Як обрати сімейного лікаря? Рейтинги найпопулярніших і тих, з ким ще можна укласти декларацію

Як обрати сімейного лікаря? Рейтинги найпопулярніших і тих, з ким ще можна укласти декларацію
  • З більшістю сімейних лікарів нашого міста можна підписати або перепідписати декларацію. Де їх шукати? Як відбувається процес укладання декларації? Що робити, якщо хочеться змінити одного сімейного на іншого? І коли лікар може відмовитись приймати пацієнта?

Коли в людини пирхота в горлі, нежить та слабкість у тілі, вона приблизно розуміє, що це симптоми застуди, й часто лікується вдома. Коли з'являються судоми чи раптовий біль у грудях — зазвичай викликають швидку. У багатьох інших випадках, коли мова про погіршення самопочуття, звертаються до сімейного лікаря. 

Сімейні лікарі мають найширше клінічне мислення, тому найчастіше саме вони допомагають зрозуміти, що не так з нашим здоров'ям, призначають лікування чи скеровують до вузькопрофільних фахівців: невролог, кардіолог, хірург тощо. Звертаючись до свого сімейного, ми розуміємо, що цей фахівець знає нашу історію хвороби, реакцію на певні ліки, особливості організму тощо.  

Поза тим, ці лікарі допомагають нам не лише коли ми хворіємо, але й в інших випадках. Скажімо, коли нам потрібно отримати довідку у басейн, консультацію з приводу тієї чи іншої вакцини, зробити швидкий тест на вагітність чи ВІЛ/СНІД. Вони ж проводять профілактичні огляди, завдяки яким можна виявити серйозні захворювання на ранніх етапах й ефективно їх вилікувати, або просто переконатися, що з нами все гаразд.

Відео дня

За словами очільника міського департаменту охорони здоров'я Олександра Шиша, наразі понад 315 тисяч вінничан вже уклали декларації з сімейними лікарями.

Як знайти сімейного лікаря?

Найпростішим способом є онлайн-мапа на сайті Національної служби здоров'я (НСЗУ). На цьому сервісі можна знайти інформацію про всі заклади України, що надають первинну медичну допомогу, та лікарів ФОПів. 

Усі вказані на сайті медики уклали договори з Нацслужбою. Тобто, підписавши з ними декларацію, пацієнт автоматичне отримає державне медичне страхування. Це не лише безплатні для пацієнта консультації, але й ціла низка досліджень: загальний аналіз крові, вимірювання рівня цукру та холестерину в крові, ЕКГ тощо. 

Відкривши онлайн-мапу, обираємо потрібний нам населений пункт та спеціалізацію лікаря. У нашому випадку це Вінниця й сімейна медицина. Бачимо, що з НСЗУ співпрацює 375 сімейних лікарів. 

Навпроти імен перших 25 медиків зі списку помічаємо символ зелену галочку. Це означає, що з цими сімейними вже не можна підписати декларацію, адже їх ліміт на кількість пацієнтів вичерпано. Одному лікарю дозволяється мати 1800 декларацій. Однак у найпопулярнішої вінницької лікарки Серафими Спектор наразі 2335 пацієнтів. 

Ось так виглядає п'ятірка найпопулярніших за кількістю декларацій сімейних лікарок Вінниці. 

Однак до решти 350 сімейних є можливість записатися: навпроти їхніх імен стоїть символ зеленої стрілочки й видно кількість пацієнтів, яку вони ще можуть добрати. Для запису вам потрібно обрати медичний заклад та самого лікаря. Зробити це можна на вказаній вище онлайн-мапі. 

— Ви можете обрати будь-яку амбулаторію та лікаря, щоб підписати з ним декларацію. Не обов'язково, щоб медзаклад був біля вашого місця проживання чи роботи. Головне, щоб лікар мав вільні для запису місця. Навпроти імені кожного є номер телефона, за яким можна уточнити день та час, коли можна прийти та підписати з ним декларацію, — розповідає менеджерка контакт-центру Національної служби здоров'я Віра. 

Детальної інформації про лікарів, як ось стаж чи відгуки на їхню роботу, на сайті НСЗУ немає. Проте знайти її зазвичай легко. Достатньо загуглити ім'я та прізвище лікаря, або ж зайти на сайт медзакладу, що в ньому лікар практикує. 

— У підписанні декларації з сімейним лікарем пацієнтові можуть відмовити лише в кількох випадках: по-перше, якщо в лікаря немає місця. По-друге, якщо лікар працює не на всю ставку, а на 0,5 чи на 0,75. По-третє, якщо лікар не в Україні. При цьому причини мають озвучуватися, — продовжує менеджерка Віра. — Якщо лікар працює на повну ставку й в нього є місця, то відмовити він не має права. 

Ось п'ятірка популярних за кількістю підписаних декларацій сімейних лікарів Вінниці, пацієнтами яких ще можна стати. Як бачимо, до ліміту їм лишилося всього лише кілька вакантних місць.

Однак не варто хвилюватися, що на вас не вистачить лікарів. Чимало фахівців лише починають практику у сімейній медицині, тому місць для укладання декларацій у них ще чимало. Знайти їх можна прогортавши список донизу. 

Які підписувати декларацію? 

Обравши за особистими критеріями медзаклад чи лікаря, й перевіривши, чи є можливість там підписати декларацію, рушаєте туди. 

З собою візьміть паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років — візьміть також свідоцтво про народження дитини.

Зверніться до реєстратури медзакладу та скажіть, що хочете підписати декларацію.

Працівник медзакладу введе ваші дані в електронну систему. На мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.

З електронної системи роздрукують декларацію з вашими даними. Уважно перевірте, чи всі дані правильні. Якщо потрібно — працівник внесе зміни в системі та роздрукує декларацію ще раз. Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один ви забираєте з собою, інший залишається у закладі.

Потім працівник підтвердить вашу декларацію своїм електронним підписом та відправить в електронну систему.

Як змінити сімейного лікаря?

Як і обирати, ви також можете вільно замінити одного сімейного лікаря на іншого. Не обов'язково це має бути пов'язано, скажімо, з вашим переїздом. Якщо ви не знайшли спільної мови зі своїм сімейним — це вагома підстава піти до іншого. 

Перепідписати декларацію можна звернувшись безпосередньо до лікаря, якого ви бажаєте обрати. Після укладання нової декларації ваш сімейний зміниться автоматично. Розривати попередню декларацію не потрібно. Процедура зміни лікарів безплатна.

Читайте також:

Що робити, коли лікарі змушують оплачувати безкоштовну медичну послугу? І як дізнатися, чи вона справді безплатна

Ротавірусна інфекція у дітей: про симптоми, ризики та лікування розповідає педіатр

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • AK

    Дурниця ці рейнги, побудовані на тіктоках та інстаграмах. Потім лікарі без прости господи "рейтингів" із обласної лікарні виправляють ці рейтинги.
  • Eduard Ionovich

    Будь-якій розумній людині зрозуміло,чого варті ці всі рейтинги і в якому жалюгідному стані знаходиться медицина. Повідомлення про унікальні операції у Пироговці брати до уваги не треба,бо вони є лише виключеннями із загальної сумної картини.
  • Ірина

    Про яку якість можна говорити з такими ретінгами?люди що відбувається?і це медицина,жах

    AK reply Ірина

    Бо тут вчаться у школах/інститутах часто безкоштовно, потім ідуть по Пана Поляка гімно гребсти 24/7, цеглу тягати, коробки пакувати, за десятки років вбивають здоров'я не платять в Україні жодних податків, а потім приїздять сюди як відпрацьований матеріал на плечі інших "безкоштовно" старіти і хворіти і морочать сраку що "медицина жахлива". Не подобається  — до панів їдемо лікуватись.
  • Вадик Микроб

    Кількисть то не е якість.а по суті тобі дають направлення на обстеження і на цьому сімейний лікар кінчився.

keyboard_arrow_up