Діагнозу «сезонні чи міжсезонні загострення» — не існує, але чомусь люди хворіють

Діагнозу «сезонні чи міжсезонні загострення» — не існує, але чомусь люди хворіють
  • Скажемо відверто, ми дійсно реагуємо на перехід з осені на зиму, із зими на весну.
  • І, як правило, мова йде про загострення певних захворювань з боку шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної і дихальної системи.
  • В атопіків дуже часто може бути загострення атопічного дерматиту.
  • Чому так?

За словами сімейної лікарки Лариси Титарчук, хоч діагнозу «міжсезонні загострення» не зустрічаються ніде в медичній літературі, але загострення певних станів все ж таки відбувається і на те є причина.

— По-перше, змінюється режим дня, наприклад, якщо брати до уваги перехід зими на весну, день стає довшим. А ще змінюється температура навколишнього середовища, і немає сталого показника — щоб зранку, вдень, і ввечері була приблизно одна й та сама температура повітря, — розповідає лікарка. — Зранку може бути холодно, вдень спекотно і ми не можемо ніяк визначитися, як же нам одягнутися і відповідно можемо на це реагувати. Також змінюється харчування. Якщо взимку більшість нашого раціону, це якісь солоності, копченості, варені, запечені, смажені продукти, навесні раціон змінюється. І всі ці зміни знову ж таки позначаються на стані нашого організму.
Тобто є люди з наявними певними хворобами. І вони є більш чутливими до їх загострення, коли змінюється режим дня, змінюються біоритми і харчування, та навіть погода.

Імунітет теж змінюється?

— Стосовно імунітету варто зазначити, що він який був, такий і залишився, тобто від зими він не падає, і на весну його піднімати немає потреби, — говорить лікарка. — Просто варто розуміти, що для кожного сезону є віруси, які відповідно до цього сезону циркулюють, і є ми, які на ці віруси реагуємо. Тобто влітку в нас переважають кишкові інфекції, кінець осені/зима/початок весни — це більше інфекції верхніх дихальних шляхів. Тобто, тут все більш-менш індивідуально, і ми не можемо сказати, хто чим буде хворіти, але можемо приблизно прогнозувати.

Відео дня

Імунітет же, за словами Лариси Титарчук, спеціально піднімати не потрібно. Просто варто щорічно потурбуватися про необхідні вакцинації, також про вакцинації згідно з календарем щеплень, плюс не забути про вітамін Д: 

  • 2000 МО (міжнародних одиниць) — від 18 років,
  • 1000 МО — від 2 років,
  • 500 МО — від 0 до 1 року.

А що робити тим, у кого загострення?

— Загострень є безліч, і кожен конкретний випадок має розглядатися окремо, — каже Лариса Титарчук. — Якщо ж говорити про якісь загальні рекомендації, то по-перше, це, звісно, правильне харчування, по типу «здорової тарілки». Коли людина звикає до такого раціону, потім у майбутньому ніяких проблем не виникає.
По-друге, це має бути достатня фізична активність. Наприклад, людина кілька разів на тиждень ходить до спотрзалу чи бігає, або вдома на коврику робить якісь вправи, чи банально кожного дня має прогулянки на свіжому повітрі. Здоровий сон і відпочинок є теж не менш важливими.

Тобто якщо людина не допускає різкої зміни в своєму повсякденному житті — режим дня, харчування, температурний режим (тому потрібно одягатися по погоді) — незважаючи на зміну сезонів, то у неї нічого і не загостриться.

Якщо загострюється алергія?

— Ну як алергія може загостритися в міжсезоння, — каже лікарка. — Просто є рослини, які цвітуть у цей період. Наприклад, у кінці лютого на початку березня, в нас починають цвісти береза і тимофіївка, і хочемо ми чи ні, але в людини буде алергічний риніт чи алергічний риноконюктивіт, тому що є цей тригер. Але це не дія міжсезоння, це просто період цвітіння певих рослин. І щоб полегшити свій стан, люди схильні до алергії, знають, що з тим робити, а як ні, то варто звернутися до алерголога по терапію.

Психічний стан і міжсезоння таки пов’язані

Депресію в осінньо-зимовий період ще ніхто не відміняв. І навіть пояснення суто наукове тому є — скорочується світловий день, і людина може відчувати брак сил та енергій. Але що говорити про перехід на весну?

— У всіх станів в тому числі і психологічних є цикли — тобто є загострення, є спади, які можуть залежати від пори року, наприклад, весна-осінь, коли певні психологічні стани можуть більше проявлятися, — розповідає психотерапевт Валерий Андросов. — Звісно, все залежить від конкретного випадку, але у кожної людини є цикл — від стабільності до крихкості стану. З тими ж самими депресивними, в них є епізоди — цикл проходить, їм стає легше, а потім знову загострення, і отак хвилями воно часто співпадає з сезонами. Хоча, наприклад, зв’язку з магнітними бурями і цими станами не доведено.



Читайте також: 

Хірурги вінницької «Пироговки» провели три успішні реконструкції обличчя

«Прищі у підлітків — норма, але з цим можна працювати», — говорить дитячий ендокринолог

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up