У Вінниці може з'явитися три нових парки. Розповідаємо деталі

У Вінниці може з'явитися три нових парки. Розповідаємо деталі
  • На ближніх сесіях міської ради подадуть проєкти рішень про створення нових паркових зон у Вінниці.
  • Розповідаємо, де можуть бути нові парки, хто працюватиме над створенням і як до цього можете долучитися ви.

За останні десять років у Вінниці не створили жодного нового парку. Офіційно зареєстровані п'ять парків, з них два перебувають на утриманні Вінницької обласної ради. Але, як говорять ініціативні вінничани, цього замало для міста із 370-тисячним населенням.

Проте вже зовсім скоро у Вінниці можуть з'явитися нові паркові зони. Про це ми дізналися від громадської активістки Таїсії Гайди. 

«Над цією ідеєю спільно працює Вінницька міська рада, громадські активісти, ініціативна група мешканців, які проживають на Коріатовичів та представники комунальних підприємств «Інститут розвитку міст» і «Агенції просторового розвитку», — говорить активістка. 

Відео дня

Розкажемо про кожен парк окремо. 

Паркова зона на Замковій

На Замковій горі зараз встановлений 50-метровий флагшток, а навколо нього облаштоване освітлення та облагороджена територія. 

Нагадаємо, у вересні 2020-го громадські організації, зокрема за ініціативи голови ГО «Автомайдан Вінничични» Таїси Гайди, розробили проєкт, який представили на сесії міськради 25 вересня. У ньому вони пропонували створити на території Замкової гори історико-туристичний комплекс-парк.  

Проте інший варіант облаштування історичної пам'ятки на цій сесії запропонували у міськраді. І саме його підтримали депутати. Активісти подали до суду, щоб скасувати таке рішення сесії і домогтися збереження Замкової гори. Їм це вдалося. 

«Зобов'язати вінницьку міську раду розглянути повторно подану 1 вересня 2020-го місцеву ініціативу про створення історико-туристичного комплексу-парку «Замкова гора» у порядку передбаченим законодавством», — сказала тоді суддя. 

За словами Таїсії Гайди, наразі у міської ради вже є план подальшого доброустрою Замкової гори. На облаштуванні флагштоку, на щастя, все не закінчилося.

Як розповідає активістка, було розпорядження міського голови для створення робочої групи, і ця група напрацювала спільний проєкт-рішення, який винесуть на сесію в кінці січня. У ньому йдеться про те, що виділять велику окрему земельну ділянку рекреаційного призначення.

— Департамент архітектури вже презентував другу чергу благоустрою, тобто, буде реконструйована вся гора, — говорить Таїсія Гайда. — Там буде велика паркова відпочинкова зона. «Центр історії Вінниці» займатиметься розробкою інформаційних табличок про вінницький замок, які мають бути на території нової паркової зони.

Вам може бути цікаво: 

Парк відпочинку «Спартак»

На початку грудня 2021 майже три сотні вінничан, мешканців Коріатовича, підписали проєкт рішення про створення сучасного парку відпочинку «Спартак» біля Південного Бугу. Проєкт подали до Вінницької міської ради як місцеву ініціативу. 

Ініціативні вінничани у проєкті рішення пропонують на території, що ще не була забудована, створити парк орієнтовною площею 2,05 га та присвоїти цій земельній ділянці власний кадастровий номер.

— Міська рада погодила, що ідея хороша і створила робочу групу, залучивши мешканців, активістів. Почали обговорення, як має виглядати цей парк. Це обговорення ще триває, але маємо надію, що на наступну сесію міськради винесуть питання про створення цього нового великого парку, — каже громадська активістка Таїсія Гайда. 

Як розповідають представники ініціативної групи, землі зеленої зони від Староміського мосту до Сабаровської гідроелектростанції міська рада почала роздавати. 

 «На частині цих земель біля річки вже розпочалась забудова багатоповерхівками. Влада грубо порушує свої зобов'язання, а земля роздається  всупереч нормам Водного кодексу, які забороняють будувати у прибрежно-захисній смузі річок. На цій території є приватні будинки, на місці яких планується зводити новобудови і розширювати вулиці для під’їзду до майбутніх таунхаусів, ресторанів та яхклубу», — говорить представниця ініціативної групи Любов Кошелева.

Водний парк на Вишенському озері

Про облаштування цієї території теж вже давно говорили у Вінниці. На сайті електронних петицій активісти писали два звернення, і їх підтримували сотні містян.  

«Вінниця має чудове озеро, яке може бути не гіршим за схожі водні парки в Лондоні, Ам'єні, Коломбо, Делі, Бухаресті. Просимо Вінницьку міську раду закласти у бюджет 2022 року кошти на виготовлення проєктно-кошторисної та землевпорядної документації для створення першого водного парку «Вишенське озеро». Вінничани мають жити у сучасному місті», — йшлося у петиції. 

Цю петицію підписали 400 вінничан, і у міській раді взяли до уваги пропозицію. 

— Зараз створили робочу групу, і до неї можна долучитися. Вчора було засідання цієї робочої групи, її очолював заступник міського голови Сергій Тимощук, — каже активістка. — На засіданні насамперед йшлося про те, щоб офіційно оформити озеро, як водний об'єкт, і зробити на Вишенському озері дві відпочинкових зони. 

Як пояснює Таїсія Гайда, одна зона планується біля парку Дружби народів для активного відпочинку на воді. Новостворена «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади» буде займатися тим, щоб організовувати там якісь активні види відпочинку. 

А друга зона, яка протягнеться від парку Дружби народів і аж до Барського шосе, буде для водного парку. 

— Це має бути міська рекреаційна зона з максимально збереженою природою, — каже активістка. — Скоро опублікують на сайті міськради оголошення про створення робочої групи, і всі зможуть долучитися до роботи. Ми будемо чи не першим містом в Україні, де створять водний парк. 

За словами активістки, мерія обіцяє, що проєкти-рішення розроблять впродовж півроку-року. Каже, лід рушив.

 

Читайте також:

За домівку 15 мільйонів? ТОП-10 найдорожчих будинків, які продають у Вінниці

Розпочали будівництво першої черги десятого мікрорайону. Як вона виглядатиме

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Марина Хрищенюк

    Да ладно, хоть бы существующие сохранили, а то уже полгорода в бетон закатали(((
  • Александр Левицкий

    Та ладно выгоднее пару высоток тиснуть)

keyboard_arrow_up