Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися

Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися
Фото ілюстративне
  • У МОЗ пояснили, за яких умов денний стаціонар в лікарні є безкоштовним.
  • Чи є денні стаціонари в наших лікарнях, і чи безоплатні у них послуги? Ми дізналися.

Існує міф, що лікування в денному стаціонарі є виключно платною послугою, бо Програма медичних гарантій її не покриває. У Міністерстві охорони здоров'я переконують, що це не так.  

Коли денний стаціонар безоплатний

За інформацією МОЗ, лікування в денному стаціонарі є безоплатним у тих медзакладах, які:

  •  мають договір з Національною службою здоров'я України на надання амбулаторної допомоги (пакет «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах»);
  •  надають медичну допомогу в умовах денного стаціонару.

У денному стаціонарі надають амбулаторну допомогу пацієнтам, які не потребують цілодобового лікарського та медсестринського догляду. В умовах денного стаціонару пацієнт може отримувати лікувальні процедури, малі хірургічні втручання, діагностичні обстеження тощо. Все це — без госпіталізації до лікарні.

Відео дня

На лікувальні процедури чи інші втручання лікуючий лікар має видати електронне направлення. З ним потрібно звернутися в ту поліклініку чи діагностичний центр, який має договір за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах» та у якому надаються медичні послуги в умовах денного стаціонару.

На денному перебуванні в лікарні медичну допомогу отримують, зазвичай, пацієнти при загостренні хронічних захворювань. А також ті, хто потребує курсу процедур, обстежень, призначення чи корекції медикаментозного лікування, хірургічних операцій в амбулаторних умовах, медичної реабілітації у підгострому і відновному періодах та ін.

 «Кожна лікарня (поліклініка чи діагностичний центр) надає той обсяг медичних послуг, який властивий закладу відповідно до напряму надання медичної допомоги та галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Також має значення наявність певного обладнання та лікарів за напрямом надання допомоги у штаті закладу», —  йдеться у повідомленні МОЗ.

Як у вінницьких лікарнях?

 А як щодо вінницьких лікарень, чи є у нас денний стаціонар? Журналісти «20 хвилин» звернулися в найбільші місцеві медзаклади. В Подільському регіональному центрі онкології є можливість денного перебування в одному з відділень.

— В нас є відділення хіміотерапії з ліжками денного стаціонару — говорить керівник Центру Сергій Перегончук. — Якщо є направлення сімейного лікаря, пацієнт отримує послуги безоплатно. Денне перебування і лікування препаратами 1-2 групи теж не оплачуються, адже НСЗУ компенсує нам кошти.

Вінницька обласна клінічна лікарня ім М. Пирогова денного стаціонару не має, натомість є безоплатний пакет «Хірургія одного дня».

— За той період, що я працюю керівником закладу, денного стаціонару точно не було,— говорить директор лікарні Василь Паненко. — В нас є такий пакет «Хірургія одного дня», коли робиться операція, людина перебуває в лікарні один день і виписується та більше не приходить. Оперативні втручання, як і лікування в закладі, відбувається безкоштовно. Все оплачує НСЗУ. Але такий пакет не плутати з денним стаціонаром, де людина вдень пролікувалася, а далі йде собі, на наступний день знову приходить на процедури і так далі.

У Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні також денного стаціонару немає. За умовами співпраці з НСЗУ він не передбачається.

— В нашій лікарні немає денного стаціонару, — говорить начмед Оксана Моравська. — Колись,15-20 років тому був в офтальмологічному відділенні, але ця ситуація не виправдала себе і зараз його немає. Нині, по умовах співпраці НСЗУ, ніяким чином денний стаціонар не передбачається. Передбається подобове перебування, але це не денний стаціонар. Мова йде про ургентні випадки, не складні. Наприклад, розкрили невелике нагноєння і пацієнту потрібно перебувати в лікарні до доби. Ось це фінансується Національною службою здоров'я, але не денний стаціонар, коли вранці пацієнт приходить на маніпуляції а на ніч йде додому.

За словами сімейних лікарів, вони надають електронне направлення на лікування в денному стаціонарі, але таких у вінницьких лікарнях,як бачимо, небагато. Кажуть, крім Подільського центру онкології, є можливість денного перебування у лікарні ім. Ющенка і в ЦПМСД №2.

— В амбулаторії ЦПМСД №2 на Магістратській денний стаціонар платний, — розповідає сімейний лікар Юрій Тарануха. — Вартість залежить від терміну перебування пацієнта. У суму входить робота лікаря і медсестри. А от медикаменти пацієнти мають придбати самі.

 

Читайте також:

Скасували статус «обмежено придатний». Що це означає для тих, хто має серйозні хвороби

Адаптація ветеранів до роботи в цивільному житті: виклики та досвід сучасного бізнесу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрий Иванович Лещенко

    Зрозуміло, як і все у Вінниці.  Пеніс Є, але м'який!
  • Григорий Пилипенко

    А як же інсультники? Їх багато і потрібно надавати кваліфіковану допомогу. Там одним днем не відбудешся. Потрібні спеціалісти з лікування цереброваскулярного захворювання, або судинного захворювання головного мозку. Є такі у місті, хто знає?
  • Місцевий

    Навіть у тих денних стаціонарах де  вони є, ліки пацієнти купують самі.

keyboard_arrow_up