Можна витратити на ліки чи інші товари? Розповідаємо про зміни з «ковідною тисячею»

Можна витратити на ліки чи інші товари? Розповідаємо про зміни з «ковідною тисячею»
  • Всі вакциновані двома дозами українці можуть отримати тисячу гривень через програму «ЄПідтримка». Цією послугою вже скористалися мільйони українців.
  • Однак деякі люди обурювалися переліком товарів, які можна придбати, та відсутністю фізичних карток. Тож з початку 2022-го у «ЄПідтримка» розпочалися нововведення. 
  • Розповідаємо про зміни з «ковідною тисячею».

З початку запуску програми «ЄПідтримка» понад 7,2 млн українців подали заявки в Дії на отримання 1000 гривень. Про це 17 січня повідомили на Урядовому порталі. За чотири тижні дії програми українцям виплатили майже 7 млрд гривень. Майже 1,5 млрд гривень з отриманих коштів люди вже витратили.

Як дізнаємося з офіційної інформації, за видами витрат найпопулярнішими стали:

Відео дня

Як кажуть у Мінекономіки, на другому етапі виплати «ковідної тисячі» (ІІ-ІІІ квартал 2022 року) вони запропонують альтернативний офлайн-механізм, над яким зараз працюють. 

«Люди, які не мають смартфонів, зможуть подати звернення на отримання допомоги в офлайн форматі. Механіка, яким саме чином відбуватимуться виплати, нині розробляється», — читаємо у повідомленні міністерства. 

Поки такої можливості немає, то отримати 1000 гривень можна через «Дію». Розкажемо про інші плани та наявні зміни.

З'явилися фізичні картки

Наразі лише два банки почали видавати пластикові картки «єПідтримки». Це «Монобанк» та «Альфа-банк». У останньому оформити такі картки можна з 10 січня. Як дізнаємося з їхнього сайту, для цього потрібно:

  • оформити картку у відділенні;
  • встановити «Дію» та надіслати у додатку заявку на отримання коштів, обравши необхідний банк;
  • чекати на нарахування тисячі. 

Як пояснили у Монобанку, вони почали оформляти такі картки з 11 січня. Співзасновник цього банку Олег Гороховський написав коротку інструкцію, як це зробити: «Потрібно в останній версії додатку зайти у свою карту «єПідтримка», висунути картку свайпом ліворуч і там у меню обрати «Випустити пластикову картку». 

Гороховський додав, що випуск картки безплатний, лише потрібно сплатити за доставку «Нової пошти». 

Можна буде придбати ліки

Придбати ліки зможуть лише пенсіонери. Наразі міністерство цифрової трансформації ще працює з банками, однак до кінця січня функція має запрацювати. 

— Дамо можливість людям віком більше ніж 60 років спрямувати кошти на придбання ліків. Подальше її вдосконалення залежатиме від попиту, а також від того, які галузі потребуватимуть державної допомоги. В майбутньому ми зможемо легко підлаштувати її під потреби економіки та нові виклики. Це частина нашої нової економічної політики, в основі якої стимулювання попиту через допомогу людям, — сказала пані-міністр економіки Юлія Свириденко. 

У Міністерствах обіцяють, що технічні складові вдосконалюють так, щоб ліки можна було придбати і в фізичних магазинах, і в онлайні. 

У Вінниці можна купити й інші товари?

Нагадаємо, для того, щоб отримати тисячу треба: бути повнолітнім, вакцинованим та мати смартфон. Далі вам потрібно згенерувати електронний ковід-сертифікат у додатку «Дія». Впродовж 10 днів 1000 грн буде зараховано.

Ось на що можна витратити гроші, як йдеться на офіційній сторінці «ЄПідтримки»: 

Однак днями один з магазинів Вінниці у своїх соцмережах повідомив, що у них можна розраховуватися «ЄПідтримкою». У магазині продають одяг, взуття, іграшки, канцтовари, книги та інші речі. Як бачимо, у переліку цих категорій немає. 

Ми зателефонували на гарячу лінію магазину, аби дізнатися деталі, як звичайний покупець. Додзвонитися туди було не легко. Ось який діалог у нас склався: 

— Чи можна розраховуватися карткою «ЄПідтримки»? — питаємо ми. 

— Розраховуватися можна тільки в офлайн магазинах. Перелік можете на магазині уточнити, — чуємо від працівниці. 

— Тільки книжки можна придбати у вас?

— Уточнюйте на магазині, що вам там запропонують.

— То це можуть бути й не тільки книжки?

— Так, можливо. Щоб у чеку була принаймні одна книжка. Ви можете завітати до нашого магазину, там більш розширений список. У нас немає цього списку товарів. 

Як читаємо на сайті «ЄПідтримки», для того, щоб у бізнесу була можливість долучитися до цієї програми треба мати: POS-термінал та МСС-код, який відповідає одному з кодів з постанови.

Тож, наразі ми написали свої запитання у Міністерство цифрової трансформації, яке розробляло «ЄПідтримку», з приводу цієї ситуації. Як тільки нам нададуть відповідь, ми оновимо матеріал. 


Читайте також:

У Вінниці вже можна отримати третю дозу вакцини проти COVID. Пояснюємо, як це зробити

У Вінниці може з'явитися три нових парки. Розповідаємо деталі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ира Ирина

    о пенсионерах подумали,а об инвалидах забыли!ох и правительство забывчивое!
  • Людмила Альбертович

    Ви хочете щоб читали ваші статті? Авторизуйтеся

    Aristokrat Restaurant-Hotel reply Людмила Альбертович

    Людмила Альбертович 5 баллов

keyboard_arrow_up