умовами програми карткою можна придбати виключно ліки, а не усі товари, що продаються в аптеці. До прикладу: карткою не можна буде сплатити вітаміни, дієтичні добавки, дитяче харчування, косметику, медичні вироби та прилади (маски, бинти, вироби для ін’єкцій, інгалятори, пульсоксиметри тощо)». 

Тож, підсумувавши, бачимо, що система працює. Якщо у вас телефон, що не підтримує безконтактну оплату, то ви можете придбати ліки в онлайн-аптеках. Майже у кожній мережі аптек, що зараз працює у Вінниці, є сайт. Деякі з мереж аптек на своїх сайтах вже розписали коротку інструкцію для покупців. 

Якщо коротко, то для оплати в онлайн-аптеці необхідно лише ввести номер картки, термін її дії та CVV-код, який вказано на звороті картки. Цю інформацію можна побачити в мобільному банку. Після оформлення замовлення на телефон прийде сповіщення про підтвердження оплати.


Читайте також:

Можна витратити на ліки чи інші товари? Розповідаємо про зміни з «ковідною тисячею»

«Кількість хворих росте в геометричній прогресії»: про завантаженість лікарень та «Омікрон»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наталия Войт

    Работает нормально,но почему только 60+,болеют все.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Ols Kat

    А после прививки обязательно нужно будет лечиться?

keyboard_arrow_up