Із нагоди 90-річчя Українського товариства сліпих преміювали вінничан із порушеннями зору

Із нагоди 90-річчя Українського товариства сліпих преміювали вінничан із порушеннями зору
  • У Вінниці відзначили 90-річчя Українського товариства сліпих (УТОС). Урочистості із цієї нагоди пройшли в кінотеатрі «Родина».
  • На них завітали понад 120 гостей.
  • Окрім членів УТОС, були присутні представники громадських організацій «Паросток» «Гармонія», обласного осередку товариства глухих, драмтеатру імені Садовського, міської та обласної влади.

Грошовими преміями загалом вшанували 31 вінничанина із порушеннями зору. Святковий концерт провели силами художньої самодіяльності підприємства незрячих, вокальної судії «Вікторія» і дуету «Сузір’я». Свої твори виконала незряча поетеса із Козятинщини Людмила Дворницька. Ведучими свята були представники обласного пансіонату для людей з інвалідністю.   

— Останнім часом держава припинила фінансувати Українське товариство сліпих взагалі. Тому багато місцевих осередків занепадають. Але на Вінниччині ми намагаємося втілювати у життя нові ідеї, працювати якомога краще. Тому кількість членів обласної організації неухильно зростає. Наразі до нашого осередку входить 1060 осіб, — прокоментував  голова обласної організації УТОС Віктор Зеленський.    

— Саме у цей день 90 років тому було створено наше підприємство. Тоді це ще була робітнича майстерня. Тому саме до цієї дати ми й влаштували урочистий захід. Бо саме на підприємстві УТОС працюють вінничани із порушенням зору. Тут вони отримують матеріальну і моральну підтримку, — сказав директор підприємства незрячих Костянтин Ільніцький.

Відео дня

«За заслуги перед Вінницею»

Георгій Удовик на урочистостях отримав почесну відзнаку міського голови «За заслуги перед Вінницею». Він був директором підприємства УТОС із 1973 року до 2018 роки. Ветеран згадав початок своєї трудової діяльності.  

— Коли я прийшов на підприємство, обладнання було застарілим. Тому люди часто отримували травми. Але ми намагалися втілювати у житті нові, безпечні для робітників технології. Кооперувалися із електротехнічним, радіотехнічним заводами тощо. Почали випускати серйозну продукцію, через що зарплата працівників за рік піднялася майже вдвічі, — розповів Георгій Удовик.

Він також оцінив сьогоднішній стан справ на підприємстві. 

— Нинішній колектив підприємства незрячих випускає корисну продукцію, що ми започатковували і яка користується попитом й донині. Це, зокрема, вібраційні електричні насоси, побутові кип’ятильники тощо, — додав Георгій Удовик.

Довідка    

Під час війни члени УТОС, серед іншого, підтримують Збройні Сили України, долучаються до волонтерської роботи: виготовляють сушарки для взуття, плитоноски, шиють одяг для військових.  Наразі на вінницькому підприємстві УТОС працює 107 людей, із них 78 — з порушеннями зору.

На Вінниччині всього діє два підприємства незрячих. Є спеціалізовані бібліотеки, до фонду яких входить як звичайна література, так і книжки шрифтом Брайля, і аудіолітература. Незрячі спортсмени постійно здобувають призові місця в шахово-шашкових змаганнях, борцівських чемпіонатах. УТОС також підтримує функціонування власного колективу художньої самодіяльності.

Читайте також:

На базі підприємства УТОС планують відновити навчання слабозорих вінничан

У Жмеринці концертом відзначили 90-річчя Українського товариства сліпих

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up