Через спеку і без світла ми можемо хворіти. На шо? Запитали у інфекціоніста

- Порівнюючи шість місяців минулого року і шість місяців цього року та не рахуючи грип та грві — кількість випадків інфекційних захворювань у вінничан збільшилась на 53-54%.
- А якщо говорити про кишкові інфекції, то їх число зросло на 69%.
Щоб показати небезпеку і не заглиблюватись в перелік того, чим зараз хворіють вінничани, керівник обласного центру контролю та профілактики хвороб Ігор Матковський зазначив, що, наприклад, сальмонельозу в нас зараз більше в два з половиною рази.
Водойми небезпечні?
Варто розуміти, що вінницькі водойми і так в нас не надто безпечні. Особливо відкриті, особливо ті, де вода стояча. А ще спека зробила свою справу.
— Саме така спека, яка триває вже не перший тиждень і є аномальною для нас, ще більше дає можливості розмножуватись різним організмам, в тому числі лептоспірам, — розповідає Ігор Матковський. — Навіть в нашій річці Південний буг є рослини і водорості, які самі по собі небезпечні, а ще поглинають кисень, створюючи цим умови для більшого бродіння та розвитку різних мікроорганізмів. Зрозуміло, що купатися в таких водоймах вкрай небезпечно. І якщо така погода буде зберігатися далі, кількість мікроорганізмів збільшиться. Крім того будуть додаватися продукти гноїння, розпаду. Наприклад, буде дохнути риба, буде розкладатися і додавати небезпечних факторів у вигляді токсинів. Не кажучи вже про те, що вона може бути переносником захворювань.
То чим ми хворіємо
— Наприклад ротавірусами, яких насьогодні вдвічі більше, ніж це було за відповідний період минулого року, — говорить Ігор Матковський. — Зараз також є збільшення харчових отруєнь, інкубаційний період яких дуже короткий — буквально кілька годин, і зазвичай за один-два дні все проходить. Та варто розуміти, що у дітей це може проходити складніше і призводити до зневоднення. Тому діти мають знаходитися під контролем лікаря. Якщо ж говорити про кишкові інфекції, що може бути — це може бути збудник і продукти життєдіяльності мікроорганізмів. Частіше ми діагностуємо віруси, бактерії і, звичайно, паразити.
Про воду питну
— Ми моніторимо різну воду, — розповідає Ігор Матковський. — Централізовану, з громадських і державних криниць, і воду з водоматів та авкваматів. То фактично вода з водоматів і акваматів — є повністю безпечною. Тобто немає ніяких відхилень по хімічному та мікробіологічному складу. Нам потрібно розуміти: якщо є перебої з електрикою, то можуть бути перебої з водопостачанням. Тому, якщо потрібно запастися водою, то бажано це робити бутильованою або ж водою з водоматів та акваматів.
Зберігання продуктів
Зазвичай ми зберігаємо продукти харчування в холодильниках. І якщо, за словами Ігоря Матковського, відключення світла орієнтовно триває до чотирьох годин, то в принципі холодильник може +/- зберігати нам потрібну температуру. Якщо більше — краще, щоб в холодильнику або в морозильній камері зберігалися якісь ємності з льодом, які можуть продовжити охолодження продуктів.
Збереження температури в морозильній камері залежить від її наповненості. Якщо вона наповнена вщент, то може зберігати потрібну температуру десь до 48-ми годин. Якщо камера напівпорожня, то і вдвічі менше час зберігання температури.
І кілька порад
Зокрема, варто наголосити на мінімізації вживання продуктів, які швидко псуються — з майонезами, кремами… А псуватися такі продукти можуть навіть, якщо зберігати їх у холодильниках.
— Найкраще зберігаються гарно виварені продукти або протушковані. І звичайно, вони не повинні бути заправлені ніякими підливами, — говорить Ігор Матковський і додає, що очевидно потрібно обов’язково мити руки, ретельно мити овочі і фрукти, можливо навіть варто обдавати їх кип'ятком. — Купувати продукти тільки в місцях контролю якості, але навіть якщо придбали продукти в магазині, все одно варто ретельно термічно обробляти їх і відповідально підходити до миття та очищення. Воду вживати кип’ячену фільтровану або бутильовану.
Читайте також:
Як зберегти продукти у спеку без холодильника? Ми дізналися
«Може сягнути +39°C»: якою у Вінниці була рекордна спека, і що з погодою відбувається зараз
Наступні кілька місяців буде сезон лептоспірозу — варто поберегись, особливо рибалкам
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.