«Коронавірус у Вінниці буде»: наскільки місто та область до цього готові

«Коронавірус у Вінниці буде»: наскільки місто та область до цього готові
Прес-конференція з питань коронавірусу.
  • Медики та науковці об’єдналися для спільної боротьби з небезпечним вірусом. Вони кажуть, що випадків захворювання не уникнути, але обіцяють зробити все для того, щоб ці випадки були подинокими. Розповідаємо, як регіон готується зустрічати коронавірус.

Сьогодні, 5 березня, у Вінниці було проведено прес-конференцію, що на ній говорили про ступінь підготовленості лікарів міста та області надавати необхідну допомогу у разі підозри або підтвердження небезпечного вірусу. 

— Думаю, що готовність у Вінниці одна з кращих в Україні. У нас є кваліфікований персонал, є лікарі, які проходили міжнародні тренінги з протидії особливо небезпечним інфекціям. Ситуація під контролем, — говорить завідувачка кафедри інфекційних хвороб ВНМУ Лариса Мороз. — Ми знаємо, що робити і маємо той максимальний набір захисних засобів і засобів для лікування, що є наразі в розпорядженні нашої країни. 


Лариса Мороз

Дорослі вінничани з підозрою на коронавірус або ті, які на нього хворіють, будуть госпіталізовані до спеціальних боксів на базі інфекційного відділення першої міської клінічної лікарні. Наразі боксів п’ять. До них облаштований окремий під’їзд машини швидкої допомоги та іншого спецтранспорту. 

— Не можу запевняти, що у нас не буде випадків захворювання на коронавірус. Вони будуть. Але не піддавайтесь паніці та чуткам. Зараз ситуація під контролем, — говорить Лариса Мороз. — Ми будемо докладати максимальних зусиль для того, щоб у Вінниці та області були лише поодинокі випадки захворювання, і щоб ці випадки мали добре закінчення.

Діагностування вірусу і дітей

Відсоток дітей, які можуть захворіти на коронавірус, за прогнозами медиків, невеликий. Однак проблема може виникнути з правильним та вчасним діагностуванням, оскільки клінічні прояви коронавірусу та, наприклад, грипу, доволі схожі: сухий кашель, нежить, висока температура. 

— Дитячий організм вразливий до будь-яких вірусів, не тільки COVID-19. Тому радимо батькам, діти яких лікуються вдома, не відтягувати звернення до сімейних лікарів. Нехай лікар їх обстежить і встановить точний діагноз, — говорить доцентка кафедри дитячих інфекційних хвороб ВНМУ Олена Онофрійчук. — Ми вже відправляли зразки на перевірку до Києва, але вони не підтвердилися. 


Олена Онофрійчук

Бокси для перебування дітей з підозрою на коронавірус, або хворих на нього вже також  облаштовані. Вони знаходяться на базі Вінницької обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні. Медики переконують, що весь персонал установи пройшов необхідні тренінги та знає, як діяти у разі появи хворих на коронавірус. 

Що зробили в області?

У департаменті охорони здоров'я Вінницької ОДА запевнили, що й область готова до випадків занесення та поширення інфекційного захворювання. 

Всі пропускні пункти на кордоні з Молдовою оснащені засобами захисту, а також відведені спеціальні приміщення, куди зможуть тимчасово поміщати людей з високою температурою. Звідти ж, у разі потреби, хворих будуть доставляти до інфекційних стаціонарів районних лікарень. Зокрема, це Могилів-Подільська, Ямпільська та Крижопільська лікарні. 

Центральні лікарні інших районів, що в них є інфекційні відділення, за словами чиновників, також забезпечені усім необхідним для прийому людей з підозрою на вірус. 

— У кожному інфекційному відділенні районних лікарень створенні спеціальні бокси, у яких, зокрема, розміщені палати інтенсивної терапії, — говорить заступниця директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Надія Марусяк. — Налагоджені комунікації між усіма лікарнями та екстреною медичною допомогою. Розписаний покроковий алгоритм робіт з пацієнтами. В області створено 122 інфекційні бригади. 


Надія Марусяк

Які вживають запобіжні заходи?

У багатьох українських містах радять відмовитися від проведення масових культурно-розважальних заходів. Заходи, що мали бути присвячені святкуванню 8 березня — у Вінниці скасували. Це пов'язують не лише з коронавірусом, але й з епідемією грипу, що від нього за останні дев’ять тижнів в Україні померло 60 людей. 

Вже майже місяць працівники «Вінницької транспортної компанії» проводять дезінфекцію громадського транспорту. Це дорейсова і післярейосва обробка, а також на всіх кінцевих зупинках бортовий екіпаж має протирати поручні, панелі та місця контакту.

У дитячих садочках і школах віднедавна також посилені заходи дезінфекції. Вчителі та медсестри мають слідкувати, щоб діти ретально мили руки, а також регулярно провітрювати класні приміщення. 

В усіх прозорих офісах міста встановили флакони з антисептиками. Біля них таблички з написом: «Для дезінфекції рук». Керівникам комунальних установ медики радять приділяти більше уваги вологим прибиранням із застосуванням деззасобів. 

— Не йдіть на роботу або в інститут, якщо погано себе почуваєте. Повідомте про свою відсутність керівництво, а потім зв’яжіться з сімейним лікарем. Це називається самоізоляцією. Вона допоможе вберегтися від подальшого контактування з великою кількістю людей та інфікуванням іншими вірусними захворюваннями, — говорить директор департаменту охорони здоров'я ВМР Олександр Шиш. — Якщо є можливість відмовитися від походу в ресторан, кінотеатр або інші місця з великим скупченням людей, — зробіть це. 


Олександр Шиш

Також медики радять дотримуватися елементарних правил: якщо людина має ознаки респіраторного захворювання, варто триматися від неї на відстані півтора-двох метрів. Ретельно мити руки з милом та не торкатися брудними руками очей, рота та обличчя. 

— Якщо людині стає зле, вона набирає свого сімейного лікаря і вже він приймає рішення щодо подальших дій. У разі, якщо ознак ГРВІ немає, йому пропонується самоізолюватися. Коли ознаки є — лікар консультує пацієнта, — продовжує Олександр Шиш. — Якщо декларацію з «сімейником» з якихось причин не було укладено, зателефонуйте на лінію 103. Вже розроблений оперативний план дій на будь-які випадки. Поза увагою лікарів не залишиться ніхто. 

Підозри на коронавірус у Вінниці

Офіційно у Вінниці було зафіксовано два випадки підозри на коронавірус. Один з них у громадянина Китаю, який приїхав до нашого міста на початку лютого. Протягом 14 днів він був на карантині. Вчора, 4 березня, хлопець знову звернувся до медиків зі скаргами на температуру. Було проведено загальний аналіз крові, рентгенологічні дослідження та зняли показники температури — іноземцю діагностували вірус грипу В. Лікарі кажуть, що висновок остаточний. 

Другий випадок запідозрили у дитини, яка разом з родиною нещодавно повернулася з-за кордону. Вчора з Києва прийшли результати досліджень — коронавірусу також не виявлено. 

Читайте також:

Готуємось до коронавірусу: як вінничани реагують на людину в масці

Що треба знати про коронавірус. Кабмін запустив сайт з відповідями на всі питання

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (81)
  • Людмила Терентьева

    Тоді чому сьогодні, 8 березня, зіпсували жінкам свято - скасували концерт колективу " ВОNNI M"? ЗА 40  хвилин до його початку!!
  • Галина Костина

    А есть ли тесты? Думаю, что нет или очень неточные

    Сергей reply Галина Костина

    Тестов нет. Я пришел в 1 больницу на Вишенке дней 7 назад , говорю наверное грипп,или орз,или пневмония. Сделали рентген ,анализы. И говорят ничего нет .Спрашиваю так почему температура 38? Ответ - наверное онко или туб.Но фтизиатр  не заметил туб, говорит редкий случай пневмонии.Скорей всего короновирус дал осложнение. Заходил  в редакцию 20 мин,говорил с Курдюковым. Думал Курдюков журналист.Хотя  запорожец тоже вроде машина.

    Редакция 20 мин будет смаковать как люди попадают в аварии,но короновируса в Виннице нет! Господин редактор 20 мин Павлов,я ведь верно говорю?
  • Таня Мрищук

    Які бокси в нас в районі і лікарні нема?? Дитяче відділення закрите.... брехня як завжди!
  • Лариса Чабанова

    Країна, з вини якої сталося поширення вірусу, повинна сплатити адресно кожному, хто захворів і на тести, і на лікування, і на реабілацію, і моральну компенсацію. Тим більше Китай не бідний.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:12 В завершальному матчі сезону "Нива" в гостях розгромила "Реал Фарму" 21:01 Військовий Василь Мусійчук отримав «Хрест хоробрих» з рук Головкома ЗСУ 20:25 Посилення мобілізації з 18 травня: до чого готуватися військовозобов'язаним, розповідає юрист 20:09 Де отримати юридичну та психологічну підтримку жертвам сексуального насилля під час війни Від читача 21:52 Підтримайте будь ласка петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 19:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 18 та 19 травня 18:33 Україну накриє хвиля спеки: синоптики прогнозують аномальне потепління 18:00 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 17:59 Директор вдарив учня, батько якого на фронті? Поліція розслідує скандал у ліцеї 17:48 Можна навіть онлайн: від завтра чоловіки повинні оновити свої облікові дані 17:04 Пасажирка загинула внаслідок ДТП біля Тульчина. Водій був п'яний 16:43 «Буває телефонують і кажуть, що сітка вже не потрібна…» Розповідаємо про волонтерів з «Замасковані» photo_camera 16:30 Чим зайняти дітей влітку. Огляд літніх таборів, гуртків у Вінниці (партнерський проєкт) 16:02 Зросли штрафи за ухилення від військового обліку та мобілізації. Скільки доведеться заплатити? 15:39 Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених 15:20 Практична допомога бізнесу: можливості та ресурси для відновлення та сталого розвитку (прес-служба спілки підприємців "Стіна") 15:01 Десять пікапів «Мітсубісі» хоче купити Вінниця для ЗСУ. Скільки витратять грошей? photo_camera 14:12 «Ми маємо зайти підготовленими. Інакше буде біда!» Воїни збирають кошти на РЕБи 13:13 Коли та на скільки сьогодні вінничанам відключають світло? Розповідаємо, як розібратися 12:38 «Колесо допомоги у вишиванці». У Вінниці відбувся благодійний велозаїзд play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up