Ковідне відділення в пологовому №1. Чому гінекологи і вагітні проти переїзду в амбулаторію?

Ковідне відділення в пологовому №1. Чому гінекологи і вагітні проти переїзду в амбулаторію?
Фото: Вінницький міський клінічний пологовий будинок №1
  • Через збільшення кількості хворих на коронавірус у Вінниці вирішили перепрофілювати перший пологовий будинок для лікування хворих вінничан.
  • У зв'язку з цим жіночу консультацію пологового хочуть перемістити в амбулаторію Центру первинної медико-санітарної допомоги №3.
  • Раніше ми писали, що лікарі сімейної медицини не схвалюють таке сусідство. Як виявилося, медики з пологового теж проти переїзду.

Після того, як 9 жовтня Вінницька міська рада ухвалили рішення задіяти частину першого пологового будинку для лікування пацієнтів з коронавірусом, а жіночу консультацію розмістити у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №3, позбулися спокою як медики з пологового, так і лікарі сімейної медицини.

Після ремонту амбулаторія ділитиме приміщення з жіночою консультацією
Після ремонту амбулаторія ділитиме приміщеннями з жіночою консультацією

За словами лікарів, спочатку їм повідомили, що амбулаторія і жіноча консультація знаходитимуться в одному приміщенні будівлі, що по вулиці Воїнів-інтернаціоналістів, лише вхід буде з різних боків.

Оскільки в поліклініці відбуваються ремонтні роботи, і 45 співробітників амбулаторії сімейної медицини в антисанітарних умовах в карантин проводять прийом більше 32 тисяч пацієнтів, сусідства почали боятися і фахівці з поліклініки, і з жіночої консультації. Офіційного документу рішення міськради про переселення теж не бачили, кажуть лікарі.

Відео дня
Сімейна амбулаторія ЦМСД №3 обслуговує понад 32 тисячі пацієнтів

Медики амбулаторії Центру медико-санітарної допомоги №3 хвилюються через те, що довгоочікуване відремонтоване приміщення віддадуть пологовому, а їх виженуть. Лікарі пологового — через турботу за вагітних жінок, які контактуватимуть із багаточисельними хворими амбулаторії.

І вагітні, і хворі — в одному приміщенні?

— Ми обслуговуємо 40% жінок області. І всі звикли, що жіноча консультація пологового будинку№ 1 знаходиться саме в цьому будинку, — говорить Алла Борисюк, завідуюча жіночою консультацією пологового будинку №1. — Навіщо нас перевозити в сімейну амбулаторію і робити інший вхід, якщо в нашому пологовому можна зробити те саме. У нас тут достатньо приміщень, спеціально обладнаних кабінетів, де ми можемо надати якісну, екстрену допомогу вагітним. Висококваліфіковані фахівці, які в пологовому пропрацювали по 20-30 років не розуміють, навіщо відокремлювати жіночу консультацію від решти медзакладу.

Жіноча консультація Вінницького пологового будинку №1. Фото з сайту закладу

Вінничанки при надії теж стурбовані таким ходом речей.

— В першому пологовому незабаром я народжуватиму вдруге, — каже вінничанка Юлія. — Про те, що жіноча консультація має переїздити в сімейну амбулаторію, дізналася з інтернету. У нашому місті щодня все більше шириться епідемія коронавірусу, а ми, вагітні жінки — найбільш вразливі до захворювань. Я не уявляю, як в одному приміщенні вестимуть прийом сімейні лікарі і акушери-гінекологи, для вагітних все ж має бути стерильним? Це ж наражає на небезпеку не тільки майбутніх матусь, а і їх дітей.

Вінницький пологовий будинок №1. Фото з сайту закладу

Фахівці пологового нещодавно важко новину про перепрофілювання пережили, аж ось знову стрес для медичного закладу.

— Ковідне відділення і 110 ліжок нам сказали організувати, ми це робимо. Хоча,вважаю неприпустимим в пологовому розміщати хворих з небезпечним вірусом, — зауважила Юлія Голуда, завідуюча пологовим відділенням. — Тепер жіночу консультацію вирішили перевезти. Такий вчинок аргументують тим, що до породіль приходитимуть відвідувачі і приноситимуть вірус. Так ми можемо забезпечити окремий вхід і чергового, який не пускатиме гостей, лише передаватиме передачі. А якщо вагітна жінка ходитиме на консультацію в сімейну амбулаторію, де щодня на прийом приходять сотні хворих дітей і дорослих, це не наражатиме її на небезпеку? Я вважаю, в період поширення коронавірусної епідемії такі реорганізації медичних закладів робити не варто.

«Про переїзд ще рано говорити»

Директор пологового №1 Олександр Банах говорить, що хвилюватися завчасно не потрібно. Рішення щодо переїзду жіночої консультації першого пологового будинку в приміщення амбулаторії по Воїнів-Інтернаціоналістів, 10 не є остаточним, а сам пологовий ще принаймні два тижні працюватиме у звичному режимі.

Кабінет Вінницького пологового будинку №1. Фото з сайту закладу

—  Про переїзд ще рано говорити. Ми всі питання з ковідним відділенням не вирішили, — говорить директор. — Спочатку потрібно отримати розпорядження Головного санітарного лікаря України, що ми внесені до реєстру закладів із надання допомоги хворим із COVID-19. Далі укомплектувати штат, отримати обладнання і договір, підписаний з Національною службою здоров'я України із надання допомоги по «ковідному» пакету. Перша і третя міські лікарні повністю перепрофілювалася в «ковідні». Ми теж маємо можливість приймати хворих, бо у нас є централізована подача кисню. У другому пологовому такої немає.

За словами Олександра Банаха, після того, як пандемія закінчиться, перший пологовий працюватиме у звичному режимі.

 

Читайте також:

Сімейна амбулаторія чи жіноча консультація: кому належатиме лікарня на Воїнів- інтернаціоналістів?

«Вже завтра ми не закриємось»: як перепрофілюють перший пологовий на лікування COVID-19

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Оксана Тимонина

    З цим ковідом знищують безкоштовну медицину взагалі. Народжувала 5 років тому, пологовий 2 був переповнений лікарями, і вдень і вночі педіатри, неонатологи не відходили від дітей, наразі ж знайти хоча б одного лікаря просто неможливо. Лікарня порівняно просто пуста

    Наталья Эйрих reply Оксана Тимонина

    Оксана Тимонина вам пощастило, я народжувала в 1 пологовому- то кишені тримали усі, було це 10років назад  завезли мене з дитиною  у палату , а далі, що хочеш,те й роби
  • Наталья Голюк

    В гор.совет размещать надо , там все равно мало работают и здание большое😁
  • Елена Усенко

    А если, не дай Бог, заболеет кто из ваших родных, а мобильный госпиталь на стадионе, ваша реакция? Сажете условия не человеческие, выбирайте меньшее зло.
  • Inna Soloviova

    Якщо сталась така критична ситуація з лікарнями,то потрібно поступитися,але адекватно,наприклад в Варшаві віддали стадіон для хворих з Covid

    Inna Soloviova reply Inna Soloviova

    Наталя Поліщук а хочете померти дома???

    Inna Soloviova reply Inna Soloviova

    Наталя Поліщук як не буде місць в лікарнях,то чому б ні

    Наталя Поліщук reply Inna Soloviova

    Inna Soloviova ви хочете лікуватись на стадіоні?

    Наталья Голюк reply Inna Soloviova

    Inna Soloviova ,мы не в Варшаве) о чём речь?)Мы в жопе и надолго. Всем здоровья.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up