Ротавірусна інфекція у дітей: про симптоми, ризики та лікування розповідає педіатр

Ротавірусна інфекція у дітей: про симптоми, ризики та лікування розповідає педіатр
Фото ілюстративне
  • Ротавірусна інфекція, яку часто називають «кишковим чи шлунковим грипом», «ротавірусом» — це гостре інфекційне захворювання, одна із причин важких діарейних недуг, зокрема у дітей.
  • Лікар Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні розповідає, як вірус проявляється у малюків та як його позбутися.

Згідно даних Центру громадського здоров’я, у 2023 році в Україні було зареєстровано 3 000 випадків ротавірусної інфекції. Про це повідомляють Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні. 

На цю недугу страждають люди в будь-якому віці. На відміну від дорослих, в дитячому віці дане захворювання протікає в набагато більш важкій формі.

Ротавірусна інфекція у дітей

Завідувачка інфекційно-боксованого відділення, лікар-педіатр вищої категорії Людмила Старинець розповіла про загрози, симптоми та ефективні методи лікування ротавірусної інфекції.

Відео дня
Педіатр Людмила Старинець

Ротавірусна інфекція (ротавірусний ентерит) — це гостра кишкова інфекція, що характеризується поєднанням лихоманки, діареї та блювання. У зв’язку з тим, що хворобі притаманна зимово-весняна сезонність її часто називають «кишковим грипом».

Дана інфекція може викликати епідемічні спалахи у дитячих колективах та стаціонарах (внутрішньо-лікарняна інфекція). Це зумовлено високою контагіозністю (інфекційний процес може розпочатись за умови потрапляння в організм лише 10 вірусних частинок) та високою стійкістю вірусу до звичайних дезінфектантів (гине лише під впливом 70-96% етилового спирту).

Джерелом інфекції є людина. Інфікування відбувається фекально-оральним шляхом як безпосередньо, так і під час контакту з поверхнями і предметами, що могли бути забруднені: іграшками, підлогою, меблями, одягом тощо, а також під час їжі. У фекаліях хворого ротавірус зберігаєтся до появи симптомів і до 10 днів після їх зникнення, а на поверхнях і предметах — кілька тижнів. Крім того, особливістю даного вірусу є здатність передаватись і повітряно-крапельним шляхом.

Як впізнати ротавірусну інфекцію?

Інкубаційний період недуги становить від 1 до 5 діб. Зазвичай першим симптомом хвороби є підвищення температури до 38-39°С. Згодом з’являється повторне блювання і діарея. Для даного захворювання, крім шлунково-кишкових проявів, характерні симптоми ураження верхніх дихальних шляхів: нежить, першіння в горлі, сухий кашель. Це і відрізняє ротавірусну інфекцію від багатьох інших кишкових інфекцій.

Діарейний синдром супроводжується відходженням великої кількості газів. Випорожнення водянисті, пінисті з кислим, бродильним запахом.

Ротавірус інактивує ферменти в тонкому кишківнику, що відповідають за розщеплення вуглеводів, зокрема лактози (молочного цукру), тому в гострому періоді інфекції слід дотримуватись дієти із зменшеним вмістом складних цукрів. Частота актів дефекації може коливатись від 3-5 до 15-20 епізодів випорожнень на добу. Діти відмовляються від їжі та рідини. Це приводить до розвитку загрозливого для життя стану — зневоднення.

Червоні прапорці — симптоми зневоднення:

  •  різке занепокоєння;
  •  плач без сліз;
  • невелике сечовипускання або сухі підгузки;
  •  запаморочення, втрата свідомості;
  • судоми;
  • сильна сонливість;
  •  повторне блювання, яке не купується протиблювотними засобами;
  • запалі очі.

При появі вказаних симптомів слід негайно звернутись за медичною допомогою.

Як захиститися від ротавірусної інфекції?

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни (миття рук після відвідування туалету та громадських місць, перед їжею), а також правил обробки їжі та води.

В Україні вакцинація від ротавірусної інфекції є рекомендованою. Для вакцинації від ротавірусної інфекції можна використати одну з двох вакцин, зареєстрованих в Україні та в світі:

  • Ротарикс (курс складається з 2-х доз: першу необхідно ввести не раніше віку 6 тижнів і не пізніше віку віку 15 тижнів, другу — до віку 24 тижнів, мінімальний інтервал між дозами складає 4 тижні).
  • Ротатек (курс складається з 3 доз: першу слід ввести не раніше віку 6 тижнів і не пізніше віку 12 тижнів. Інтервал між застосуванням доз — не менше 4 тижнів. Бажано, щоб курс вакцинації, який складається з трьох доз, закінчився до досягнення дитиною віку 20-22 тижні. При необхідності третю (останню) дозу можна ввести у віці до 32 тижнів).

Обидві вакцини є оральними, тобто вводяться у вигляді крапель в рот та однаково ефективні для профілактики розвитку важких форм ротавірусної інфекції.

Бережіть своїх малюків! Слідкуйте за гігієною, вчасно вакцинуйтеся та при необхідності швидко звертайтеся до лікаря. Здоров'я вашої родини — на першому місці.

 

Читайте також:

Грип у дітей, симптоми і лікування. Рекомендації дає лікарка дитячої обласної

Як оскаржити рішення військово-лікарської комісії? Рекомендації адвоката

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Інна

    Це дуже хороший лікар ♥️

keyboard_arrow_up